Foto portada: la presidenta de la Coordinadora de Gent Gran, intervenint al ple. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament reactiva el programa de vacances per la gent gran

  • Primer pas per recuperar el programa de vacances, ara per a majors de 60 anys.
  • Tindrà 2.500 places per a viatges a Catalunya, Espanya i Europa.

L’Ajuntament ha aprovat aquest dimarts el reimpuls del programa municipal de vacances de la gent gran, que va quedar redissenyat amb el govern quatripartit i en no res amb la pandèmia. El nou sistema entrarà en funcionament la propera tardor i va dirigit ja no a la tercera edat sinó als majors de 60 anys, que podran viatjar a Catalunya, la resta d’Espanya i a ciutats europees. La discussió al ple ha provocat un dejà vu, ja que ha estat sempre un controvertit programa, amb arguments repetits a banda i banda des de fa dècada i mitja.

El programa es va instaurar a l’època d’Antoni Farrés amb un concepte més sociocultural que una altra cosa. Sobretot anava destinat a les economies més precàries o a persones amb necessitat de salut. Però el nombre de places, i destinacions, es van multiplicar durant el bustisme a través de l’operadora Zoetrope. Fins a 3.000 places a preus de mercat en la majoria de casos. Només el 6,6 per cent, una de cada 15 places, estaven subvencionades al 50 per cent, segons va denunciar l’any 2012 la llavors regidora democristiana Rosa Roig, de CiU. “L’Ajuntament no ha de fer d’agència de viatges”, repetien llavors a l’uníson des de Convergència a l’Entesa, Iniciativa o Esquerra Unida. El PSC defensava i defensa la idoneïtat del programa, una mena d’Imserso municipal enriquit amb acompanyament i guies.

Expulsats els socialistes de l’alcaldia l’any 2015, la realitat és que el govern quatripartit no va cancel·lar els viatges. Els va reacondicionar, també de la mà de la mateixa empresa, a mig camí entre l’esperit inicial i la dinàmica bustista. 2.400 places de proximitat l’any 2017, segons es va aprovar al ple (més info: ‘Vacances per la gent gran 2017‘). Destinacions: Lloret de Mar, Peñíscola, Escaldes (Andorra), Iruela (Jaén), Noreña (Astúries) però també Vicenza (Itàlia), Mlini (Croàcia), Lublin (Polònia) i Budapest (Hongria). L’últim any ja no es va poder dur a terme, no per manca de voluntat sinó perquè el canvi de llei de contractació pública obligava a refer els tràmits. I després va arribar la pandèmia.

El ple ha aprovat el primer pas per definir de nou el sistema. Falta la lletra petita. Però ja se saben coses: hi haurà unes 2.500 places d’entrada, els viatges seran a Catalunya, la resta d’Espanya i la resta d’Europa. I l’edat mínima per participar-hi seran 60 anys (i no 65 com fins ara). Es gestionarà des d’una empresa externa, i també tota la tramitació es farà per part de l’empresa i no des del 010 ni Atenció Ciutadana. La regidora de Cicles de Vida, Sònia Sada (PSC), ha defensat que serà “més social i més equitatiu”, emplaçant la resta de grups municipals a definir el model plegats.

Valero (Crida): “que no sigui un plató de populisme fotogràfic”

El nou programa es posarà en vigor la propera tardor (2022). S’anomena Servei de Vacances Socioculturals de Sabadell (SEVASS +60). El govern assegura que és una forma de fomentar “l’envelliment actiu”. Ciutadans i la Crida esperen que els beneficiaris siguin les persones que no podrien viatjar d’una altra manera, Junts per Sabadell ha demanat que l’oferta estigui ben adequada a la demanda i Esquerra el veu com una “oportunitat” per treballar en favor de la gent gran, tot esperant que no hi hagi un ús “electoralista”. D’igual manera, Nani Valero, de la Crida, ha demanat que “no sigui un plató de populisme fotogràfic” com va passar fa una dècada.

Republicans i anticapitalistes s’han abstingut en el punt, que ha sortit endavant amb el vot favorable del PSC, Ciutadans, Junts i la regidora Marta Morell.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: la presidenta de la Coordinadora de Gent Gran, intervenint al ple. Autor: J.d.A.

Comments are closed.