Ple Sabadell març

L’ajuntament de Sabadell evita tancar la porta a la reforma laboral

  • Entesa volia que el govern local es comprometès a no fer ús de la reforma del PP.

  • El PSC, amb CiU i el PP, rebutja a Sabadell un text similar al que va aprovar a Castellar o Badia.

L’Entesa per Sabadell volia passar de les paraules als fets sobre la reforma laboral i aconseguir un compromís de l’ajuntament de no aplicar les directrius que permet aquest text. Però s’ha trobat amb l’oposició (esperada) de Convergència i Unió i el Partit Popular i amb la de l’equip de govern socialista que, malgrat mostrar-se en repetides ocasions en contra de la reforma, ha assegurat que no pot deixar de complir la legislació vigent. Els governs socialistes de Castellar o Badia, entre altres, sí s’han compromés a favor de mocions similars a la tombada a Sabadell.

L’Entesa per Sabadell ha proposat en el ple d’aquest dimarts una moció per no complir la reforma laboral a l’ajuntament de Sabadell. Entre altres punts, demanava que el consistori sol·licités al ministeri la retirada del text. Però el més important era el compromís municipal de no aplicar-la i de demanar a les empreses que treballen pel consistori que tampoc ho facin.

Què significava el compromís? Per exemple, que no es faria ús de la potestat d’acomiadar el personal laboral, que representa un centenar dels 1.500 treballadors municipals o que no es canviarien les regles del joc entre empresa i sindicats, com fa la llei.

L’Entesa, que portava a Ple una proposta dels moviments socials, ha trobat el suport d’Esquerra Unida i Alternativa. La seva portaveu, Marisol Martínez, ha assenyalat que algunes formacions polítiques progressistes, com el Partido Andalucista o la Chunta Aragonesista s’han compromès en aquesta línia. Per la seva part, la portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds, Carme Garcia, ha mostrat el seu temor que Sabadell es situés en situació “d’il·legalitat”. “Nosaltres posarem tota la carn a la graella per canviar les majories socials però ens preocupa traslladar la imatge que els ajunaments no apliquen les lleis”, ha dit Garcia. Finalment, ICV s’ha abstingut.

Gesa (PP): “És una moció antidemocràtica”

El Partit Popular, impulsor de la reforma laboral des del Ministeri de Treball, s’ha mostrat en contra de la mesura. “Sentim estupor ara mateix”, ha dit el portaveu conservador, Esteban Gesa. “Aquesta moció és impròpia, de caràcter antidemocràtic i fora del sistema”. Convergència i Unió també s’ha mostrat en contra amb argument similars. El regidor Jordi Font ha assenyalat: “pensàvem que la democràcia era complir la llei”. Font ha dit que aprovant la moció Sabadell es situava “fora de l’estat de dret”, fins i tot situant-se en situació de vulnerar la legalitat.

Capdevila (PSC): L’ajuntament “no pot no complir la llei”

Però tot i així el resultat de la moció, i de tancar la porta a aplicar la reforma laboral a la Casa Gran, depenia dels 13 regidors socialistes de l’equip de govern, que s’han mostrat contraris a la reforma, i que en part van fer vaga el passat 29 de març. La tinenta d’alcalde d’Economia i Serveis Centrals, Montserrat Capdevila, ha repassat els motius pels quals el PSC està en contra de la reforma, però ha assenyalat que el consistori “no pot no complir la legislació vigent”. Ha tancat així la porta a fer el que els seus companys de partit van fer, per exemple, a Castellar fa unes setmanes: comprometre’s a que el consistori no aplicarà cap precepte del que el PSC considera “una contrarreforma”.

A partir d’aquest punt, malgrat els intents de la portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, en matisar que la moció no pretenia situar el consistori fora de la legalitat ni en situació d’insubmissió sinó més aviat “protegir els treballadors”, les posicions ja no s’han mogut. “Cap govern no pot impedir que un empresari, en aquest cas l’ajuntament, millori les condicions d’acomiadament o de feina. Estem parlat de protecció dels treballadors”, ha dit Domínguez.

La moció s’ha rebutjat per 21 vots en contra (13 del PSC, 5 de CiU i 3 del PP), 4 a favor (Entesa i EUiA) i dues abstencions.

El sou dels treballadors que van fer vaga aniran a programes socials i educatius

Per contra, Iniciativa per Catalunya Verds sí ha aconseguit tirar endavant la seva moció. El sou dels treballadors municipals que van fer vaga el passat 29 de març, que no cobraran però està pressupostat pel consistori, anirà a parar a programes socials i educatius que fomentin la cohesió social. Segons dades fetes públiques per l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, van fer vaga al voltant de 450 treballadors municipals amb un cost brut d’uns 43.500 euros.

Convergència i Unió ha proposat que d’aquesta quantitat es descomptés la despesa causada pels desperfectes al mobiliari públic que van causar algunes persones durant el dia de la vaga. El regidor Toni Font ha assegurat que “de la vaga se’n van generar uns actes vandàlics i hi ha una relació directa”. La proposta de CiU ha obtingut el rebuit explícit d’Iniciativa per Catalunya Verds i altres formacios, que han desvinculat vaga general i incidents.

Comments are closed.