Salvador Illa, a Fira Sabadell. Autor: ACN.

Illa (PSC): les negociacions amb ERC pels pressupostos estan “avançades”

Salvador Illa ha assegurat aquest dissabte a Sabadell que el PSC es troba en “negociacions avançades” amb el govern de la Generalitat per aprovar els pressupostos autonòmics de 2024. Amb el conveni de la Ronda Nord encaminat, el primer secretari dels socialistes ha donat per complertes les condicions “bàsiques” del pacte pressupostari de 2023. Tot en una jornada del partit a Fira Sabadell on ha intervingut també el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu.

Illa ha reiterat que “el govern no acaba de funcionar”, però que ara és moment de pensar en “la prosperitat del país”. En aquest sentit, el polític vallesà ha argumentat que la indústria catalana necessita “connectivitat” i que cal dotar el territori de les infraestructures necessàries per garantir el creixement econòmic, amb referències explícites a l’ampliació de l’aeroport d’El Prat, les obres per fer arribar la B-40 fins a Castellar i la necessitat de millorar la xarxa ferroviària.

El repte de reindustrialitzar Catalunya

Per la seva banda, Jordi Hereu ha destacat que cal recuperar la força del teixit productiu per “disposar d’autonomia estratègica”. “Si una lliçó vam aprendre de la crisi de 2008 és que aguantaven més bé els països que tenien més indústria”, ha assenyalat. En aquesta línia, el ministre fuig de la tesi del decreixement i advoca per la modernització. “No hi haurà preservació del medi ambient a base de no invertir o impulsar… tenim la capacitat de fer-ho possible a través de la tecnologia i la innovació”, argumenta.

El ministre d'Indústria, Jordi Hereu, a Fira Sabadell. Autor: ACN.
El ministre d’Indústria, Jordi Hereu, a Fira Sabadell. Autor: ACN.

Entre els reptes de futur que té sobre la taula el sector econòmic, diu el ministre, serà imprescindible fer una aposta per la formació. També per una transformació digital que presentarà nous escenaris que caldrà abordar des de les administracions. La intel·ligència artificial és una d’aquestes àrees. “Haurem de tenir un debat sobre com les noves tecnologies afecten la nostra manera de produir… Haurem de tenir una governança pública d’aquest procés”, avança.

Representants de l’economia local

L’acte ha estat la cinquena sessió del PSC abans del seu congrés nacional i s’ha centrat en la indústria. A banda dels representants polítics, també hi han assistit alguns dels agents econòmics destacats de la comarca, com el Gremi de Fabricants, PIMEC o la Cambra de Comerç.

Foto de portada: Salvador Illa, aquest matí. Autor: Jordi M.