Catalunya en Comú Sumar: les candidates vallesanes i cinc eixos progràmatics

Els Jardinets de l’antiga Caixa d’Estalvis de Sabadell han estat l’escenari de la presentació de la candidatura de Catalunya en Comú Sumar del Vallès Occidental a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 12 de maig. Una llista liderada per Laura Campos, ex alcaldessa de Montcada i Reixac, que ha explicat el programa vallesà de la formació.

Joan Mena, exdiputat al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats i ara portaveu del grup municipal a l’Ajuntament de Sabadell, ha estat l’encarregat de presentar la candidatura. Ha començat per Laura Campos, exalcaldessa de Montcada i Reixac (2015-2023), que figura en el número vuit de la llista. A les anteriors autonòmiques, els Comuns van treure set escons per Barcelona i un per Tarragona, de manera que la formació hauria de millorar resultats perquè Campos obtingués l’acta de diputada. La segueixen en la candidatura, l’egarenca Agnès Petit (16), les sabadellenques Eva Guerra (36) i Margarita Pérez (52) i Jordi Arraiz de Rubí (49).

Cinc eixos programàtics  

Laura Campos ha desgranat el programa vallesà d’Catalunya en Comú Sumar estructurat en cinc eixos: Salut, Mobilitat, Educació, Sanitat, Habitatge i Treball. Abans de fer-ho, ha subratllat el caràcter “municipalista” de la candidatura i l’objectiu polític de la formació d’esquerres “d’ampliar l’àrea d’influència” i la capacitat de “ser decisius” en el futur govern de Catalunya, després dels anys d’estancament d’un “govern que no governa”. Unes eleccions molt importants en la mesura que es decidirà “quin model de país volem”.

En matèria de Salut ha propugnat l’increment de les inversions fins arribar al 25 per cent en atenció primària. Així mateix, ha reclamat el CAP de la Rambla de Terrassa, ha criticat la política de concentració de la pediatria com ha succeït a Sabadell i ha exigit la construcció de l’Hospital Ernest Lluch, postergat des del 2008.

En qüestions de Mobilitat s’ha mostrat contrària a la B-40 o Quart Cinturó i ha apostat per un Quart Cinturó ferroviari que hauria de començar amb el tram Sabadell-Granollers per connectar els dos vallesos. També, ha indicat els problemes de “mobilitat interna” en transport públic entre els municipis de la comarca. En aquest sentit, ha al·ludit a les estacions pendents de les línies S1 i S2 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Terrassa i Rubí i la necessitat d’incrementar les freqüències de les línies R3, R4 i R8 de Rodalies Renfe.

En Educació s’aposta per una “bossa de recursos addicionals” per garantir un ensenyament gratuït, públic i de qualitat. Així es defensa la “gratuïtat total dels menjadors escolars”, la construcció dels centres educatius pendents a la comarca o la climatització dels centres docents.

En matèria d’Habitatge, Campos ha denunciat la gran tensió que experimentà el preu de l’habitatge a la comarca derivat de l’expulsió de molts veïns de Barcelona. Ha denunciat l’existència de més de quatre cent mil pisos buits a Catalunya on Sabadell i Terrassa estan en el top tem, acumulant un 30 per cent dels mateixos. Una situació “d’emergència habitacional” que requereix una decidida intervenció pública. Finalment, s’ha referit a la seva preocupació per la creixent desindustrialització de la comarca i de la necessitat de cercar fórmules per revitalitzar la indústria i crear ocupació de qualitat.

Un programa que només podrà ser efectiu si En Comú Sumar està en el proper govern de la Generalitat format per les forces d’esquerra del Parlament i de la que ha exclòs a l’extrema dreta, la dreta i Junts.   

Foto de portada: candidates i portaveu municipal, als Jardinets. Autor: Antonio Santamaria.

Comments are closed.