Fernàndez i Soriano

ERC, contra la delegació de tributs a la DiBa: “perdem autonomia municipal”

  • El principal partit de l’oposició manté que l’Ajuntament perd marge de maniobra i acusa Farrés de no buscar “grans consensos”
  • Els republicans es comprometen a fer marxa enrere a la delegació de tributs si tornen al govern municipal l’any 2023.

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, es posiciona contra la mesura impulsada per l’Ajuntament per cedir la gestió de tributs a la Diputació de Barcelona. Consideren que la cessió es traduirà en una disminució de competències i d’autonomia fiscal. Alhora, critiquen que l’executiu municipal es conformi amb obtenir una majoria simple, 14 regidors, en comptes de buscar grans consensos. És més, els republicans afirmen que, en cas de guanyar les pròximes eleccions municipals, revertiran la cessió d’impostos a la Diputació, perquè creuen que aquesta fomenta un model de ciutat que allunya l’administració dels ciutadans.

Davant la problemàtica que el programa informàtic per realitzar la gestió tributària de l’Ajuntament està obsolet, el govern municipal es planteja aprovar, al ple extraordinari de demà dimarts 29 de juny, cedir la gestió dels tributs a la Diputació de Barcelona.

Des d’Esquerra, principal grup de l’oposició, critiquen que el govern municipal cedeixi la gestió dels tributs perquè consideren que el consistori perd autonomia tributària i competències que fins ara queien només en mans de l’administració municipal. A més, consideren que cedir la inspecció dels impostos dificulta a l’Ajuntament investigar en els casos en què hi hagi un possible frau.

Segons la regidora Èlia Soriano, aquesta cessió dels tributs va en contra del model de ciutat que defensen els republicans, donat que ells, diu, aposten per una administració de proximitat que disposi de totes les competències possibles. En aquest cas, des d’ERC opten per instal·lar un nou programari i formar als funcionaris perquè l’utilitzin i, d’aquesta manera, evitar perdre independència.

“Perdem independència perquè deixem de decidir sobre com fem el servei i sobre què investiguem i que no. Una altra cosa molt important és el cost de la cessió dels impostos, que no el decidim nosaltres, perquè el preu el decideix a través d’una ordenança la Diputació de Barcelona, per tant perdem autonomia. Pot ser que, com ara, l’Ajuntament estigui d’acord amb el preu de la Diputació, però pot ser que no i que d’aquí dos anys el cost de la recaptació executiva en comptes de ser un 0,9 per cent sigui un 2,9 i hauríem de retrocedir l’impost”, explica Soriano.

ERC critica que, amb la cessió d’impostos, 11 funcionaris de l’Ajuntament hauran de treballar per la Diputació, sense que es voti la modificació de plantilla que afecta aquests treballadors, pel que, en paraules de Soriano: “estem cedint uns funcionaris sense saber en quines condicions els cedirem ni amb quin acord amb la Diputació”. Segons calculen, la mesura costarà a l’Ajuntament dos milions d’euros, donat que l’ordenança de la Diputació estableix uns ingressos que li pertoquen en funció del volum de tributs que passen a gestionar. Xifra que, segons exposen els republicans, serviria per pagar un nou programari, el qual, per exemple, a l’Ajuntament de Terrassa (on governa Tot per Terrassa amb ERC) li costarà entre un milió i 1.5 milions d’euros.

Alhora, el portaveu d’Esquerra Municipal, Gabriel Fernàndez, critica que el govern municipal impulsi la mesura sense un ampli acord amb els actors socials ni amb la resta de grups.

“Nosaltres sempre treballarem per tenir més competències i no per allunyar l’administració de la ciutadania. El que tenim ara és un govern que quan pren decisions no vol treballar consensos, no vol àmplies majories, sinó que es queda amb la xifra elemental de 14 regidors. Amb temes tan sensibles com aquest, estaria bé que treballés amb la resta de grups municipals i actors socials, però el govern no treballa en aquesta direcció”, exposa Fernàndez.

Els republicans sostenen que, si en les pròximes eleccions arriben al govern, treballaran per recuperar les competències cedides a la Diputació i a qualsevol ens per establir una administració de proximitat.

Més informació:

Foto portada: Fernàndez i Soriano es posicionen en contra de la cessió de tributs a la Diputació de Barcelona. Autor: David B.