Foto portada: representants del món econòmic i de Junts per Catalunya aquest matí a Sabadell. Entre ells, al mig, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Autor: cedida.

Front comú entre la Cambra i Junts per defensar la Ronda Nord

  • Matas insisteix que “no és el Quart Cinturó de fa 30 anys” i manté que “a Sabadell tenim un problema i es diu Gran Via”.
  • Consellera Ciuró: “estem cansats de fotos i anuncis, volem aquesta infraestructura”.

Clara posició a favor de la Ronda Nord per part de Junts, tant en l’escala municipal com autonòmica, i de la Cambra de Comerç de Sabadell, així com del món econòmic. L’exconseller d’Empresa i actual diputat juntaire al Parlament, Ramon Tremosa, i la titular de Justícia, Lourdes Ciuró, han reforçat els arguments amb què Lluís Matas (JuntsxSBD) defensarà aquesta infraestructura al ple de juliol. Ho han fet aquest divendres, l’endemà que el partit presentés la moció en roda de premsa, a la Cambra de Comerç de Sabadell, una institució que ha expressat el seu suport a tal carretera de la mà del seu president, Ramon Alberich.

Junts per Sabadell considera que la Gran Via és un problema polifacètic i assegura tenir la solució al respecte: la Ronda Nord. Es tracta d’una connexió entre Sabadell i Castellar que, teòricament, ha de descongestionar significativament la Gran Via i, en resultat, beneficiar la mobilitat a tot el Vallès. El portaveu del partit, Lluís Matas, va anunciar aquest dijous que presentarà una moció al pròxim ple municipal (dimarts 5 de juliol) per donar una sortida al principi d’acord presentat ara fa tres setmanes (més info: ‘Acord polític pel tram Sabadell-Terrassa del Quart Cinturó‘).

“No podem renunciar als diners que ens ofereix l’Estat; hem d’aprofitar aquesta oportunitat [fent referència a la Ronda Nord] per reconvertir aquest problema [fent referència a la Gran Via]”, ha animat Matas.

La seva antecessora en la política municipal i en la reivindicació històrica d’aquest projecte, la sabadellenca Lourdes Ciuró, qui ara és la consellera de Justícia a la Generalitat, també considera que és urgent aprofitar els recursos per avançar en matèria de mobilitat i és partidària de fer-ho “tram a tram”. Per això insisteix a aprofitar finalment els recursos que fa dècades que demanen al govern central.

“Aquesta qüestió que tenim sobre la taula encara no està materialitzada. De moment, és un anunci. El que exigim amb aquest acte és, sobretot, que es concreti aquest traspàs de la competència i que es faci la transferència dels diners. Llavors començarem a parlar de traçat, execució, informe mediambiental… però ara per ara és fum”, conclou Ciuró.

Per la seva banda, l’exconseller d’Empresa, Ramon Tremosa, qui és expert en infraestructures, destaca que aquesta via és un element clau en l’economia municipal, comarcal i autonòmica. Una posició que comparteixen la Cambra de Comerç de Sabadell, també present la Cambra de Terrassa, així com els alcaldes de les dues capitals del Vallès Occidental i de Castellar des de fa molt temps (més info: ‘Sabadell i Terrassa enviaran al Ministeri una proposta conjunta per la B-40‘).

“El Vallès suposa, aproximadament, un 20 per cent de la població i del PIB [Producte Interior Brut] de Catalunya. Aquest és el pes que té Catalunya dins de l’estat espanyol. Per tant, si el Vallès no rutlla, Catalunya tampoc”, adverteix Tremosa.

És per aquest motiu que el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, i el diputat Tremosa han alertat que una mala connexió viària o congestions com les que es formen de manera habitual a la Gran Via allunyen els negocis i les corresponents inversions del territori. Per això prenen partit a l’hora de defensar la Ronda Nord (més info: ‘Les cambres de Sabadell i Terrassa aplaudeixen l’acord per ampliar la B-40‘). “Les Cambres de Sabadell i Terrassa hem demanat parlar directament amb el president [Pere Aragonès] per presentar-li la percepció que tenim de la situació, però també ens hem posat en contacte amb el propi partit per poder fer un primer contacte, aquí, localment, amb representants d’ERC de l’àrea del Vallès, perquè ens expliquin de què va tot això”, avança Alberich.

Carreguen contra ERC

No entenen perquè ERC es va apartar a últim moment d’aquest principi d’acord. Aquest dimarts, en el ple de juliol, Junts per Sabadell presentarà la moció per apostar cap a aquesta direcció i la intenció és que quan el pla s’elevi a la Generalitat puguin convèncer a Esquerra Republicana (el partit del president de la Generalitat) perquè torni a posar fil a l’agulla a la Ronda Nord. Tal com han destacat Ciuró, Tremosa i Matas, fins que no hi hagi la transferència de recursos i de competències, no hi ha projecte de facto.

Més info:

Foto portada: el president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich, la consellera Lourdes Ciuró, el diputat Ramon Temosa i l’alcaldable de Junts per Sabadell, Lluís Matas, en la defensa de la Ronda Nord. Autora: Lucia Marin.

Comments are closed.