Foto portada: la sala de plens, durant el ple d'orenances. Autor: J.d.A.

Aprovat l’increment fiscal del 2,7% per al 2025

Sense sorpreses. El govern municipal (PSC i Junts) ha aprovat de forma inicial la proposta d’ordenances fiscals per a l’any vinent. Com era previsible, ho han fet en solitari. Els impostos i taxes municipals pujaran un 2,7 per cent l’any 2025, després de fer-ho aquest any un 15 per cent. L’oposició d’esquerres ha criticat la linealitat de l’increment, el mateix percentatge per tothom. Les dretes han traçat un infern fiscal amb socialistes a Madrid, Barcelona i Sabadell.

Primer ple d’ordenances fiscals per al nou regidor d’Economia, Antonio Rodríguez Galián, que ha rellevat a la tinenta d’alcaldessa Montse González en aquesta funció. Rodríguez Galián, regidor d’ICV amb Antoni Farrés i fitxat per Marta Farrés des de Federalistes d’Esquerres l’any 2023, ha defensat l’increment general del 2,7 per cent. Una pujada “prudent i responsable”, al seu parer. Una mica per sota de l’IPC de l’agost, quan es va fer la previsió. Un 2,7 per cent, excepte a residus (2%) i cementiri (1,8%). El rebut mig de l’IBI pujarà 12 euros a l’any i la taxa de residus mitjana serà de 85 euros. Un increment “moderat” però “suficient” per garantir els “serveis”. Galián no s’ha deixat de recordar que Sabadell està per sota de la mitjana en impostos que la resta de municipis de l’entorn.

Intervencio del regidor Antonio Rodríguez Galián. Autor: J.d.A.
Intervencio del regidor Antonio Rodríguez Galián. Autor: J.d.A.

En clau complementària, el cinquè tinent d’alcaldessa i portaveu de Junts, Lluís Matas, ha denunciat el dèficit estructural dels ajuntaments. “Sense revisar el model, estem abocats a treballar en la precarietat i la incertesa”, ha seguit. En altres paraules, sense més recursos addicionals, a l’Ajuntament no li queda gaire marge de maniobra més que anar actualitzant els impostos en funció de la inflació. “Un increment més tècnic que recaptatori”, ha dit. El portaveu del PSC, Eloi Cortés, ha recordat la pèrdua d’ingressos a causa de l’impost de la plusvàlua: “d’aquí plora la criatura”, ha dit.

L’Ajuntament pujarà els impostos en funció de l’IPC fins l’any 2027. També l’any abans de les eleccions, segons s’ha compromès Rodríguez Galián, a diferència del que va fer l’any 2023, quan els va congelar.

L’oposició d’esquerres critica el caràcter lineal

L’oposició d’esquerres ha entomat la proposta amb molt escepticisme. ERC demana revisar tot el funcionament municipal per buscar alternatives a haver de pujar la pressió fiscal any rere any. Demanen buscar més bonificacions. La Crida ha demanat més “trams socials”, tot criticant que l’increment sigui lineal i generalitzat. La portaveu, Anna Lara, ha anunciat al·legacions. Tant ERC com la Crida han votat en contra. Sabadell En Comú Podem ha estès la mà a canvis, i a diferència de la resta, s’ha abstingut en aquesta fase inicial. Demanen negociar ajustos socials, ambientals i que allunyin les ordenances de pujar el mateix per a tothom, sigui més benestant o més vulnerable. Mena demana canvis a la taxa de residus, que s’aplicarien també a la nova. “Ara no és útil per reciclar més”. També bonificacions a l’IBI i l’IAE per incrementar el parc d’habitatges.

La dreta denuncia un “atracament” a les classes mitjanes

“Pujar impostos un 2,7 per cent seria sensat si no vinguéssim d’un 15 per cent anterior. I ja parlem d’una possible guerra a Orient Mitjà per a futurs sablazos l’any vinent”, ha criticat Nuria Acacio (Vox): “A sobre tenim una alineació planetària de socialistes als governs; haurem de posar-nos cremalleres a les butxaques”. Cuca Santos (PP) ha pintat un infern fiscal, amb 70 modificacions fiscals a l’alça des del govern central. “Deixaran buides les butxaques de la classe mitjana i les pimes” mentre Catalunya segueix mantenint “l’impost a la mort” (el de Successions). “No contribuïrem amb el nostre vot al robatori sistemàtic de les classes mitjanes en aquest país”.

Matas, de tradició convergent liberal, ha acusat Acacio i Santos de posar-se en plantejaments propis de “Milei a Argentina o Trump als Estats Units”.

I ara, què?

Com cada any, les ordenances s’han aprovat en fase provisional. Ara s’obre un període d’al·legacions per a partits, entitats i particulars. S’hauran de debatre novament i aprovar les ordenances en fase definitiva abans del 31 de desembre perquè entrin en vigor l’1 de gener de 2025.