El diputat Juli Fernàndez, votant a l'Escola Industrial. Autor: J.d.A.

Juli Fernàndez (ERC), secretari de la Mesa del Parlament

El sabadellenc Juli Fernàndez serà nou secretari segon de la Mesa del Parlament, que s’ha constituït aquest dilluns. El diputat republicà ha estat escollit en una sessió en la que l’independentisme ha aconseguit configurar una Mesa “antirepressiva” que provocarà un recurs al Tribunal Constitucional del PP i Vox.

El nou president de la cambra serà el terrassenc Josep Rull, de Junts. És el tret de sortida de la quinzena legislatura catalana des la restauració de la democràcia. Rull ha hagut d’esperar a segona votació per ser triat, perquè en la primera cap candidat ha tingut quòrum. En la segona ha comptat amb els vots de Junts, ERC i la CUP. Tot en una votació que PP i Vox ja han anunciat que impugnaran davant del Tribunal Constitucional, perquè la mesa d’edat ha acceptat els vots delegats de Carles Puigdemont i Lluís Puig tot i que el Tribunal Constitucional (TC) hagi tombat el vot delegat i el vot telemàtic que Puig exercia en l’anterior legislatura. En el discurs d’acceptació del càrrec Rull, que va complir presó per l’1-O, ha garantit que cap diputat serà “perseguit per les seves opinions o el seu vot”. El diputat de Junts ha estat escollit en segona votació després de rebre els vots del seu partit, d’ERC i la CUP. En total, 59 vots a favor per davant dels 42 que ha aconseguit la diputada del PSC Sílvia Paneque.

Mesa “antirepressiva”

La nova Mesa del Parlament tindrà a les vicepresidències primera i segona Raquel Sans, d’ERC, i David Pérez, del PSC, respectivament. Sans ha rebut el suport de 59 diputats, que són els que sumen els tres grups independentistes, mentre que Pérez ha comptat amb els 42 vots dels diputats socialistes.

Pel que fa a les secretaries, els tres grups independentistes han repartit els seus vots entre Glòria Freixa, de Junts, i el sabadellenc Juli Fernández, d’ERC, que han aconseguit 30 i 29 vots, respectivament, i seran els secretaris primer i segon. Per la seva banda, el PSC ha aconseguit assegurar-se les secretaries tercera i quarta, que estaran ocupades per Rosa Maria Ibarra i Judit Alcalá. Els comuns també els han donat suport. El PPC ha quedat fora de la Mesa després que el seu candidat, Pere Lluís Huguet, quedés en cinquena posició, amb 15 vots, mentre que el nom proposat per Vox, Manuel Acosta, s’ha quedat amb onze vots. L’independentisme s’ha assegurat així tenir majoria a una Mesa del Parlament “antirepressiva”. Junts ha aconseguit tenir-hi dos membres -la presidència i la secretaria primera-, el mateix nombre que ERC, que ostentarà la vicepresidència primera i la secretaria segona. Per la seva banda, el PSC hi tindrà tres representants: la vicepresidència segona i les secretaries tercera i quarta.

Juli Fernàndez

El farmacèutic Juli Fernàndez acumula un nou càrrec a la seva biografia política: va ser director general de Joventut al segon tripartit de la Generalitat a finals dels anys 2000. Posteriorment va ser alcalde de Sabadell entre els anys 2015 i 2017. Després va ser delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona amb el govern presidit per Quim Torra. L’any 2021 va entrar com a diputat al Parlament. Pere Aragonès el va escollir com el seu conseller de Territori, però el seu pas va ser fugaç, perquè no va durar un any. Va tornar al seu escó del Parlament, sent promocionat dins l’estructura orgànica d’Esquerra. Ara serà el secretari segon de la Mesa del Parlament.

Foto portada: el diputat Juli Fernàndez, votant el passat 12 de maig a l’institut Escola Industrial. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats