L’anunci del conseller Toni Comín no garanteix la fi de les derivacions.
La manca de mesures concretes incrementarà les llistes d’espera.
L’Entesa per Sabadell expressa la seva preocupació per la manca de concreció de les mesures anunciades pel conseller de Salut, Toni Comín i considera que es pot agreujar la situació de l’assistència sanitària a l’àrea d’influència de l’Hospital Taulí.
El conseller de Salut, Toni Comín, anuncià fa unes setmanes la seva intenció de desprivatitzar el SISCAT –Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública- que integra als més de 60 centres públics i privats que donen assistència sanitària pública a Catalunya. Respecte a Sabadell, el conseller Comín es referia a la Clínica del Vallès i l’Hospital General de Catalunya, dos hospitals privats del grup QuirónSalut, integrats en el SISCAT, que deixarien de rebre els pacients que, des del 2010, són derivats des de l’Hospital Taulí.
L’Entesa per Sabadell recorda que aquestes derivacions s’implantaren com a mesura “provisional” per tal de disminuir les insostenibles llistes d’espera, degut a la congestió que des de fa anys pateix l’Hospital Taulí, mentre no es construïen els nous hospitals promesos, l’Ernest Lluch a Montcada – Cerdanyola-Ripollet i el Vicenç Ferrer a Rubí. Uns hospitals que, sembla, no hi ha cap intenció de construir.
El contracte entre CatSalut i l’Hospital General, que avalen les derivacions, finalitza el 2021. Per tant, aquestes continuaran fins aquella data; pel contrari, el contracte amb la Clínica del Vallès finalitza el proper mes d’agost i el Taulí no hi podrà fer més derivacions. Unes derivacions, que segons CatSalut, van superar els 6.000 pacients al 2014, dels quals 4.500 van correspondre a intervencions quirúrgiques en llista d’espera. La resta foren hospitalitzacions de pacients crònics que arriben a urgències del Taulí i no tenen llit on atendre’ls.
Aposta per la sanitat pública i de qualitat
L’anunci de la fi de les derivacions a la Clínica del Vallès “no ha anat acompanyat de cap mesura concreta per a garantir que l’Hospital Taulí absorbeixi els pacients derivats, tant d’intervencions com d’hospitalització”. En conseqüència, si no s’implanten mesures per atendre el volum de pacients derivats, és a dir “més quiròfans, més llits i més personals sanitari al Taulí, les llistes d’espera augmentaran de manera inevitable”.
L’Entesa per Sabadell “aposta clarament pel caràcter públic i de qualitat del sistema sanitari i no accepta que les llistes d’espera tornin a la situació intolerable de fa sis anys i que els usuaris de la sanitat pública paguin les conseqüències de la manca d’inversions i de previsió de la Generalitat”.
En aquest sentit demanen als responsables de la gestió de la sanitat pública que “concretin les mesures per fer realitat l’anunci fet i resoldre definitivament les cronificades llistes d’espera, ja sigui ampliant la capacitat del Taulí, construint els hospitals previstos o altres actuacions destinades a absorbir les actuals derivacions”.