Farrés: “per fer aquest CAP a Can Llong s’ho podien haver estalviat”

  • El ple aprova una moció reivindicant la pediatria i la cartera de serveis completa al nou CAP.
  • ERC, que vota a favor, es queda en solitari defensant la concentració de la pediatria en uns pocs ambulatoris.

El ple municipal de Sabadell demana a la Generalitat que completi la cartera de serveis del nou CAP Can Llong, que entra en servei aquest dimecres sense servei de pediatria i atenent només un petit percentatge de la població de referència. I és que el CAP Can Llong no serà més que una extensió del CAP Can Rull, que tampoc no té pediatria des de la pandèmia.

La moció ha arribat al ple de la mà del PSC, i amb intervenció prèvia de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAV), qui lamenta que els serveis sanitaris, educatius o el dret a la mobilitat no estiguin garantits a Can Llong, un dels barris més joves de la ciutat, i dels més cars. “És surrealista haver de reivindicar que un CAP no és només un edifici sinó també tenir professionals que l’ocupin”, assegura el portaveu del PSC i primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. Ara hi ha 5.500 infants sense pediatria al districte 4, diu Gibert. Tampoc els veïns del districte 2 en tenen, lamenta el regidor.

Esquerra Republicana s’ha convertit en l’ase dels cops, ja que ha rebut crítiques per part del moviment veïnal, el govern municipal, l’oposició a Sabadell i a Catalunya i els seus antics socis de Junts. Només ha mostrat certa tebiesa la Crida, tot i que també s’ha sumat al text com han fet els propis republicans.

El portaveu de Cs, Adrián Hernández, ha recordat que la pròpia Generalitat no parla del CAP Can Llong com un ambulatori sinó com una mena d’annex per “complementar” el CAP Can Rull. Un dispositiu on només es deriven uns 3.500 pacients. “I tot amb el mateix personal que hi havia abans”, ha dit. “Un despropòsit després de 20 anys”, ha finalitzat. Francesc Baró, de Junts, ha assenyalat ERC, “que volien governar sols i ho han aconseguit”. “Ara han de prioritzar, nosaltres volem aquest CAP dotat com toca”, ha assegurat.

ERC: no es pot garantir la pediatria a cada CAP

La regidora d’ERC Glòria Llobet ha assegurat que “volem la millor qualitat i la millor atenció” i per això han defensat la concentració perquè “tenim un dèficit de professionals” i no es pot garantir pediatria a cada CAP. “Els professionals volen veure més casos per tenir més expertesa” i en aquest sentit la concentració va bé. Sobre la medicina de família, recorda que el “CAP Can Llong no neix sense professionals”.

Per la seva part, Lara (Crida) s’ha sumat al text, tot i contextualitzar que la política de concentrar serveis sanitaris va començar fa molts anys. Morell, per contra, ha recordat que la població a la sanitat privada s’ha incrementat en els darrers anys, a causa de la desinversió en la sanitat pública.

Farrés: “una presa de pèl”

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha carregat dur contra els republicans i el departament de Salut. Ja va plantar-los en la visita institucional com a acte de protesta. Al ple ha parlat de “presa de pèl el que ens han fet amb el CAP Can Llong”.

“És tan surrealista que ens han fet un CAP sense portar personal. Que no ens enganyin dient que el personal del CAP Can Rull ara visitarà a Can Llong. Per fer això que s’estalviïn la inversió. Un CAP s’obre amb personal i si no hi ha personal, no hi ha equipament”.

La proposta s’ha votat amb els vots favorables del PSC, ERC, Crida, Cs, Junts i Morell. 25 vots a favor. Cap abstenció i cap en contra.

Foto portada: cadires al CAP Can Llong. Autor: Izan Vizuete.