Junts vol que els ajuntaments puguin combatre les ocupacions conflictives

Junts per Catalunya presentarà una moció al Parlament perquè els ajuntaments i les comunitats de veïns puguin intervenir en les ocupacions conflictives. L’alcaldable del partit a Sabadell, Lluís Matas, alerta que és un dels principals problemes que pateix la ciutat i, per això, també presentarà la moció a l’Ajuntament. La mesura va en la línia de la posició adoptada per l’Arc Metropolità, encapçalat per l’alcaldessa Marta Farrés, i en cas de rebre llum verda l’aplicació podria ser imminent.

Junts per Sabadell ha presentat la primera moció que presentarà aquest 2023: la modificació de la llei per dotar de competències als ajuntaments i també les comunitats de veïns a l’hora d’actuar en les ocupacions conflictives. L’exconsellera de Justícia, la sabadellenca Lourdes Ciuró, ha lamentat que el canvi de govern hagi frustrat l’aprovació de tal mesura impulsada pel seu equip, però la diputada Glòria Freixa, també de Junts, remarca que hi ha temps per reprendre la idea. Bàsicament, la proposta que presentaran la setmana que ve consisteix a dur a terme un desallotjament per la vida ràpida a través dels ajuntaments i/o la comunitat de veïns si el propietari de l’habitatge ocupat no actua; una posició molt similar a la de l’Arc Metropolità (més info: ‘48 hores: el temps que demana l’Arc Metropolità per forçar un desallotjament‘).

“El Parlament ha de sentir la veu del municipalisme i el sentit de la moció és aquest: que el municipalisme reivindiqui allò que necessita i insti a qui en té potestat. Creiem que trobarem els suports, però volem que tothom sigui coherent”, reforça Ciuró.

L’alcaldable Lluís Matas ha alertat que aquesta és una de les principals problemàtiques de la ciutat i, per això, Junts per Catalunya vol fer partícips als municipis reproduint la mateixa moció als plens. L’última paraula, però, la té el Parlament i, si no s’aprova al govern, la mesura no tindrà efecte per més que un ajuntament hi hagi votat a favor. La diputada Glòria Freixa ha avançat que en cas de rebre una lectura única en la votació, la moció es podria implementar pràcticament de manera immediata.

“Ara estem negociant el més important, però si aconseguim una lectura única l’aprovació seria immediata i es podria aplicar la mesura un cop publicada”, explica Freixa.

De fet, un dels trets que han ressaltat en la presentació de la moció és el caràcter d’urgència que té. Segons les dades proporcionades per Freixa, les ocupacions conflictives han incrementat un 550 per cent en 10 anys, entre el 2011 i el 2021. És així com s’han passat de les 1.300 a les 7.345.

Foto portada: la diputada Glòria Freixa i l’exconsellera i exregidora Lourdes Ciuró. Autora: J. Ramon

Comments are closed.