Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, al maig de 2012. A la seva dreta, la tinenta d'alcalde i diputada Montserrat Capdevila. Autor: J.d.A.

Mercuri: Bustos seurà a la banqueta dels acusats per endollar militants al Consorci de Residus

  • L’acusació popular demana vuit anys de presó per a Bustos per endollar càrrecs al Consorci de Residus i l’AMB.
  • L’exdiputada Montserrat Capdevila s’arrisca a 16 mesos de presó per un presumpte delicte de tràfic d’influències.

El jutjat de Sabadell que instrueix el conegut com a cas Mercuri ha tancat la investigació de les peces 21 i 31, segons ha fet públic la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Es tracta de les dues investigacions que miren d’aclarir si va haver-li elusió fiscal amb la complicitat de l’administració a favor de l’empresa Sitjas Motor per una banda i que investiga les col·locacions de militants socialistes a les institucions comarcals durant el bustisme. Els fins ara investigats passen a ser processats. Ara s’està a l’espera de la data per al judici oral.

En la peça 31, qui va ser alcalde de Sabadell durant 13 anys, Manuel Bustos, està acusat d’un delicte continuat de tràfic d’influències i també per falsedat documental, prevaricació i malversació de fons públics. L’acusació popular demana que se’l condemni a vuit anys de presó. També sol·licita que se’l condemni amb cinc d’inhabilitació i a una multa de més de 205.000 euros.

En aquesta mateixa causa està acusat el germà de l’exalcalde, Paco Bustos, que en el moment dels fets era regidor de Sabadell, màxim responsable del PSC al Vallès Occidental Sud i conseller comarcal. Per a ell, les acusacions demanen cinc anys de presó, cinc d’inhabilitació i una multa de 5.500 euros pels delictes de falsedat documental, prevaricació i malversació de fons públics. També és a un pas de judici per la peça 31 Francisco Fernández Ortega, gerent del Consorci de Residus en el moment dels fets. Ell s’enfronta a 12 anys d’inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa. Segons ha fet públic la Plataforma SBDLC, en concepte de responsabilitat civil tots tres s’exposen a haver d’indemnitzar l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb l’import equivalent al sou que va cobrar Carme Sendrós, la persona contractada com a assessora del grup PSC-PSOE entre el setembre del 2012 i fins el març del 2013.

En aquesta peça, a més de la fiscalia, el Consorci de Residus del Vallès Occidental està personat com acusació particular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció com acusació popular.

Peça 21

Pel que fa a la peça 21, el jutge deixa a un pas de judici una desena d’empresaris i funcionaris per, presumptament, haver-se conxorxat a l’hora de fer unes obres il·legals a un local de Sitjas Motor SL i eludir el pagament dels corresponents impostos municipals. La xifra presumptament esquivada és de 1.800 euros en l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) per l’increment de la superfície comercial del concessionari de vehicles.

L’empresari Antoni Sitjas i el constructor Carles Adrobau s’enfronten a un any i vuit mesos de presó, i a una multa de 24.000 euros per falsedat documental. També està acusat el propietari de l’empresa constructora que va fer les obres, Melquíades Garrido, el qual és tiet de Manuel Bustos i president del Gremi de Constructors. Per a aquest constructor les acusacions demanen una pena de tres anys de presó i 28.000 euros de multa per tràfic d’influències i falsedat documental.

Pel que fa als càrrecs públics investigats en aquesta peça, la principal és l’extinenta d’alcalde i diputada Montserrat Capdevila. Està processada per tràfic d’influències, motiu pel qual li demanen una pena d’un any i quatre mesos de presó, cinc anys d’inhabilitació especial i una multa de 4.000 euros. La resta de procesats per la peça 21 són treballadors de les empreses presumptament implicades, així com alts càrrecs municipals i funcionaris de l’Ajuntament.

La instrucció de les dues peces ara està tancada i es passa a estar a l’espera del judici oral.

Més informació:

Més informació sobre la peça 21 del cas Mercuri:

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, al maig de 2012. A la seva dreta, la tinenta d’alcalde i diputada Montserrat Capdevila. Autor: J.d.A.

Comments are closed.