Foto portada: un operari de la neteja, fa uns mesos. Autor: David B.

La Crida demana mantenir la tarifació social davant d’una “pujada imminent” de la taxa de residus

El grup municipal de la Crida per Sabadell demana que es mantingui el model de la taxa de residus actual, aprovat durant el mandat quadripartit i que posa el focus sobre el nivell de renda de les llars. La portaveu Anna Lara ha defensat que va ser un “canvi radical en el funcionament” i que va permetre que les famílies més vulnerables paguessin menys o quedessin exemptes de pagar l’impost. Ara, preveuen una pujada d’impostos i temen que sigui “el forat que farà servir el govern” per establir un model que no tingui en compte la capacitat econòmica de les famílies.

La Crida centra la mirada en les obligacions de la nova llei de residus (7/22), que obligarà els ajuntaments a cobrir la despesa del servei amb el total recaptat a la taxa d’escombraries. Segons ha exposat Anna Lara en roda de premsa, actualment el servei costa uns 21 milions d’euros a la ciutat, però la taxa només en recull 9. És per això que donen per fet canvis “imminents” per part del govern municipal.

“Estem dient que la taxa de manera linial ha de pujar més del doble per cobrir la despesa, i precisament el que demanem és un model on es disminueixin les despeses i que la pujada no sigui línia, ja que aquest model referma desigualtats ja existents”, ha declarat Lara.

En aquest sentit, la portaveu posa l’exemple d’una família amb dos membres que cobren el salari mínim interprofessional i amb un cadastre aproximat de 100.000 euros. “Estaríem parlant que la taxa de residus podria elevar-se fins als 211 euros, quan ara no supera els 90 euros”, insisteix sobre una possible pujada lineal.

Anna Lara i Oriol Rifer, a la roda de premsa. Autor: Jordi M.
Anna Lara i Oriol Rifer, a la roda de premsa. Autor: Jordi M.

La formació anticapitalista també ha parlat de la necessitat de reduir els residus impropis i promoure el reciclatge. Actualment, recorda, hi ha una bonificació del 90 per cent pels ciutadans que demostrin reciclar i facin el compostatge orgànic a casa. Lara demana aprofundir en aquest tipus d’accions i aconseguir un “control eficient”.

Foto portada: un operari de la neteja, fa uns mesos. Autor: David B.