Foto portada: fotos grans d'esquerra a dreta i de dalt a baix; Marta Farrés (Sabadell), Josep Ma Vallès (Sant Cugat), Jordi Ballart (Terrassa), Ana María Martínez (Rubí). En petit d'esquerra a dreta: Isabel Garcia (Santa Perpètua), Elisabeth Oliveras (Sant Quirze), Bartolomé Egea (Montcada i Reixac), Oriol Lozano (Palau Solità i Plegamans) i Eva Menor (Badia de Vallès). Els petits de dalt a baix: Carlos Cordón (Cerdanyola), Luis Tirado (Ripollet), Egea (Montcada i Reixac), Xavier Garcés (Barberà) i Ignasi Giménez (Castellar del Vallès).

El PSC consolida la seva hegemonia a les alcaldies vallesanes, amb algunes excepcions

  • El ballartisme a Terrassa i Junts a Sant Cugat, principals alcaldies no-socialistes al Vallès Occidental.
  • Els Comuns ho perden tot, a excepció de Santa Perpètua. ERC resisteix a Sant Quirze i Palau-Solità i Plegamans.

Domini socialista als ajuntaments del Vallès Occidental. Aquest dissabte han tingut lloc els plens de constitució amb les seves corresponents investidures i la gran majoria de municipis de la comarca s’han tenyit del vermell del PSC, una tendència visible a tota la regió metropolitana. També trobem excepcions destacades, com són els casos de Sant Cugat, feu històric de l’antiga Convergència que ha recuperat Junts després de quatre anys de tripartit d’esquerres, o Terrassa, on Ballart ha consolidat el seu lideratge amb el suport dels partits independentistes.

Dissabte Marta Farrés va tornar a ser investida alcaldessa de Sabadell per segona vegada després de guanyar les eleccions municipals amb majoria absoluta. De la mateixa forma, la cerimònia s’ha repetit a la resta de poblacions. Qui governarà en els municipis més propers a la nostra ciutat? Fem-hi un repàs.

Terrassa torna a alçar Ballart i Junts recupera Sant Cugat

En un context en el qual el PSC ha obtingut victòries importants a la majoria de les grans ciutats catalanes, a Terrassa trobem una de les excepcions més importants. L’alcalde Jordi Ballart referma el seu lideratge amb la candidatura municipalista de Tot per Terrassa, la llista més votada a la ciutat per segons comicis consecutius. Haurà de governar, això sí, amb un pacte amb ERC i Junts.

Josep Ma Vallès, el nou alcalde de Sant Cugat, bastió de Junts a la comarca.

A Sant Cugat, Josep Maria Vallès, candidat de Junts, ha recuperat l’alcaldia del municipi per a la formació juntaire. Ho ha fet després de quatre anys de mandat de la republicana Mireia Ingla amb PSC i CUP. Atenent els resultats dels darrers anys, el tripartit d’esquerres ha estat una anomalia històrica per a una ciutat que sempre s’ha considerat domini del centre-dreta català.

El PSC revalida les seves alcaldies més fermes

A Badia del Vallès, cap sorpresa. La socialista Eva Menor ha revalidat l’alcaldia amb una àmplia majoria absoluta. El PSC comptarà amb 11 dels 17 regidors del consistori i Menor continuarà en el càrrec que ostenta des de l’any 2009 de forma ininterrompuda. L’escenari és similar a Castellar del Vallès, on Ignasi Giménez (PSC) ha tornat a arrasar amb 12 regidors i inicia el seu cinquè mandat al capdavant de l’ajuntament. El PSC també governarà amb majories absolutes a Cerdanyola del Vallès i Polinyà amb les reeleccions de Carlos Cordón i Javi Silva.

Cordón, alcalde de Cerdanyola de nou.

Tot i que amb governs en minoria, el socialistes Xavier Garcés i Ana Maria Martínez també han aconseguit repetir com a alcaldes de dues ciutats on el PSC té una base històrica de votants molt sòlida, com són Barberà del Vallès i Rubí respectivament.

Finals d’etapa a Montcada i Ripollet; Garcia segueix a Santa Perpètua

El 28-M també ha significat el final de dues alcaldies de municipalisme alternatiu. Els socialistes han recuperat la batllia de Montcada i Reixac de la mà de Bartolomé Egea, investit després de superar Laura Campos, qui ha estat alcaldessa d’En Comú Podem els dos últims mandats i una de les opcions més clares dels comuns a la comarca. A Ripollet, Luís Tirado (PSC) governarà en minoria després de les victòries d’Ara Decidim Ripollet al 2015 i 2019.

Pel que fa a Sentmenat, s’acaba el govern de l’Assemblea Ciutadana per deixar pas a Montse Rueda (PSC). L’alcaldessa governarà amb Junts després de tancar un acord que ha tingut cert rebombori mediàtic en plena precampanya per les eleccions generals. D’aquesta forma, el PSC torna a l’alcaldia per primera vegada des del 2007. Un pacte semblant es dona a Viladecavalls, on Cesca Berenguer (Junts) és alcaldessa d’un govern bicolor amb el PSC.

Garcia, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda de nou. Autor: Josep Cano.

En canvi, a Santa Perpètua de Mogoda resisteix Isabel Garcia (Santa Perpètua En Comú). La històrica alcaldessa compta amb una llarga trajectòria al municipi vallesà, que l’ha tornat a donar la seva confiança un mandat més. Garcia va entrar com a regidora de l’Ajuntament l’any 1995 i va assolir l’alcaldia l’any 2002. Després d’un impàs entre 2007 i 2011, ha mantingut la batllia fins a dia d’avui.

Alcaldies d’ERC a Sant Quirze i Palau Solità i Plegamans

Pel que fa a Sant Quirze, repeteix Elisabeth Oliveras (ERC) per tercera vegada. Tindrà un govern en minoria després de ser escollida amb el suport de Som Sant Quirze i Sant Quirze En Comú. També es manté el groc republicà a Palau Solità i Plegamans, on Oriol Lozano ha aconseguit majoria absoluta i enceta el seu segon mandat consecutiu. Cal destacar, això sí, que els republicans també han aconseguit altres alcaldies de municipis de la comarca amb menys habitants, com Ullastrell, Vacarisses o Sant Llorenç Savall.

Foto portada: fotos grans d’esquerra a dreta i de dalt a baix; Marta Farrés (Sabadell), Josep Ma Vallès (Sant Cugat), Jordi Ballart (Terrassa), Ana María Martínez (Rubí). En petit d’esquerra a dreta: Isabel Garcia (Santa Perpètua), Elisabeth Oliveras (Sant Quirze), Bartolomé Egea (Montcada i Reixac), Oriol Lozano (Palau Solità i Plegamans) i Eva Menor (Badia de Vallès). Els petits de dalt a baix: Carlos Cordón (Cerdanyola), Luis Tirado (Ripollet), Egea (Montcada i Reixac), Xavier Garcés (Barberà) i Ignasi Giménez (Castellar del Vallès).

Comments are closed.