Foto portada: d'esquerra a dreta i de dalt a baix: PSC, ERC, Crida, Cs, Junts i En Comú Podem.

Arrenca la campanya electoral del 28-M

Ja estan tots els candidats preparats a la casella de sortida. Aquest divendres començarà oficialment la campanya per a les eleccions municipals del 28 de maig. A poques hores de la data clau, les formacions de la ciutat han presentat els seus cartells electorals a la ciutadania i han donat les seves primeres impressions sobre els comicis.

El Partit dels Socialistes ha tornat a escollir el Parc Central del Vallès, la Granja del Pas, per arrencar la campanya electoral. Ho va fer el 2019 i els hi va anar bé. ‘Marta Farrés; la teva alcaldessa’ és el lema de campanya dels socialistes, amb protagonisme total a Farrés, que han presentat a quarts de vuit del vespre. El primer secretari i tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, ha assegurat que “en els darrers quatre anys hem posat Sabadell en marxa” i es comprometen a tenir un “to constructiu i calmat” durant la campanya.

Farrés, amb els membres de la llista del PSC. Autor: J.d.A.

Farrés ha assegurat que “arribem a la campanya amb la feina feta, la ciutat funciona i hem fet la feina”. L’alcaldessa ha agraït la tasca duta a terme pels seus companys de partit. Ara encara la campanya “en positiu”. “Si tens amb la feina feta, les campanyes també són per divertir-se; tenim una motxilla plena d’idees per la ciutat i per seguir tenint lideratge personal i col·lectiu per situar la ciutat al mapa i seguir sent una ciutat referent líder, potent, amb projectes”. “Esperem guanyar parlant de Sabadell i posant al ciutat i la seva gent al centre com sempre hem fet. Tindrem un molt bon resultat”, ha vaticinat.

Ambició a ERC: “som l’única alternativa als de sempre”

Esquerra Republicana de Catalunya, el principal partit de l’oposició, enceta la campanya com a “única alternativa” a l’actual govern socialista.

“La història i l’èpica ens ha vingut a buscar com a única alternativa al govern dels de sempre. L’assumim amb alegria. Comencem amb un somriure i molt contents: sabem els que ens juguem i demanem el més important, la confiança dels veïns sense que ningú canviï les seves conviccions”, ha assegurat l’alcaldable Gabriel Fernàndez.

Fernàndez ha estat acompanyat del conseller de Territori i exalcalde, Juli Fernàndez. També per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que tancarà la llista. “La llista d’ERC és l’única alternativa i Sabadell necessita un canvi. Governar no és gestionar, com fa aquest ajuntament. Governar és transformar. No ens enganyem: el govern que hi ha ara és continuïtat del que hi havia abans [en referència al bustisme] i Sabadell necessita un canvi”.

‘Guanyem el Sabadell de la gent’, el lema d’ERC per a la campanya. Autor: J.d.A.

ERC ha presentat el seu cartell a les escales del Mercat Central. Tenen dos cartells diferents. Un amb Fernàndez en solitari i un segon fent tàndem amb Forcadell. El lema és ‘Guanyem el Sabadell de la gent’.

Performance de la Crida

Sense cap mena de dubte, l’acte d’inici de campanya la Crida per Sabadell ha estat el més diferent dels celebrats avui. La formació municipalista ha realitzat una performance a la plaça del Doctor Robert. En un primer moment, s’han reproduït a través dels altaveus diversos talls de veu relacionats amb el Cas Mercuri. També amb el pas de l’actual alcaldessa Marta Farrés pel govern de Bustos. L’espectacle ha continuat amb membres del partit col·locant diverses plantes al bellmig de la plaça que han acabat formant el símbol característic de la Crida, recordant el lema ‘més Crida, més vida’ que ha utilitzat la formació les darreres setmanes.

Moment del final de l’acte de la Crida. Autor: cedida.

Finalment, l’alcaldable Nani Valero i el número 3 Oriol Rifer han llegit un discurs sobre els compromisos de la Crida pel pròxim mandat. Entre altres temes, han parlat de la necessitat de garantir el dret a l’energia, la defensa dels drets laborals, el feminisme o l’habitatge. “Treballem perquè la ciutat sigui referent en la defensa de la classe treballadora, per això vam engegar tarificacions socials, i així seguirem, afavorint la redistribució de la riquesa”, ha clamat Valero durant el manifest. El lema, com ja s’havia anunciat anteriorment, deixa clara la negativa de la formació a “projectes caducs com el SurfCity o el Quart Cinturó”. L’acte ha finalitzat amb un espectacle pirotècnic i una foto grupal.

Cs, a la Torre de l’Aigua

Ciutadans ha escollit el màxim emblema de Sabadell, la Torre de l’Aigua, per al tradicional acte d’inici de campanya. L’alcaldable liberal, Joan García, espera que hi hagi “confrontació d’idees” durant les properes dues setmanes.

El lema de campanya del partit és Libérate de los de siempre. “Volem passar pàgina a una etapa on Sabadell no s’ha pogut adjectivar i volem un Sabadell tecnològic, un Sabadell per a les famílies, que el poguem construir entre tots a mig i llarg termini. El nostre eix de campanya seran les idees”, ha insistit García. “Ciutadans és molt necessari, hem fet un bon treball durant vuit anys i tenim confiança que el seguirem fent”, ha finalitzat. El partit liberal vol trobar una tercera via entre el socialisme, amb el pes del bustisme, i l’independentisme. “Farrés no coneix els problemes dels ciutadans perquè porta tota la vida vivint de la política”, ha assegurat.

