Marta Farrés. Autora: Lucia Marin

Farrés passa comptes del mandat davant el Cercle d’Entitats

L’alcaldessa Marta Farrés ha fet un balanç de la seva gestió municipal abans d’esgotar el mandat al maig del 2023. Tal com ha destacat aquest dimecres a la Fundació 1859 Caixa Sabadell, ampliar el teixit econòmic i la xarxa d’infraestructures són dos dels pilars que fomenten el seu objectiu principal: crear riquesa. Farrés, però, ha assegurat que tots els projectes previstos d’ara en endavant compliran totes les garanties mediambientals i respectaran els criteris de sostenibilitat. La jornada forma part del cicle de debats impulsat per Sabadell Cercle d’Entitats.

L’any 2019 Marta Farrés (PSC) es va convertir en la primera alcaldessa de Sabadell i en aquell moment va adquirir una sèrie de compromisos per la ciutat davant el Cercle d’Entitats (més info: ‘Farrés presenta el seu full de ruta‘). Tres anys després i a vuit mesos d’esgotar el mandat, el mateix organisme ha tornat a convidar Farrés per retre comptes i valorar en quina mesura s’han complert les seves promeses.

L’alcaldessa Marta Farrés i la moderadora del debat de SBD Cercle d’Entitats. Autora: Lucia Marin

A trets generals, el balanç que es desprèn del debat celebrat aquest dimecres és positiu, però amb matisos. Per una banda, Farrés ha tret pit dels projectes que ha impulsat el seu govern amb la voluntat de potenciar la captació de talent, com l’Escola d’Infermeria que obriran a l’Artèxtil, la inversió milionària a l’Hospital Parc Taulí o el desplegament del hub aeronàutic, entre altres.

“El Taulí és un dels projectes més estratègics que hem impulsat i ens ha situat com un referent en el tema sanitari. Ho hem de dir clar i n’hem d’estar orgullosos perquè això ha anat bé. El Taulí significa assistència de qualitat, formació, recerca i investigació. Hem multiplicat per deu la inversió al Taulí: s’hi anaven a invertir sis milions d’euros i al 2024 s’hi invertiran 65,4 milions”, ha destacat l’alcaldessa.

Per altra banda, Farrés també ha fet certa autocrítica pel que fa a les polítiques d’acció social, ja que malgrat haver incrementat la inversió fins als 22 milions d’euros (un 16 per cent més que a l’inici del mandat), considera que la política que més incidència té en els col·lectius vulnerables és la d’habitatge. I, en aquest sentit, Farrés es va comprometre a habilitar almenys 500 habitatges de protecció oficial i, segons els comptes desplegats aquest dimecres, quan acabi la legislatura només se n’hauran entregat una cinquantena. L’any 2023 faltarà començar uns 200 pisos de lloguer social i la resta estarà en procés.

SurfCity

Sens dubte, la piscina d’onades que el govern vol construir a la llera del Ripoll és un dels projectes més polèmics de la legislatura. A l’espera d’obtenir els informes mediambientals que es van demanar en el seu dia, Farrés ha assegurat que si bé no faran res que pugui atemptar contra el Ripoll i posar en risc el sòl natural, tampoc no dubtaran en tirar endavant el SurfCity si obtenen la llum verda que esperen (més info: ‘L’Ajuntament i els impulsors del SurfCity anuncien millores ambientals al projecte‘).

Ronda Nord

Un dels altres projectes històrics i presents damunt de la taula del consistori des del primer dia: la Ronda Nord, que pretén enllaçar Sabadell amb Terrassa i Castellar del Vallès. Finalment, quan semblava que la nova infraestructura estava encarrilada, la Generalitat va fer un pas al costat (més info: ‘La Generalitat planta ara la ministra Sánchez en la presentació del principi d’acord de la B-40‘). Farrés ha estat crítica amb l’estancament del projecte i ha reconegut que continuen havent-hi molts dubtes al voltant a causa de l’actual inestabilitat del govern català, però confia que finalment es pugui desencallar perquè, des del seu punt de vista, això suposarà una altra font de riquesa.

Foto portada: l’alcaldessa Marta Farrés. Autora: Lucia Marin