Fernàndez, al judici al procés: “s’arrossegava la gent com si fossin maletes”

  • Fernàndez reconeix que es guardava material electoral en dependències municipals. 
  • El tinent d’alcalde assegura que l’actuació policial de l’1-O va deixar una empremta “inoblidable”. 

L’exalcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha declarat aquest dimarts al judici a l’1 d’octubre que s’està duent a terme al Tribunal Suprem. Fernàndez va ser voltejat pels agents de la Policia Nacional i ha declarat com a testimoni de l’actuació policial a l’escola a petició de la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva. Fernàndez ha reconegut que es van usar locals municipals per guardar material electoral. 

Fernàndez ha recordat com va rebre un cop a la cara, va caure a terra, va ser arrossegat i després va ser colpejat pels agents de la policia. Després ha assegurat que es va arrossegar la gent “com si fossin maletes” i ha assegurat que l’actuació va deixar empremta “inoblidable”a la ciutat, amb 23 dels 27 regidors del consistori condemnant l’actuació i una gran manifestació, històrica, només a l’alçada de la vaga general política del 1976.

Avís de Marchena

En aquest moment, el jutge Marchena li ha recordat que l’interès de la seva declaració és “el que va veure aquell dia, l’1 d’octubre. La reacció política, que té molt interès també, no és objecte d’aquest procés”. Fernàndez ha assentit i ha seguit declarant sobre els “fets”.

Preguntat per la defensa de Jordi Cuixart ha recordat que no va tenir cap tracte preferent per ser tinent d’alcalde, a no ser que el tracte preferent fossin els cops, i ha rememorat que la policia va trencar portes i finestres per entrar a l’escola, com de fet detallen desenes de vídeos.

A preguntes de fiscalia, Fernàndez ha assegurat que la policia va trigar entre cinc i 10 minuts en retirar els concentrats a les portes de l’escola.

“Gent que exercia el seu dret de protesta” però que no “no feia res més enllà d’estar passivament allà”. “Alguns marxaven caminant quan la policia els deia que marxessin; a altres ens van retirar”. No va veure cap persona que s’oposés a ser retirat activament. “Potser algú, fins i tot potser jo, va dir algun insult, però no vaig veure ningú oposar-se a la policia”.

Dins de l’escola els agents van agafar diversos objectes i menjar per a celíacs, simulant que havien requisat urnes. La sortida de la Policia Nacional de l’escola i de la ciutat (ningú ho ha explicitat però entre el carrer Calderón i la Ronda Ponent van haver-hi salves i molta tensió) també s’ha recordat:

“La policia s’anava retirant, anaven replegant-se i la gent els seguia, caminant mentre ells es retiraven. No anaven darrera de la policia perquè els veiem de cara”.

Després dels fets de l’escola Nostra Llar, Fernàndez va anar a votar a l’Escola Industrial, on sí ho va poder fer. “El cens era universal com van dir a primera hora del matí i vaig poder votar”, ha precisat a respostes de l’advocada de l’Estat.

Foto portada: el tinent d'alcalde Juli Fernàndez, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'alcalde, Maties Serracant. Autor: cedida.
Fernàndez, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i lSerracant, l’1-O a l’Escola Industrial. Autor: cedida.

Preguntat per VOX (acusació popular al judici), Fernàndez ha avisat que responia “per imperatiu legal” i a la pregunta de si es van emprar dependències municipals per guardar material electoral ha dit que sí. Preguntat per si es van guardar urnes, ha dit que “no ho sé”.

Fernàndez ha marxat de la sala tocant Joaquim Forn a l’espatlla, donant la mà a Josep Rull i Jordi Cuixart i dient adéu als tres acusats asseguts a la darrera fila, sense cap contacte físic amb el més proper, Santi Vila.

Foto portada: Fernàndez, arrossegat per la Policia Nacional. Foto: @julifernandez via Twitter. 

Comments are closed.