Foto portada: Bustos, entrant al TSJC, abans del judici sobre el cas de les multes. Autor: Pol Solà / ACN.

El Suprem ratifica tres anys de presó per a Bustos pel cas de les multes

La sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat les dues penes de 18 mesos de presó cadascuna per a l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, segons ha avançat l’acusació popular al cas Mercuri. Bustos va ser condemnat per l’Audiència Provincial de Barcelona a finals de l’any 2018 per fer-se retirar dues sancions de trànsit. 

El judici es va fer durant l’estiu de l’any 2018 i l’Audiència de Barcelona va publicar la sentència a finals d’aquell any. L’exalcalde va presentar recurs al Tribunal Suprem. Ara ha ratificat les dues penes de 18 mesos de presó, tres anys en total. A més una inhabilitació per a càrrec públic de 16 anys. Bustos va ser condemnat per tràfic d’influències per la retirada de dues sancions de trànsit a vehicles de familiars. També va ser condemnat l’anterior cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran. El Suprem ha ratificat una sentència de 15 mesos i un dia de presó i 11 anys d’inhabilitació especial a l’administració local.

La ratificació de la sentència, que ara ja és ferma, ha estat feta pública per l’acusació popular al cas, a càrrec de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, qui considera la sentència “justa i exemplificant”. La sentència està signada per la sala penal del Tribunal Suprem pels magistrats Manuel Marchena, Ana María Ferrer, Pablo Llarena, Susana Polo i Eduardo de Porres.

Entrarà Bustos a la presó?

Segons expliquen fonts jurídiques a aquest digital, la pena de presó global és de tres anys però a partir de dues penes individuals d’any i mig. El tribunal que el va condemnar, l’Audiència Provincial, pot suspendre l’entrada a la presó o dictar ingrés a un centre penitenciari un cop es valorin les circumstàncies dels fets. Passaran setmanes, quan no mesos. Per tant, a hores d’ara no es pot assegurar si Bustos entrarà o no a presó a raó d’aquesta condemna.

La segona condemna

L’alcalde de Sabadell entre 1999 i 2013 ja va ser condemnat l’any 2015 a 16 mesos de presó per tràfic d’influències per la col·locació a dit d’una persona afí a l’ajuntament de Montcada i Reixac (més info: ‘Els germans Bustos i Dani Fernández, condemnats a 16 mesos de presó‘).

Més investigacions amb Bustos implicat

Bustos encara està sent investigat en altres peces separades del cas Mercuri, com l’adjudicació del contracte de residus entre altres. L’acusació popular demanarà que tant Bustos com Duran ingressin a la presó davant el “risc de fuga” i “l’alarma social generada pel tipus de delictes comesos”.

Més informació: 

Foto portada: Bustos, sortint de declarar dels jutjats de Sabadell, l’any 2018. Autor: David B.

Comments are closed.