L’Ajuntament ha aprovat de forma definitiva la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que es posarà en marxa l’1 de gener de 2025 entre les 7 i les 20 hores de dilluns a divendres a l’àmbit central de la ciutat. Només podran accedir els vehicles amb etiqueta ambiental. Com a molt d’hora, no es començarà a sancionar fins la primavera. I és que encara hi ha pendent un aspecte capital: el sistema per registrar els vehicles que accedeixen a la ZBE i monitoritzen el sistema, a càrrec de l’Autoritat del Transport Metropolità i la Generalitat.
Fins que aquests recursos no estiguin disponibles, la ZBE no podrà arrencar. Si arriben abans de gener, es posarà en marxa a principis d’any per començar a multar a la primavera. De moment, però, l’ordenança municipal que regula el sistema ja ha quedat del tot enllestida.

La normativa afectarà en la primera fase el 15 per cent del parc de vehicles, segons ha estimat la tinenta d’alcaldessa Mar Molina (PSC). Al 2027 s’estudiarà una ampliació i al 2032 una tercera. Una implantació “progressiva”, ha defensat Molina. El cinquè tinent d’alcaldessa, Lluís Matas (Junts), ha recordat que la ZBE és obligatòria pels municipis de més de 50.000 habitants i l’ha definida com una “primera passa” que afectarà el 10 per cent del territori de la ciutat, 1,7 quilòmetres quadrats.
Excepcions
L’ordenança municipal contempla moltes excepcions: els residents a la ZBE, els que tenen una plaça d’aparcament, vehicles essencials, d’emergència, clàssics o d’altres. Unes excepcions (massa per uns, poques per altres) que busquen un equilibri, segons el govern municipal. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha defensat la “prudència” del seu govern i dels municipis de l’Arc Metropolità.
“No neguem la transició ecològica. Però hi ha el risc de deixar gent enrere. I les ZBE, si no anem amb compte, deixaran gent enrere. El 2028 el 50 per cent de la flota de vehicles no podrien circular. És un problema per la gent que no es pugui canviar el cotxe. I no tenim el transport públic que té Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. No poden posar els mateixos criteris als que tenen el metro a la porta de casa que als que no el tenim”, ha insistit Marta Farrés.
“Hem de provar si la ZBE funciona. No podem anar a sac. Per això hem fet aquesta normativa”, ha defensat Farrés, qui també ha reconegut que les zones de baixes emissions tenen certa oposició popular i els resultats tampoc són del tot segurs. En funció de com vagi la primera fase, s’ampliarà la ZBE més endavant.
“Descafeïnada i per imperatiu legal”
L’oposició d’esquerres considera que la proposta governamental queda més que curta. “Si no fos obligatori, no l’haurien fet mai. És la menys restrictiva de totes les que s’aproven a Catalunya. Queda molt curta”, ha assegurat Santi Valls (ERC), qui volia que almenys s’apliqués d’entrada també a La Creu Alta. “Descafeïnada i que s’aplica per obligatorietat de més a dalt. Amb moltes excepcions. I ja veurem quan l’apliquen”, ha augurat Aurora Murillo (Crida), qui ha acusat el PSC i Junts de “somiar” amb els cotxes. Mena (Sabadell en Comú Podem) preferiria que la ZBE fos igual a tota la ciutat, per evitar “desigualtats territorials i també de classe”. “Moltes zones contaminades queden fora de l’anella; aquesta ZBE no ens servirà per canviar el model de mobilitat”, ha vaticinat.
Vox: mesura “woke”
La dreta ha votat en contra per motius radicalment contraris. “Sempre en contra de la restricció de llibertats”, ha dit Nuria Acacio (Vox), qui ha definit la normativa com a “woke i globalista”. Per la seva part, el PP ha augurat impactes negatius a les pimes i les famílies treballadores, generant “desigualtat”.
Aprovada per PSC i Junts
La ZBE ha sortit endavant amb els vots favorables del PSC i Junts (16), abstenció d’ERC i la Crida (6) i cinc en contra (SECP, Vox i PP).
Foto portada: la Ronda Ponent, frontera de la futura ZBE a l’oest del centre de Sabadell. Autor: J.d.A.