FECUS

Idees contraposades en el debat sobre la independència organitzat per la Fecus

Aquest divendres, a la biblioteca Vapor Badia s’ha celebrat el debat Viurà millor el poble amb la independència?, organitzat per la Federació d’Entitats Culturals de Sabadell (Fecus).

L’acte s’ha iniciat amb la conferència de l’economista i un dels fundadors de Societat Civil Catalana, Martín Pachamé, sota el títol És viable econòmicament una Catalunya independent?. La ponència no ha estat ben rebuda per part dels participants i per alguns membres del públic. Pachamé ha manifestat que “si Catalunya és independent ens trobaríem en una situació complicada”, ha presagiat que “es perdrà el cinc per cent dels actuals treballs” i ha conclòs la seva intervenció dient que “els que estan promovent l’independentisme no perdran les seves feines, nosaltres sí“.

Després de la intervenció de Pachamé i amb els ànims bastant encesos, el president de la Fecus, José Márquez, ha iniciat tres rondes de debat amb els representats de les formacions amb representació a l’ajuntament de Sabadell.

Josep Ayuso, PSC: “és un procés artificial”

Ayuso ha manifestat que el seu partit no és independentista i que per tant aposten que “l’encaix amb Espanya” passa a través de la via federalista per donar “sortida als anhels de Catalunya”. D’altra banda ha assegurat que aquest “és un debat apassionat”, i ha titllat el procés “d’artificial”, perquè parteix d’un “desencontre de dos mandataris polítics, de Mas i de Rajoy, i de ser incapaços d’arribar a un punt de trobada”.

Joan Berlanga, Unitat pel Canvi: “tenim un problema greu i s’està faltant a la veritat”

Berlanga ha manifestat que a Catalunya “tenim un problema greu i qui ho simplifiqui amb flors i violes o amb catastrofisme està faltant a la veritat, perquè els problemes socials són molt complexos”. D’altra banda ha assegurat que els membres del seu partit “creuen firmament en què tot esta per fer i tot és possible, la sobirania popular canvia les coses”. Ha concretat també que dins de la seva formació hi ha “diferents punts de vista” en el tema sobiranista.

Gabriel Fernàndez, Junts pel Sí: “Catalunya seria totalment viable”

El republicà Gabriel Fernàndez ha parlat en nom de la coalició Junts pel Sí i ha manifestat que “dos premis Nobel d’economia asseguren que Catalunya seria totalment viable” i ha assegurat que “depèn de qui expliqui la versió serà més fosca o més clara”. Pel que fa al tema europeu ha dit que “la Unió Europa està amb el poble sobirà i que atendrà la decisió democràtica catalana. Europa haurà de buscar una solució a una situació nova”

Albert Boada, Crida per Sabadell: “Catalunya està en un país que no és democràtic”

Boada vol que el procés sigui “democràtic”, al segle XX al món hem passat de 50 estats a 200. Catalunya està en un país que no és democràtic, perquè no permet que el projecte polític democràtic de Catalunya surti endavant. Ha arribat el moment de poder decidir sobre el model que volen els catalans”.

Joan García, Ciutadans: “volem una nova Catalunya millor”

García ha considerat “que aquest és un debat ficció, perquè el procés de Catalunya és fictici. S’han “tergiversat temes històrics com el tricentenari, entre moltes altres coses”. D’altra banda ha manifestat que “creiem que la solució és arreglar el país en el que estem i creiem que la independència no és viable i que ara mateix suposaria sortir de la Unió Europea”. Garcia ha conclòs dient que “ens sentim catalans i espanyols. Volem una nova Catalunya millor, sense casos de corrupció, amb transparència i codis ètics”.

Miquel Soler, Guanyem Sabadell: “demano més intel·ligència”

Ha iniciat la seva intervenció fent un repàs sobre el finançament de Catalunya des dels governs anteriors. Soler s’ha queixat del poc nivell dels polítics de Catalunya i ha manifestat que potser no “hem enviat a negociar a les persones més preparades, els demanaria més intel·ligència”. També ha criticat que el PP no hagi “ajudat a cohesionar”.

Toni Font, Unió Democràtica: “s’ha de trobar una solució”

Font ha apuntat que “amb el diàleg tot és possible si hi ha voluntat política. Catalunya podria formar part d’una federació. És clar que entre Catalunya i Espanya hi ha un desencontre i s’ha de trobar una solució. Entre el tot o el res al final aconseguirem el res”.

Cuca Santos, Partit Popular: “a Catalunya hi ha dos bàndols”

Santos ha manifestat que el que està passant a Catalunya va més enllà que no només les xifres (referint-se a les que s’han donat a la conferència). “El problema que hi ha a Catalunya és que hi ha dos bàndols, hi ha un problema que abans era entre espanyols i catalans i ara és entre els propis catalans. Entre els catalans bons (independentistes) i els catalans dolents (no independentistes)”. D’altra banda ha manifestat que “cada vegada hi ha més ruptures dins la societat catalana”.

L’acte s’ha tancat, tres hores després del seu inici amb amb una acalorada ronda de preguntes, queixes i reflexions per part del públic assistent.

Foto portada: un moment de la conferència impartida per l’economista Martín Pachamé. Autor: David B.

Comments are closed.