Foto portada: Manuel Bustos, sortint de l'Ajuntament el 27 de desembre de 2012. Autor: ACN.

Mercuri: demanen dos anys més de presó per a Bustos per la peça FMC

Després de donar més voltes que el Rodet de Festa Major, la peça 25 del cas Mercuri s’aproxima al judici. És la peça que li va costar la carrera política a Manuel Bustos un cop ja havia dimitit com alcalde però seguia com a regidor (i vicepresident de la Diputació). La peça dels rellotges. La dels 40 alcaldes imputats. La de les dietes. Dels àpats al restaurant Cangrejo Loco, del cap de setmana del 50è aniversari a Le Meridien Ra i la peculiar gestió de qui va ser alcalde de Sabadell durant 13 anys en una entitat privada, però sostinguda en un 95 per cent per fons públics, que va presidir durant una dècada. Fiscalia i l’acusació popular li demanen a Bustos dos anys de presó per malversació. Compleix condemna de 36 mesos per tràfic d’influències.

L’acusació popular exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC) ha presentat l’escrit d’acusació de la peça 25 del cas Mercuri, centrada en irregularitats detectades en la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) S’adhereix, així, a les acusacions i a les penes sol·licitades per la fiscal especial anticorrupció en el seu escrit d’acusació emès recentment contra l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, la seva parella, Montse Costa, l’exsecretari general de la FMC Adolfo Moreno, i l’exdirector de la Fundació ACSAR José Antonio Cabanillas. Se’ls acusa de malversació de cabals públics per despeses de caràcter privat, una subvenció de 24.000 euros atorgada de manera irregular a la Fundació ACSAR i factures sense justificant.

Demanen dos anys de presó per a Bustos

Per aquest motiu, demanen per a Manuel Bustos, en qualitat de president de la FMC, una pena de dos anys i un mes de presó i quatre anys i un mes d’inhabilitació especial per ocupació o càrrec públic en l’administració local. A més, demanen quatre anys i un mes d’inhabilitació especial per l’exercici del dret a sufragi passiu pel delicte continuat de malversació de cabals públics, i indemnitzar a la FMC la quantitat de 5.565,75 euros en concepte de responsabilitat civil. 

Pel que fa a Adolfo Moreno, conegut com a ‘Depardieu’ pel seu semblant físic amb l’actor, es demana per a ell, en qualitat de secretari general de la FMC, la pena de 2 anys i 1 mes de  presó. Per a José Antonio Cabanillas, en qualitat de director de la Fundació ACSAR, es demana la pena d’un any i un mes de presó. En darrer lloc, per a Montse Costa, esposa de Manuel Bustos i contractada com assessora de comunicacions de la FMC, es demana la pena de tres mesos i mig de presó i una multa de 450 euros a més d’una indemnització a mitges amb Manuel Bustos de 252,58 euros cadascun.

A més, Bustos i Moreno haurien d’indemnitzar a la FMC de manera conjunta i solidària amb 24.000 euros, import corresponent a la subvenció atorgada il·lícitament a la Fundació ACSAR.

La magistrada del Jutjat número 13 de Barcelona va arxivar aquesta peça, la número 25 del cas Mercuri, en considerar que els diners públics que rebia la FMC eren diners privats per la senzilla raó de ser una entitat jurídicament privada. La plataforma, però, ho va denunciar, i juntament amb la fiscalia anticorrupció va presentar recurs d’apel·lació, que al juliol de 2021 va ser estimat per la Secció Segona de l’Audiència de Barcelona, deixant sense efecte el sobreseïment del sumari i acordant continuar la  instrucció davant el Tribunal del Jurat. 

Més informació:

Comments are closed.