Foto portada: un comerç de la Rambla, aquest dimarts. Autor: M.Centella.

L’Ajuntament repartirà vals de 20 euros a cada família per gastar al comerç local

  • El xec comerç és la mesura més directa de la modificació del pressupost municipal que s’aprova demà. 
  • L’Ajuntament suplementa el pressupost amb un 5 per cent addicional a compte del no gastat l’any passat. 

L’Ajuntament modificarà aquest dimecres el seu propi pressupost amb els ‘estalvis’ no gastats de l’any passat. No és extraordinari: passa un grapat de vegades a l’any. Però sí ho és la quantitat, prop de 12 milions, el 5 per cent del total del pressupost del 2021. I el context, un any després de l’inici de la pandèmia, amb l’atur tocant sostre a la ciutat en el darrer lustre i una paràlisi de la vida ciutadana en moltes esferes de la ciutat. 

Tampoc és habitual que la presentació de la modificació del pressupost la faci la màxim responsable del govern. Aquest dilluns l’ha presentat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. I tot el mateix dia, cinc hores després, que Esquerra Republicana hagi carregat contra la baixa execució pressupostària del govern socialista (i de Podem) acusant-lo (com diria Johan Cruyff contra Núñez) de tenir els diners al banc i no pas al camp.

L’Ajuntament injectarà dimecres gairebé 12 milions d’euros, 11,8 milions en concret, al pressupost que va aprovar la passada tardor, i que era superior als 220 milions d’euros per aquest any 2021. D’on surten els diners? Del que no es va gastar l’any 2020. Ara, després de canviar el pressupost, reservar les partides i tenir la llum verda del ple, es podran gastar aquest 2021.

I en què es gastaran?

Segons la informació presentada per Farrés, hi ha diverses partides. Les tres més destacades són les següents: el xec comerç, la recollida de residus i la crisi social. El quart gran paquet són actuacions diverses als carrers i places.

1. La proposta més visible i directa és aquesta: cada llar de la ciutat rebrà un xec per valor de 20 euros si fa una compra mínima de 40 euros en alguns dels comerços participants, que també poden ser bars i restaurants. És una iniciativa que preveu injectar 3,2 milions als comerços, 1,6 milions de l’Ajuntament i 1,6 milions de les butxaques dels consumidors. Es va fer la passada tardor a Sant Cugat, on Esquerra Republicana i PSC (juntament amb la CUP) comparteixen govern. A Sabadell socialistes i republicans van competir per capitalitzar la mesura. Finalment el ‘xec comerç‘ es farà, però després de l’estiu, després de no fer-se el passat nadal ni durant les rebaixes perquè es considerava que el consum ja estava prou estimulat. Ara sembla que s’activarà entre setembre i novembre. Falta per conèixer la lletra petita (s’enviarà el xec als domicilis? Caldrà algun tipus de registre?), però hi ha temps. “L’objectiu fonamental és injectar diners als comerços i a la restauració”, apunta Farrés. Són dos dels sectors més afectats per la crisi de la Covid-19.

2. En segon terme, l’Ajuntament reserva 1,56 milions suplementaris al servei de recollida i tractament de residus per als serveis addicionals que s’hagin de fer front aquest any 2021. La neteja dels carrers i la recollida de les deixalles continua sent un maldecap públic.

3. El tercer gran bloc va dirigit a Acció Social per mitigar els efectes de la crisi social vinculada a la pandèmia. Així es destinaran 900.000 euros a prestacions econòmiques d’urgència social. També es dotaran fons per l’alberg temporal de persones sense llar que hi ha hagut al molí de Sant Oleguer i al dispositiu per complementar els lots alimentaris del Rebost Solidari.

4. En un altre ordres de coses, hi ha un grapat més de partides amb gran èmfasi a l’espai públic, que supera el milió d’euros sumant tots els projectes. Així es reserven 400.000 euros per actuacions vinculades a gran escala amb l’educació, des de la pintura de centres educatius fins complementar els ajuts per material escolar i llibres de les famílies amb més necessitats. El manteniment de fonts i la compra i subministrament de mobiliari urbà i jocs tindrà 183.000 euros addicionals. Obres com millorar l’accés a l’aparcament de terra de l’Eix Macià o l’accés de vehicles al carrer de Júpiter costaran 176.000 euros més. L’Ajuntament reserva 105.000 euros addicionals per fer més accessible l’antic centre cívic de Torre-romeu, a la plaça de Karl Marx. El Gimnàs Municipal rebrà uns 100.000 euros per adequar-se. D’altra banda, es reserven 96.000 euros per reparar la sèquia Monar al seu pas per la Clota després de les queixes dels pagesos de la zona, que fa dues temporades que no poden fer collita.

170.000 euros a subvencions

Pel que fa al món associatiu, l’Ajuntament reserva més de 170.000 euros per subvencions a entitats de la ciutat que hagin patit els efectes de la crisi de la Covid-19.

Pendent de la llum verda del ple

L’aprovació d’aquest paquet haurà de passar per ple. Ho farà en format extraordinari dimecres a les 9.30 hores del matí. Sent una proposta de l’executiu, té el vot garantit del PSC i Podem. No s’espera que Junts per Sabadell voti en contra.

Més informació: 

Fernàndez (ERC): “El món cau i l’Ajuntament segueix amb els estalvis al banc”

Foto portada: un comerç de la Rambla, aquest dimarts. Autor: M.Centella.

Comments are closed.