Les polítiques d’habitatge divideixen els partits en el segon debat del Cercle d’Entitats

Segona ronda del cicle de debats que organitza el Cercle d’Entitats de cara a les eleccions municipals del 28-M. La Fundació Bosch i Cardellach ha acollit aquest dimecres el debat sobre polítiques socials amb els representants del sis partits polítics que van aconseguir representació al ple l’any 2019.

Després d’un primer debat que va girar al voltant de la proposta cultural dels partits, la segona sessió ha estat centrada en les mesures socials que proposa cada formació de cara als pròxims comicis. El debat ha estat moderat per la periodista Mireia Sans, de Ràdio Sabadell, i ha comptat amb la presència d’Eloi Cortés (PSC), Pere Farrés (ERC), Nani Valero (Crida), José Luís Fernández (Cs), Lluís Matas (Junts) i Joan Carles Torres (En Comú Podem).

Malgrat el temps limitat de cada intervenció, la jornada ha estat carregada de propostes sobre temes molt variats, com la gestió dels serveis socials, la suficiència alimentaria, el sensellarisme o l’oci nocturn. Entre tanta diversitat, les polítiques d’habitatge han centrat alguns dels moments més destacats de la tarda.

Eloi Cortés (PSC)

Eloi Cortés, actual regidor d’habitatge, ha utilitzat part de la seva intervenció per citar les accions que ha dut a terme el govern municipal durant el mandat. Entre les diferents mesures, ha assenyalat l’acord amb la Generalitat per construir la residència pública del sud de la ciutat, l’inici de noves promocions habitatges i la inversió en comprar i rehabilitar pisos pel dret de tanteig i retracte.

Cortés també ha incidit en l’impacte que tindrà el futur complex de gent gran de la Roureda, així com ha remarcat que cal fomentar “la coordinació entre l’àmbit social i sanitari” per oferir un “servei integrat” a les persones grans. El regidor també ha aprofitat per demanar a la Generalitat i a l’estat que “es posin les piles” per dotar de més recursos els ajuntaments.

Pere Farrés (ERC)

Per part d’ERC, Pere Farrés ha explicat la proposta dels republicans d’elevar el nombre d’habitatges de lloguer del parc públic fins els 3.000 pisos, passant així del 2 al 5 per cent del total. Segons Farrés, l’Ajuntament ha d’invertir més i “de manera efectiva” en el tanteig i retracte, comprar sòl i posar-lo a disposició d’organitzacions sense ànim de lucre per evitar l’especulació. Entre altres mesures, els republicans volen exigir els pisos de la Sareb a Sabadell per poder rehabilitar-los i posar-los a disposició de la ciutadania. “Fomentaria l’economia local i crea llocs de treball”, ha apuntat.

Entre altres accions, els republicans també proposen crear una oficina d’habitatge i continuar en la línia de treball de les dotacions de pisos per a gent gran. Respecte a la residència, mantenen que ha de ser de propietat i gestió pública, així com s’ha de millorar el servei d’atenció domiciliària.

Nani Valero (Crida)

L’alcaldable de la Crida per Sabadell ha aprofitat el seu torn per recordar el treball fet per la seva formació durant el mandat anterior, fent referència al Pla Local d’Habitatge que es va aprovar. “Hauríem volgut que en aquest mandat es passés a aprovació definitiva”, ha declarat. Segons ha remarcat Valero, el pla contemplava accions que encara s’han de desenvolupar i preveia 2 milions per la compra d’habitatge mitjançant tanteig i retracte.

D’igual manera que Torres i Farrés, la candidata de la Crida ha defensat que rehabilitar la Caserna de la Guàrdia Civil seria una oportunitat per oferir més habitatge als sabadellencs. D’altra banda, també ha mostrat la posició del seu partit respecte a les residències: “En necessitem mínim dues i amb gestió pública, que tot el que es generi vagi abocat als usuaris, les famílies i les treballadores”, ha dit.

José Luís Fernández (Cs)

El portaveu de Ciutadans al ple municipal ha estat el representant més concís en les seves intervencions. Pel partit liberal, la nova llei d’habitatge que proposa el govern central “no soluciona res” i, per tant, s’ha de treballar amb altres propostes polítiques. A més, considera que la quantitat d’habitatges que controla Vimusa és insuficient tenint en compte la demanda social.

En aquest sentit, la solució que proposa Fernández per pal·liar la necessitat d’habitatge és potenciar la col·laboració publicoprivada. Pel que fa a les residències, el portaveu de Ciutadans ha apuntat que una de les mesures que cal realitzar és reforçar l’atenció domiciliària perquè “al final tothom vol ser a casa seva”.

Lluís Matas (Junts)

Pel que fa Junts per Sabadell, l’alcaldable Lluís Matas ha destacat les possibilitats que ofereix a l’Ajuntament comptar amb una empresa de la grandària de Vimusa, a diferència d’altres municipis de la zona que tenen menys capacitat. En la mateixa línia que altres candidats, Matas ha proposat que el parc públic d’habitatge creixi fins el 3%.

Respecte al model de residències, Matas s’ha desmarcat del posicionament d’altres partits presents a la taula. El portaveu de Junts ha assenyalat que aposten per incrementar les places públiques, però també per concertar més places a les residències privades. “Defensem el model concertat sense cap mena de complexe, en aquest àmbit i en altres com l’educació”. També ha recordat del paper de Junts en la consecució del compromís de la generalitat amb l’aleshores consellera Cervera.

Joan Carles Torres (En Comú Podem)

Per fer front als problemes d’habitatge de la ciutat, el número 3 de la llista d’En Comú Podem ha defensat que s’ha d’apostar per un nou pla públic d’habitatge que permeti incrementar l’oferta pública de lloguer fins els 5.000 pisos, una mesura que, segons ha dit, suposaria un increment de 3.000 habitatges. Entre altres aspectes, Torres ha insistit que s’ha de posar el focus en la quantitat de pisos buits que es podrien adquirir i posar-los a lloguer social.

En aquest sentit, el representant d’ECP també ha posat en valor el paper de la seva formació en la nova llei d’habitatge del govern espanyol, tot i que ha remarcat que s’han d’exigir més coses, com demanar a la Generalitat que es declari Sabadell com a zona de tensió del mercat d’habitatge. Entre altres propostes, el partit també aposta per crear un nou complex residencial per a gent gran a Can Llong, per rehabilitar la caserna i per una gestió 100% pública de la nova residència.

Més informació:

Foto de portada: d’esquerra a dreta, Mireia Sans (moderadora), Cortés (PSC), Farrés (ERC), Valero (Crida), Fernández (Cs), Matas (Junts) i Torres (ECP). Autor: Jordi M.