La CUP ha celebrat aquest dissabte la seva Assemblea Nacional a la Fira Sabadell. Es tracta del moment culminant del ‘Procés de Garbí’ en què el partit anticapitalista ha redibuixat les seves línies estratègiques. Després de mesos de reflexió interna, la militància ha aprovat aquest migdia el document treballat als debats territorials i sectorials, en el qual s’aposta per una “clara oposició com a única perspectiva” davant la pèrdua de la majoria independentista i la constitució del Govern de Salvador Illa. Per la tarda és el torn de debatre la ponència organitzativa i les seves esmenes.
En un breu acte polític enmig de l’assemblea nacional, la corportaveu del Procés de Garbí, Maria Gordillo, s’ha felicitat per l’aprovació de la ponència estratègica. “La CUP gran i la CUP forta que prometen les ponències comencen avui aquí”, ha defensat. En aquesta línia, el coportaveu Non Casadevall ha reivindicat que, a diferència d’altres partits independentistes, el conclave “no ha parlat de qui, sinó que ha parlat del què i del com”. “A falta d’acabar aquest espai de debat, estem satisfetes per acabar aprovant una nova organització que per nosaltres serà més afilada, més eficient i, sobretot, més útil”, han sostingut.
Aliances “puntuals” amb ERC, Comuns i Junts
Entre altres aspectes, la ponència estratègica assenyala que la composició del nou Parlament “situa la CUP en una posició de difícil incidència i de clara oposició com a única perspectiva”. “Ens trobem davant d’una majoria absoluta de les forces espanyolistes i amb un clar retrocés del pes de les esquerres”, afegeixen. En aquest context, la ponència indica que “s’haurà de valorar el treball puntual conjunt amb altres forces” al Parlament. “És esperable que coincidim en diversos posicionaments amb ERC i Comuns-Sumar i, en termes d’oposició independentista, també amb Junts”, precisa el text, que aposta per “explorar el suport” d’aquests partits en iniciatives concretes.
“Hem de valorar en cada cas l’oportunitat d’aquest treball conjunt (així com els costos de no dur-lo a terme) però tenint sempre present que el bàsic i primordial que haurà de guiar l’acció parlamentària serà la pròpia visibilització i enfortiment com a alternativa, necessària i independent d’altres espais”, conclouen al respecte. El document també planteja la possibilitat de tornar a presentar candidatura al Congrés dels Diputats o participar per primer cop en unes eleccions al Parlament Europeu, però subratlla que cal “generar les condicions polítiques i organitzatives” perquè sigui possible.
Foto de portada: un moment de l’Assemblea Nacional, aquest matí. Autor: ACN.