Foto portada: a l'esquerra Marta Farrés, candidata del PSC a la reelecció; a la dreta Gabriel Fernàndez, el cap de llista d'ERC. Autor: PSC Sabadell / David Jiménez.

Farrés guanyarà però ERC podria governar amb pactes, segons la darrera enquesta

  • Fernàndez (ERC) podria governar amb el front ampli d’esquerres o el govern independentista, segons una enquesta d’ERC.
  • Farrés (PSC) guanyarà les eleccions i pujarà en percentatge de vots però no augmentarà els seus regidors, segons el sondeig.

El PSC tornaria a guanyar les eleccions municipals si se celebressin avui, però ERC podria accedir a l’alcaldia amb un front d’esquerres o un govern independentista. Una enquesta d’Opinòmetre encarregada per ERC a la qual ha accedit iSabadell deixa oberta la porta al canvi de govern si Gabriel Fernàndez aconsegueix seduir les forces independentistes o bé a la Crida i En Comú Podem. La força més votada seria el PSC, que es queda amb 10 regidors, els mateixos que en té ara.

L’enquesta, de 600 trucades telefòniques, es va fer entre els dies entre els dies 27 d’abril i 5 de maig, una setmana abans de l’inici de la campanya electoral. El marge d’error que inclou la fitxa tècnica és de +/-4 per cent amb un interval de confiança del 95 per cent. És la segona onada de l’enquesta anterior, on es van fer les trucades entre el 30 de març i el 12 d’abril (més info: ‘Una enquesta electoral ho deixa tot obert a tres setmanes de les eleccions‘).

Quins són els principals moviments?

En relació a la darrera enquesta publicada, fa 15 dies i també encarregada per ERC a Opinòmetre, el principal canvi seria l’increment d’un regidor d’ERC i la pèrdua d’un edil del PP, que passaria de dos a un regidors. Un canvi que podria decantar la balança ja que deixa la porta oberta a dos possibles governs tripartits per desallotjar Marta Farrés de l’alcaldia. Per un costat, el govern independentista (9 regidors d’ERC, 3 de la Crida i 2 de Junts per Sabadell). Tindria majoria absoluta a la investidura (14 de 27 regidors). Per altra banda, el front ampli d’esquerres (9 regidors d’ERC, 3 de la Crida i 2 de Sabadell En Comú Podem). També tindria majoria absoluta.

El PSC seria la llista més votada i obtindria 10 regidors amb un 33 per cent d’intenció de vots, lleugerament superior que fa dues setmanes. I millors resultats que al 2019 (30 per cent de percentatge de vot; 10 regidors). Però el panorama seria més complicat per a Marta Farrés si aquests resultats acabessin sent realitat.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) tindria 9 regidors amb un 27,1 per cent (tres punts més que fa dues setmanes, un regidor més que en aquella enquesta i dos regidors més que durant el mandat 2019-2023). La tercera força seria la Crida per Sabadell, amb un 10,2 per cent de vots i tres regidors, igual que ara.

La quarta força política seria Junts per Sabadell, amb un 8,6 per cent de vots i dos regidors (en perdrien un respecte la situació actual). A continuació hi haurà Sabadell En Comú Podem, que tornaria al consistori quatre anys després amb dos regidors i un 8,4 per cent de vots. El PP, que vol agrupar el vot ‘constitucionalista’, arribaria al 5,8 per cent de vots i entraria al consistori amb Cuca Santos, la seva candidata a l’alcaldia. Els populars ara no tenen representació. L’enquesta publicada fa dues setmanes els donava dos regidors i un 7,3 per cent de vots (1,5 punts més que ara).

Fora del consistori quedarien Vox, amb un 3 per cent de vots, i Ciutadans, amb 2 per cent de vots. La resta de forces no apareixen a l’enquesta però tampoc obtindrien representació. Es tracta de Sentim Sabadell, PDeCAT i Valents. consistori.

Possibilitats per al sorpasso

L’enquesta es va dur a terme a principis de maig, just abans de la campanya electoral, però amb tota probabilitat serà l’última que es publiqui abans del 28-M. Ho deixa tot obert ja que Marta Farrés guanyarà les eleccions però a quatre regidors de la majoria absoluta, sense socis clars, i amb Gabriel Fernàndez podent sumar 14 regidors pel canvi pel front independentista o bé pel front progressista. Amb aquests resultats, les negociacions abans de la constitució del nou ajuntament serien frenètiques. La data: 17 de juny a les 12 del migdia.

ERC es fixa com a objectiu mobilitzar el vot llatí, habitualment abstencionista

Vuit de cada 10 persones d’origen llatí i amb dret a vot a les eleccions municipals es van quedar a casa l’any 2019. Segons l’enquesta, l’abstenció d’aquest col·lectiu pot caure ara gairebé 20 punts, anant bona part d’aquest vot al candidat d’ERC, Gabriel Fernàndez, d’origen uruguaià. Per aquesta via, els republicans aspiren a tenir 2.000 vots llatins, el que podria significar un regidor. Segons l’enquesta, si abans el vot llatí es quedava a casa i després anava majoritàriament al PSC (13%) i Comuns (3%), mobilitzant-lo anirà el 18 per cent a ERC, el 12 per cent al PSC i el 5 per cent als Comuns.

A favor de la Rambla per a vianants

D’altra banda, el sondeig deixa altres conclusions per als republicans. Sis de cada 10 enquestats es mostren favorables a fer la Rambla principalment per a vianants, una de les propostes estrella de Gabriel Fernàndez. Segons l’enquesta, el 60 per cent ho veu bé. Un de cada quatre enquestats no aproven la idea. Al 10 per cent restant li sembla ‘regular’.

Neteja, manteniment, mobilitat

Finalment, l’enquesta també detecta les principals preocupacions de la ciutadania. Un de cada quatre ciutadans demana millores en neteja, un de cada cinc en manteniment, i gairebé el 20 per cent en trànsit i mobilitat. El 13 per cent demana millores en seguretat, en cultura i oci i en espais verds.

Més informació:

Foto portada: a l’esquerra Marta Farrés, candidata del PSC a la reelecció; a la dreta Gabriel Fernàndez, el cap de llista d’ERC. Autor: PSC Sabadell / David Jiménez.