“Ens acollirem al nostre dret al recurs i al legítim dret a la justícia”. Així ha acabat el president de l’ADENC, Joan Carles Sallas, en representació de la nova Plataforma en Defensa del Ripoll, la seva intervenció al ple municipal. L’oposició política i social al projecte per fer una piscina d’onades al costat de la Bassa anuncia batalla al carrer, als despatxos i també als tribunals per aturar un projecte que defineixen com un “ecocidi” producte del “negacionisme climàtic”.
L’oposició al projecte del Surfcity es va organitzant des de gairebé el mateix dia de la presentació del projecte, que ara ha donat al ple municipal el seu primer pas. Anuncien batalla als carrers, amb concentracions i manifestacions, també als despatxos, on presentaran al·legacions i recursos, i també si cal als tribunals.
Sallas ha intervingut a l’inici de la sessió que ha encetat el tràmit del Surfcity, com també representants del Moviment Veïnal del Sud i Mercè Argemí, dels Amics del Ripoll. Al carrer una trentena de persones s’han concentrat coincidint amb la sessió, vestits amb samarretes verdes per a l’ocasió.
Amics del Ripoll: “és un disbarat”
Des dels Amics del Ripoll, Argemí ha dictaminat que “no podem abocar de nou al Ripoll tones de ciment i centenars de vehicles. La piscina d’onades no es pot fer sense impacte negatiu ni reversible. Si creieu que la piscina és necessària feu-la en un polígon industrial. Però el riu l’hem de transmetre a les properes generacions en les millors condicions. Aquest projecte és un disbarat i en sereu responsables”.
Sallas ha parlat de “parc temàtic de surf” i ha assegurat que el plec de clàusules està “mal tramitat”, producte “d’eines antigues per resoldre un problema modern”. Manté que s’ha amagat del Protocol del Rodal, reunit el passat febrer i acusa l’Ajuntament de “tenir mala fe”. El preu del canon? 1,4 euros per metre quadrat. “Preu d’hort social”, ha dit. El projecte no parla de dades de consum d’aigua però creuen que són com “500 piscines privades de 20 metres”. Tampoc s’explica que caldran 100.000 metres cúbics de terres i fins a 8.000 de formigó.
“A Sabadell anirem a reurbanitzar enlloc de renaturalitzar. Una mostra de negacionisme climàtic”. Tampoc es valora l’impacte del soroll ni el consum d’energia. “Es diu que serà energia neta però, si ho és, que gastin el que vulguin”. Crítiques també a la mobilitat: “es diu que la piscina tindrà 175 usuaris al dia però el pàrquing es fa per entre 500 i 1.000 persones al dia. També s’amaga la construcció d’una nova carretera”.
L’ADENC, que lidera l’oposició al SurfCity des de la nova Plataforma en Defensa del Ripoll, va demanar deixar el punt sobre la taula perquè hi veia fins i tot responsabilitats legals per als funcionaris que l’han redactat. Pel que fa a l’empresa que impulsa el projecte creuen que “no té solvència ni capacitat financera”. Han parlat “d’ecocidi de la natura” i d’anar en contra de totes les recomanacions dels organismes nacionals i internacionals, des de la Unió Europea fins a Nacions Unides. Emprant la frase de la filòsofa alemanya Hannah Arendt en relació a l’holocaust, ha parlat també de “banalitat del mal”. Per tot plegat, l’oposició social estudiarà amb detall l’expedient i de ben segur que presentarà al·legacions. Mentrestant es segueixen concentrant cada divendres a Sant Roc. I recorden que tenen el recurs del “dret a la justícia”.
A escala política, el principal grup de l’oposició, ERC, es compromet a frenar el projecte si governen a partir de l’any vinent. La Crida també hi està en contra. També En Comú Podem i altres formacions com Ara Sabadell.
Foto portada: concentració contrària a la piscina d’onades. Autor: David B.