Carme Forcadell, Gabriel Fernández i Carme Garcia, aquest dimecres a l'Arteneu. Autora: Lucia Marin

‘De Carme a Carme’: reflexions sobre l’independentisme en clau sabadellenca

L’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, qui també va ser regidora a l’Ajuntament entre el 2003 i el 2007, lamenta que Sabadell no ha avançat pràcticament gens en la darrera dècada i considera que un govern republicà sí que assumiria els reptes de ciutat pendents. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen de la ponència organitzada pel grup municipal d’Esquerra Republicana aquest dimecres a la tarda al pati de l’emblemàtica Casa Taulé, que ara es diu Arteneu. L’objectiu de l’acte era radiografiar l’estat actual de l’independentisme a través de dues dones que coneixen bé la ciutat després de ser-ne regidores, Carme Forcadell (ERC) i Carme García (Iniciativa per Catalunya Verds).

Esquerra Republicana Sabadell ha volgut avaluar el context social i polític a Catalunya i a la ciutat amb la xerrada ‘De Carme a Carme’. Més enllà d’El Procés i de la corresponent mobilització als carrers i a les urnes, la ponència d’aquest dimecres ha volgut posar l’accent en els temes de ciutat pendents d’abordar. Per una banda, Carme García ha lamentat que el 19 per cent dels joves sabadellencs no continuïn els seus estudis després de la Primària i, per l’altra, Carme Forcadell, ha criticat que molts dels projectes que es debatien ara fa 15 anys continuïn damunt la taula sense cap solució a la vista:

“Quan jo vaig ser regidora a l’Ajuntament (del 2003 al 2007) es debatien uns projectes que encara hi són ara. Ara se’n diu la Ronda Nord i abans se’n deia el Quart Cinturó. És el mateix. Recordo que també es parlava de l’anella verda del Rodal, del Parc Agrari i del riu Ripoll: estem igual. Es parlava de recuperar el Castell de Can Feu: estem igual. Es parlava de la Caserna de la Guàrdia Civil: estem igual”, ha insistit.

Totes dues ponents (una d’ERC i l’altra de l’antiga Iniciativa per Catalunya Verds, ICV) fan confiança a l’alcaldable republicà, Gabriel Fernández, per “transformar la ciutat”. Es mostren optimistes i creuen que “és possible”, com diu l’eslògan amb què van presentar el candidat a les eleccions del 2023, perquè les dades recollides així els ho fan pensar. En aquest sentit, Fernández es mostra segur i segueix la mateixa tònica que Forcadell i García: “Fa set o vuit anys, si hagués dit que hi haurien set regidors republicans a l’Ajuntament de Sabadell, m’haguessin preguntat ‘Gabriel, què et prens?’. Si tots els que diuen que sortiran a votar, ho fan, arrasarem”.

Carme Forcadell i Gabriel Fernández, aquest dimecres a l'Arteneu. Autora: Lucia Marin
Carme Forcadell i Gabriel Fernández, aquest dimecres a l’Arteneu. Autora: Lucia Marin

En l’escenari autonòmic, la situació és similar des del punt de vista d’Esquerra Republicana. Les dues exregidores convidades han coincidit a assenyalar que cada vegada tenen més suports i per això es mostren tan optimistes. Per una banda, Forcadell (ERC) ha recorregut a les dades i ha destacat l’increment de polítics republicans en totes les esferes (regidors, consellers, diputats i senadors) i, per l’altra, García (Iniciativa) ha assegurat que aquest moviment va més enllà de les fronteres: ella mateixa, per exemple, és originària d’Extremadura, va arribar a Catalunya a mitjans dels 80 i fa anys que es mostra obertament independentista. García també va ser una de les peces clau per destapar el cas Mercuri i defensa que cal entendre la història en tot el seu conjunt:

“No ens adonem que cal revisar la història per entendre com aquells greuges i enfrontaments que hi va haver en un moment determinat i no van ser resolts ens continuen acompanyant. Reclamo revisar la història per entendre que l’any 2017 no ens vam treure la independència de la barretina”.

En aquest sentit, també han fet referència a les conseqüències de l’1-O, però des d’un punt de vista resilient. En acabar el ‘De Carme a Carme’, algunes persones del públic s’han animat a compartir algunes preguntes i preocupacions al mateix pati de l’Arteneu. L’acte es podia seguir en directe a través d’Instagram i al pati de l’Arteneu hi ha assistit una vuitantena de persones, entre les quals hi havia l’exalcalde republicà del quadripartit, Juli Fernández.

Foto portada: Carme Forcadell, Gabriel Fernández i Carme Garcia, aquest dimecres a l’Arteneu. Autora: Lucia Marin

Comments are closed.