Foto portada: una de les votacions. Autor: David B.

El ple de setembre, en 4 claus

Primer ple municipal després del recés estival i segon ple ordinari després de la formació del nou executiu local. Abans del debat sobre les ordenances fiscals i els pressupostos, que pot configurar nous socis pel bipartit ERC-Crida, l’ordre del dia ha estat dels menys carregats políticament dels darrers anys.

Només dotze punts a l’ordre del dia, i poca càrrega política i d’acció de govern, amb només quatre mocions, que han sortit endavant amb grans consensos. El ple ha durat poc menys de tres hores. Els quatre punts més destacats són els següents.

1. Sabadell, ciutat lliure de maltractament animal

Guanyem Sabadell ha aconseguit aprovar la seva moció per declarar Sabadell com a ‘Ciutat lliure de maltractament animal’. Un pas que segons el regidor Miquel Soler farà de la ciutat “la punta de llança” de la protecció dels animals i alegrarà les entitats animalistes sabadellenques. Soler ha assegurat que “farem una ciutat més digna” i “estarem al costat dels que protegeixen els animals de les bèsties humanes”.

Regidors del PSC (davant) i de Cs (darrere), al ple. Autor: David B.
Regidors del PSC (davant) i de Cs (darrere), al ple. Autor: David B.

La moció s’ha aprovat amb els vots a favor de 26 regidors (PSC, Unitat pel Canvi, ERC, Crida, CiU, Ciutadans i Guanyem). Només s’ha abstingut el PP. El seu regidor, Esteban Gesa, ha argumentat que “el respecte als animals dignifica a l’ésser humà”, però s’ha abstingut al considerar que alguns punts de la moció podien entrar en contradiccio amb la legislació catalana i estatal. De fet, la moció demana al govern central una llei de protecció dels animals més ambiciosa i que impedeixi espectacles on els animals pateixin.

2. El govern es compromet a fer un reglament per cedir locals a les entitats

El tinent d’alcalde d’Habitatge, Maties Serracant, s’ha compromès a realitzar un reglament per cedir locals a les entitats de la ciutat. El regidor ho ha anunciat dins el debat sobre la necessitat de la Federació d’Entitats Culturals de Sabadell (FECUS) de tenir un local. La proposta ha estat elevada a ple pel PP i ha tingut els vots a favor de PSC, UpC, ERC, Crida, Ciutadans, Guanyem i els populars. CiU s’ha abstingut. “Cal començar de nou en la relació entre l’Ajuntament i les entitats, que han estat utilitzades de forma clientelista en els darrers anys”, ha dit el portaveu d’UpC, Joan Berlanga. Davant l’afirmació, el portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha assegurat que durant els governs socialistes “les subvencions sempre s’han donat conforme a la llei”. “Farem un reflament amb criteris tècnics per no caure en greuges comparatius”, ha acabat Serracant.

3. Nova taula de diàleg sobre el Taulí

El ple ha aprovat crear una Taula de diàleg dels ajuntaments de l’àrea d’influència de la Corporació Sanitària Parc Taulí. La proposta ha estat duta al ple per Unitat pel Canvi, de forma similar a la que es va aprovar al Parlament fa uns mesos per ICV-EUiA. Malgrat l’aprovacio per unanimitat diverses formacions polítiques han considerat que s’ha acabat el moment d’accedir a informació sobre la realitat del Taulí i opten per exigir mesures de millora: més finançament, menys derivacions, millorar les Urgències i les llistes d’espera.

Els regidors de CiU (davant) i Guanyem (darrere). Autor: David B.
Els regidors de CiU (davant) i Guanyem (darrere). Autor: David B.

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha acusat a UpC de portar al ple la moció dos dies abans de les eleccions per electoralisme. Per la seva part, el regidor de Ciutadans Adrián Hernández ha sostingut que “el problema del Taulí és de gestors, nomenats pels polítics”. “Si el Taulí tingués més dotació podria donar un millor servei”, ha apuntat el portaveu del PSC, Josep Ayuso. El ponent de la moció, el regidor Ramon Vidal, espera que la Taula de Diàleg serveixi per posar fil a l’agulla a l’estat de la sanitat pública hospitalària a la ciutat.

4. S’estudiarà la dotació de material de la Policia Municipal

Ciutadans ha aconseguit aprovar la seva moció per dotar d’armilles de protecció antibales i antitall la plantilla de la Policia Municipal de Sabadell. El regidor José Luis Rodríguez ha sostingut que “la Policia Municipal ja no fa només control del trànsit urbà i fa accions de vigilància de la seguretat ciutadana” i per tant cal dotar-los de més eines per treballar.

Comments are closed.