La Crida per Sabadell vol que l’Ajuntament vagi equiparant les condicions laborals i salarials entre les treballadores de la neteja d’equipaments municipals que formen part de la plantilla municipal i les que treballen per l’empresa externa Òptima. Per això proposaran una moció al ple de juny. Els anticapitalistes volen que, al final del camí, tot el servei es municipalitzi, és a dir, que l’Ajuntament el presti de forma directa.
Les condicions laborals de les treballadores de la neteja de les escoles o els pavellons esportius són més aviat “precàries” en paraules del regidor Lluis Perarnau. A més, la majoria, el 80 per cent, tenen jornades parcials. També hi ha diferències important entre el personal de neteja que forma part de la plantilla de l’Ajuntament, regit pel conveni de l’Ajuntament, i el que ho fa a través de l’empresa Òptima, regides pel conveni del sector.
La Crida demanarà al ple que es creï una comissió entre els grups municipals i els representants de les treballadores per abordar millores en el servei i que s’encarregui, com és preceptiu, un informe que analitzi si és millor la gestió directa o indirecta. Ells sempre han optat per la gestió directa (és a dir, que l’Ajuntament gestionés el servei i les treballadors fossin assumides pel consistori). Per què no ho van fer al govern quan hi van estar?
“Som els únics que ho vam defensar i no teníem suport entre la resta de socis. El conflicte amb SMATSA també va influir i els socis no volien ficar-se en més embolics”, diu Perarnau, que va ser regidor de Serveis Municipals entre 2017 i 2019.
El regidor sosté que, si s’opta per la gestió indirecta, el salari i les jornades s’han d’anar equiparant, com ja va acordar el Consell Comarcal l’any 2017, i que a mesura que ho faci sortirà més a compte la gestió directa. D’altra banda, els anticapitalistes volem que la jornada mínima sigui de 20 hores a la setmana per “almenys reduir la precarietat i dignificar una mica les condicions”.
Foto portada: la regidora Anna Lara i el regidor Lluis Perarnau. Autor: J.d.A.