Foto portada: escenificació de l'acord entre En Comú Podem i Guanyem a les municipals. Autor: J.d.A.

Després de la coalició amb Podem, Mena incorpora Guanyem a En Comú Podem

El retorn del diputat Joan Mena a la política municipal està comportant una recomposició de l’espai progressista a la ciutat, que es va presentar dividit l’any 2019, i també l’any 2015, amb un gran cost electoral. Després de tancar un acord de coalició amb Podem, En Comú Podem ha presentat aquest dilluns un acord amb Guanyem Sabadell, dels exregidors Marisol Martínez i Miquel Soler.

L’important espai de l’extinta coalició ICV-EUiA es presentarà més unit del que ho ha fet en els darrers anys. L’any 2019 Sabadell en Comú, Podem i Guanyem ho van fer per separat. Malgrat obtenir el 11,91 per cent dels vots, van estar a punt d’extingir-se. Els comuns i Guanyem van quedar fora del consistori i Podem, llavors liderat per Marta Morell, va entrar pels pèls (5,25 per cent), amb una sola regidora. L’any 2015 va passar quelcom similar, ja que Unitat pel Canvi i Guanyem van anar cadascú pel seu compte. Llavors, en plena ‘onada de canvi’, UpC va quedar segona força política amb quatre regidors i Guanyem en va tenir dos. Ara és política ficció, o el conte de la lletera, però anant de bracet haurien guanyat les eleccions, amb set regidors.

Després de la desfeta de 2019, els espais s’han reconstituït i aniran plegats amb el diputat al Congrés Joan Mena com a cap de llista. Mena va presentar la coalició entre Podem i Catalunya en Comú la passada tardor. Aquest dilluns han anat un pas més endavant i han presentat un acord amb Guanyem Sabadell, el partit de Marisol Martínez i Miquel Soler. Ho han fet al pati de la Casa Taulé. Els exregidors Marisol Martínez i Miquel Soler han volgut deixar clar que no formaran part de les llistes electorals com una decisió “personal de fa molt temps”, han convingut.

“És un dia de molta satisfacció. Presentem una aliança que suma entre Comuns, Podem i Guanyem Sabadell. Portem massa temps sense una candidatura unitària de l’esquerra transformadora i avui és una gran satisfacció anunciar que hem pogut arribar a un acord. Estem en disposició el 28 de maig de tenir una única papereta de vot. Teníem l’encàrrec d’aglutinar i l’hem complert, gràcies a la generositat dels companys de Guanyem, de Podem i els comuns de posar per endavant els interessos de la ciutadania”, ha declarat Mena.

Segons ha presentat Mena, tots els espais dissenyaran el programa electoral comú amb els “barris com a element de centralitat”. Militants de tots els espais formaran part de la llista. D’altra banda, hi ha el compromís de mantenir l’entesa més enllà de les municipals, de “llarg termini”, segons Mena.

El puzzle de l’esquerra a l’esquerra del PSC es completa amb la Crida (la CUP i l’Entesa més independents), Sentim (el nou partit de Morell, expulsada de Podem l’any 2021) i ERC, que incorpora Ara Sabadell i també EUiA.

Foto portada: escenificació de l’acord entre En Comú Podem i Guanyem a les municipals. Autor: J.d.A.