Cuixart (Òmnium): “l’únic estat que no defensa les empreses catalanes és l’espanyol”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell on ha defensat el referèndum i les oportunitats de la independència. Cuixart ha assegurat que malgrat les incerteses que els ciutadans puguin tenir, s’ha de confiar en el govern de la Generalitat.

La Cambra de Comerç de Sabadell ha convidat al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a impartir la conferència Un futur per compartir sobre el procés sobiranista. Els empresaris li han agraït el to col·loquial i directe de la seva intervenció.

Cuixart ha assegurat que actualment “l’únic estat que no defensa les empreses catalanes és l’estat espanyol”, i creu que en un hipotètic estat català, empreses d’aquí i multinacionals podran conviure amb normalitat. Tanmateix, Jordi Cuixart ha lamentat que a Catalunya “no tenim empreses grans, de matriu catalana, que tinguin la dimensió suficient per a poder competir arreu del món”; i que hi ha una incapacitat per a fer créixer les empreses “més enllà dels 200 – 300 milions d’euros, és un problema real”, ha assegurat.

El problema, segons el president d’Òmnium Cultural, “pot ser en part per la incapacitat de tenir un estat que no ajudi amb inversions i estratègies a llarg termini”. D’altra banda, però, Cuixart creu que Catalunya té la capacitat d’acollir multinacionals d’arreu del món, i ha posat d’exemple a Volkswagen, Amazon i Basf.

La Sala de Plens de la Cambra, aquest dijous. Autor: A. Pujadas.
La Sala de Plens de la Cambra, aquest dijous. Autor: A. Pujadas.

Pensant en un futur estat català, Cuixart aposta per posar el focus en “un gran grup industrial de matriu catalana que aglutinés molta part de la indústria que sabem que pot ser capdavantera”. Al mateix temps, aposta per les energies renovables i el talent; “tenim un problema energètic, és evident, si ens hem ‘petat’ el planeta Terra”, ha exclamat. En l’àmbit empresarial, Cuixart creu que s’ha de parlat molt d’emprenedoria, però que cal tornar “als valors de l’origen: l’esforç, sentit comí, el lideratge, etc”.

Cuixart s’ha apropat als empresaris explicant el seu cas, ja que és nascut a Santa Perpètua de Mogoda i és el president de l’empresa Aranow, establerta a Sentmenat. L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha explicat que, “casualitat o no”, tant ell com Cuixart comparteixen el castellà com a llengua materna. Que en el cas de Fernàndez siguin els avis; en el cas de Cuixart, la mare, d’origen murcià, és “el reflex d’una realitat del nostre país”, segons l’Alcalde. El president de la Cambra, Antoni Maria Brunet, ha agraït la feina feta a Fernàndez, “en un moment il·lusionant, però difícil, pel país”. El mateix Alcalde ha dit que “segurament” aquest ha estat el seu últim acte com a batlle amb els empresaris  de la Cambra abans del relleu a l’alcaldia.

Foto portada: Fernàndez, Cuixart i Brunet, a la Cambra. Autor: A. Pujadas.

Comments are closed.