Navazo (geògraf): “Treure cotxes dels carrers sempre és una decisió política”

L’auditori del Casal Pere Quart ha acollit aquest dimecres la tercera conferència del cicle sobre crisi climàtica organitzat per l’Entesa per Sabadell. En aquesta ocasió, el torn ha estat per al geògraf Màrius Navazo, expert en mobilitat urbana, que ha posat sobre la taula diverses propostes per canviar la forma de moure’ns pels carrers de Sabadell.

“Treure cotxes dels carrers sempre és una decisió política, els tècnics i els informes entren després”, explica Navazo. En uns dies en què el model de la futura zona de baixes emissions ha marcat l’agenda sabadellenca, el geògraf proposa “tancar l’aixeta” als cotxes i prioritzar transports sostenibles com la bicicleta o l’autobús a les artèries principals de la ciutat.

Deixar els carrers per a les persones

Més enllà de les possibles transformacions urbanístiques, Navazo situa el debat en els usos que atorguem als carrers. “Del que estem parlant realment és de per a què i per a qui són”, argumenta. En aquest sentit, sosté que hi ha nombrosos exemples arreu del món de com posar els carrers al servei dels veïns, ja sigui amb actuacions d’urbanisme tàctic o amb obres més profundes.

“No hi ha res a estudiar per decidir si el Vapor Turull deixa de ser un gran aparcament o no. Si vols que sigui una gran plaça per al veïnat, o una pista de bàsquet, per exemple, ho pot ser. Cada vegada que hem fet alguna cosa a favor del cotxe també ho hem estudiat de la mateixa manera?”, qüestiona el ponent.

Per fer aquest canvi de paradigma i desplaçar els automòbils dels carrers, exposa que “s’han de començar a dissenyar els carrers com una habitació que t’acull i no com un passadís que t’escup”. Així mateix, ha defensat que cal “passar la pilota” a la ciutadania perquè decideixi quin model de mobilitat vol. L’activitat ha estat presentada per Virginia Domínguez, exregidora i membre de l’Entesa, i ha comptat amb l’assistència d’una trentena de persones.

Foto de portada: Màrius Navazo i Virginia Domínguez, durant la presentació. Autor: Jordi M.

Comments are closed.