Junts, al Passeig

Lluís Matas ha estat el primer candidat en presentar el seu cartell. Ho ha fet a les 19 hores i acompanyat pels membres de la seva llista al Passeig de la Plaça Major, un dels projectes que ha reivindicat Junts per Sabadell com a soci prioritari des de l’oposició. Sota el lema ‘El Sabadell del sí’, l’alcaldable ha posat en valor la feina feta per la seva formació durant el mandat i es marca el repte d’entrar definitivament a l’executiu després de les eleccions. “Treballarem amb esperit positiu com ho hem fet aquests quatre anys, però a partir del 28 de maig ho farem des del govern”, ha declarat Matas, que afegeix que aquesta serà “la millor manera d’incidir”.

Membres de la candidatura de Junts, a la presentació del cartell. Autor: Jordi M.

En aquesta línia, tenint en compte que és molt probable que es necessitin pactes per arribar a governar, l’alcaldable ha deixat “la mà estesa a qui vulgui treballar per la ciutat”. Matas ha expressat la seva satisfacció per haver presentat un programa “molt complet” i una llista de persones “molt preparades”. El vot a Junts, ha remarcat, comporta dos compromisos. Compromís en clau de país -“la llibertat de Catalunya”, ha dit- i compromís en clau de ciutat.

En Comú Podem: som la garantia de l’esquerra

El cartell de Sabadell En Comú Podem s’ha presentat com és tradició en el seu espai polític a les escales del Mercat Central, les mateixes on va començar la campanya el PSUC d’Antoni Farrés en les històriques municipals de 1979. En aquesta ocasió, lidera la coalició el diputat Joan Mena, qui ha celebrat haver aconseguit la “unitat de les esquerres”, molt fragmentades fa quatre anys.

Membres de Sabadell En Comú Podem, al Mercat. Autor: J.Peláez.

Mena ha assegurat que En Comú Podem és garantia de polítiques d’esquerres. “Tenim moltes ganes de tornar, estem convençuts que tornarem amb molta força i que serem determinants per tenir un govern d’esquerres. Hi ha partits que sempre miren a la dreta; nosaltres som la garantia de tenir govern d’esquerres”. El lema del partit és per una banda Sumem per transformar però per altra banda un joc de paraules amb el cognom del candidat: ‘Una altra mena de ciutat’. També s’ha estrenat el rap ‘Gent de bona mena’.

Sentim Sabadell, amb el lema ‘perquè som com tu’

La formació Sentim Sabadell, liderada per Marta Morell, ha tret a la llum el seu cartell a les 20 hores al racó del campanar. El lema escollit ha estat ‘perquè som com tu’, una frase que sintetitza la raó de ser del partit, segons defensa Morell. “Som un espai polític de ciutat, que no té res a veure amb els partits de sempre”, ha explicat a la premsa. La candidata ha estat acompanyada dels membres del seu equip, “format per gent de tots els barris”.

Presentació del cartell de Sentim. Autor: Jordi M.

En aquesta línia, l’actual tinenta d’alcaldessa explica que el cartell electoral també és una forma de demostrar la voluntat de dur a terme “una altra forma de fer política”. A diferència de la majoria de partits, l’alcaldable surt al cartell juntament amb Sandra Burgos i Maria Grossi, les número 2 i 3 de la llista respectivament. “Volem fer política de manera diferent, som tres dones que encapçalem la llista i les persones joves també tenen molta rellevància. La inclusió també es un dels nostres eixos”, ha insistit.

El PP, convençut que “tornarem”

El Partit Popular ha començat la campanya al barri de Can Llong. El primer cartell l’han enganxat a la plaça de Còrdova. La seva candidata, Cuca Santos, destaca que tenen bones sensacions i convençuts que tornaran a l’Ajuntament.

“Tenim el convenciment que tornarem a l’Ajuntament. Que tornarem forts i que tornarem a ser decisius”, ha assegurat l’exregidora. Santos ha demanat als sabadellencs que confiïn en el PP i en ella mateixa ja que la ciutat necessita l’impuls del Partit Popular.

El PDeCAT presenta cartell al racó del Campanar

El PDeCAT d’Amadeu Papiol ha donat el seu particular tret de sortida al racó del Campanar. El seu cartell, un retrat de l’alcaldable amb la frase ‘Sabadell, ningú l’estima tant com tu’. Preguntat pels reptes de futur de la campanya, Papiol ha destacat que seran uns comicis “especials” i que des del partit volen aconseguir “una major proximitat de l’administració”, un factor que s’ha trobat en falta durant la pandèmia. “Hem de treballar de manera que Sabadell torni a tenir protagonisme a la comarca del Vallès i pugui ser un centre d’atracció de capital i atracció d’indústria”, apunta.

Presentació del cartell del PDeCAT. Jordi M.

El candidat demòcrata, acompanyat per companys de llista, familiars i algunes cares conegudes a l’Ajuntament com l’exregidor Carles Rossinyol, ha reiterat que volen fer política amb serenor i bona gestió. “A partir del 29 de maig volem que es recuperi l’espai tradicional, digue-m’ho sense cap vergonya, de Convergència”, ha dit Papiol, que afegeix que volen “plantar la llavor per tornar a ser un referent a la ciutat per fer les coses ben fetes”.

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baix: PSC, ERC, Crida, Cs, Junts i En Comú Podem.