Autor: J.d.A.

A voltes amb la compra de l’Artextil: fiscalia ressegueix el fil de tota l’operació

L’Ajuntament convocarà properament una sessió especial de la Comissió Informativa de Transparència per analitzar les darreres novetats judicials sobre la compra de la nau Artextil. Segons apunta el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, la Fiscalia ha fet un salt qualitatiu en els darrers mesos i està investigant els termes de la compra que va fer l’Ajuntament per 3,2 milions fa tres anys.

Primer s’investigava la compravenda l’any 2017 de la nau dels seus propietaris tradicionals, en concurs de creditors, a un clan vinculat al tràfic de drogues i blanqueig de capitals, el clan dels Jodorovich. Els va costar mig milió d’euros. Ara, segons ha palesat el primer tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament, Pol Gibert (PSC), el que investiga fiscalia és la venda de la nau, que va passar dels Jodorovich a l’Ajuntament l’any 2018 per 3,2 milions, 6,5 vegades més. En aquestes dues operacions, dit ras i curt, els Jodorovich van comprar molt barat i va vendre car, i ja fer un gran negoci que els investigadors volen resseguir de principi a fi. Els Jodorovich van guanyar un 600 per cent (més info: ‘Qui va comprar i vendre guanyant un 600%‘).

En aquest sentit, Fiscalia ha demanat recentment diversa documentació a l’Ajuntament i també les intervencions que van fer el 4 de febrer de 2020 els excaldes i exregidors d’Urbanisme Juli Fernàndez (ERC) i Maties Serracant (Crida) a la comissió informativa de transparència on van explicar aquella operació (més info: ‘Transparència sense claredat‘). Els dirigents del govern municipal entre 2015 i 2019 sempre s’han desentès de la primera operació, que es va fer entre privats. I pel que fa a la compra del 2018 han defensat la legalitat de l’operació, que es va passar un preu just. A més, insistien, mai l’Ajuntament hagués pogut comprar la nau per mig milió perquè el preu estava taxat per la llei. Així ho indicava també un informe del secretari municipal de febrer de 2020.

Des de fa uns mesos però, a més dels Mossos d’Esquadra, també ha entrat en joc la fiscalia, que investiga tota l’operació, de principi a fi, cosa que evidentment afecta la compra municipal, perquè és la que va crear els grans beneficis als Jodorovich. Val a dir que, almenys fins ara, no hi ha cap dirigent polític en qualitat d’investigat.

“La principal novetat és que fins ara s’investigava la compra per part del clan Jodorovich als propietaris anteriors, a través d’un concurs de creditors al jutjat, i ara s’està investigant la compra d’Artextil per part de l’Ajuntament. És una fase diferent: la compra municipal de la nau a aquest clan. Són dues investigacions en paral·lel però aquesta sí que té una afectació directa a l’Ajuntament, que ens preocupa com a govern. Tot el que ens demani per part dels Mossos d’Esquadra els hi donarem. En aquest cas han demanat informació sobre diferents tramitacions urbanístiques vinculades a l’Artextil així com les declaracions que l’exalcalde Juli Fernàndez i l’exalcalde Maties Serracant van fer durant la comissió de la transparència. És el que ens han demanat”, ha assegurat Gibert.

Aquest dilluns en la junta deliberativa la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, ha demanat informació a l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, sobre els darrers avenços en les investigacions. I Farrés ha convingut en convocar una reunió monogràfica sobre l’assumpte, dins la Comissió Informativa de Transparència, a la que tenen accés regidors de tots els partits polítics amb representació municipal. Es convocarà properament.

La polèmica sobre l’operació

A començaments de l’any passat, abans de la pandèmia, va aflorar la polèmica municipal sobre la compra de l’Artextil dins una investigació policial al clan Jodorovich en la que a la policia no li quadren els moviments.

La compra de l’Artextil acaba esquitxant l’anterior govern, ja fos per acció o omissió. Es va acusar l’anterior govern almenys de mala gestió al comprar una nau a un preu molt superior del que podria haver tingut pocs mesos abans, a sobre multiplicant els beneficis de l’anterior comprador. Segons els crítics, qualsevol tècnic podria mirar ràpidament a quin preu s’havia venut la nau recentment. Segons aquesta tesi, almenys va fallar la coordinació tècnica i política. En aquell moment, a escala municipal, el debat va quedar salvat quan el secretari municipal va valorar com a “oportú” i dins la legalitat el preu de la compra, per 3,2 milions. I al mes següent la pandèmia va canviar-ho tot.

Però l’operació Artextil apareix com una pedra a la sabata de l’anterior govern de tant en tant ja sigui en acusacions de presumpte corrupció com d’incapacitat manifesta.

Més informació: