Foto portada: Soler i Martínez, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Guanyem demana menys comunicats sobre SMATSA: “no ajuden”

  • La tinenta d’alcalde confirma que la ITF a SMATSA s’ha paralitzat i contradiu Perarnau. 
  • El regidor Miquel Soler serà el número 2 de Guanyem a les municipals. 

Ratificada Marisol Martínez com a cap de llista de Guanyem, la plataforma ciutadana ha estat la primera formació política que ha presentat el seu número 2 a les municipals: serà Miquel Soler, actual regidor d’Innovació, Cicles de Vida o Benestar Animal. Guanyem assegura que cal “experiència i gestió” per a la ciutat i es mostren satisfets de la seva experiència de govern. Un executiu que ha viscut fa poc el seu moment més dur: la crisi SMATSA. 

Martínez ha reconegut que la crisi al voltant de l’ERO a SMATSA ha estat el moment més dur del mandat fins ara. Va fer emergir diverses formes d’encarar el conflicte per part del govern. “Per nosaltres que 40 persones perdessin la feina era la clau a evitar per davant de qualsevol altre consideració”, ha defensat, sostenint que no s’havien treballat des del govern formes viables de contractar els possibles acomiadats de forma immediata. La gestió del conflicte s’ha vist “diferent” des dels socis de govern, però al seu parer, s’ha arribat a una solució raonable: paralitzar la ITF, segons ha confirmat a diferència del propi alcalde o el regidor Perarnau, retirada de l’ERO per part de l’empresa, i taula de negociació tècnica.

En tot cas, però, Martínez creu que ara mateix “no ajuda” fer comunicats de premsa des de l’Ajuntament en relació al conflicte amb l’empresa: “quan estàs negociant, hem de donar-nos tranquil·litat. Tants comunicats donen lloc a mals entesos i a enquistar els conflictes”.

L’ampliació de querella: “una mitja veritat”

La tinent d’alcalde, però, ha anat més enllà en relació a la darrera polèmica (més info: ‘Nou estira i arronsa entre Perarnau i SMATSA‘). Assegura que l’ampliació de denúncia de l’empresa, portant la ITF als tribunals dins la querella per prevaricació, era un pas conegut per totes les parts. I en realitat una estratègia per desencallar el conflicte. A pams: primer calia judicialitzar la ITF per després demanar mesures cautelars. Així es paralitzava la seva aplicació. I a partir d’aquí, l’empresa retirava l’ERO i, automàticament, l’Ajuntament aturava el 155 (la intervenció de l’Ajuntament a l’empresa) i es desconvocava la vaga de residus. Un argument aquest contrari a l’esgrimit pel regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau, qui llavors va denunciar les pràctiques de l’empresa.

Segons ha afegit Miquel Soler, massa sovint s’han ajuntat dues problemàtiques sobre SMATSA. Per un costat, la investigació del cas Mercuri sobre l’adjudicació fraudulenta del contracte. I per l’altre, la fiscalització del contracte i la prestació del servei. “Cal separar higiènicament les dues vies”, ha demanat.

Guanyem, factor de cohesió del quatripartit

Fins a tres vegades han destacat Soler o Martínez que la tasca de lligam que han fet entre els socis de govern, primer amb Juli Fernàndez com a alcalde i després amb Maties Serracant. Martínez considera que el quatripartit podria repetir govern però tampoc tanca la porta a “discutir amb altres” a partir de maig de 2019. Sí hi ha una línia vermella: “les formacions feixistes i xenòfobes que volen dividir més aquesta societat”.

Tot i així, certa autocrítica en quatre punts. Dos de ben coneguts: la mobilitat i la lentitud de l’administració. I dos elements nous que Guanyem posa ara sobre la taula: la “sensació d’inseguretat a la ciutat” i “el combat contra les ocupacions mafioses d’habitatges”. “L’esquerra ha de parlar, gestionar i solucionar aquests temes. Si no ho fem, és llavors quan venen formacions populistes, xenòfobes i feixistes”, ha palesat Martínez.

El clúster: únic nou projecte de ciutat

Guanyem defensa la seva acció de govern. Per una banda, per obrir àrees novedoses com Innovació, Cicles de Vida, Benestar Animal o Turisme. Per l’altra, per posar en marxa l’àrea de Promoció de la Ciutat, amb projectes com la Marca Sabadell, que “ha tingut una bona acollida però necessita d’un pla de comunicació per penetrar més”, o l’aposta pel clúster esport-innovació. Segons Martínez, ben aviat donarà fruits. Per exemple, hi haurà ensenyaments de formació professional, universitaris i màsters en aquestes matèries a Sabadell. A mig termini s’aposta per reconvertir el Gimnàs Municipal en un centre especialitzat en la recuperació esportiva. A la llarga és una aposta per potenciar la vessant universitària de Sabadell i l’establiment d’empreses a la ciutat, per exemple al riu Ripoll, de la mà del Gremi de Fabricants, la UAB, el Club Natació Sabadell o la Fundació per la Indústria. “És l’únic nou projecte de ciutat que s’ha desenvolupat”, ha dit Martínez.

Foto portada: Soler i Martínez, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Comments are closed.