Els sabadellencs destinen el 42% dels seus ingressos a pagar el lloguer

Els llogaters ja destinen gairebé el 42 per cent dels seus ingressos a pagar l’habitatge, segons dades que han arribat aquest dimarts al ple municipal. L’Ajuntament demanarà a la Generalitat que se segueixi declarant Sabadell com “àrea amb mercat d’habitatge tens”. Un pas necessari per poder-se sumar a la regulació de preus del lloguer aprovada pel Parlament l’any passat.

Segons les dades que s’han elevat al ple, de l’Observatori Local de l’Habitatge de la Diputació, i que són l’argument per la declaració de “mercat d’habitatge tens”, el preu del lloguer habitatge mitjà a Sabadell ha crescut un 30,79 per cent en els darrers cinc anys, especialment en el darrer trienni. Els preus han crescut molt per sobre del que ho ha fet el cost de la vida (marcat per l’Índex de Preus al Consum, l’IPC). El diferencial entre l’increment del lloguer mitjà i l’IPC és de 26,29 punts. Amb aquestes dades, les famílies sabadellenques que paguen un lloguer ja destinen un 41,8 per cent dels seus ingressos familiar a pagar el lloguer.

Els indicadors permeten a l’Ajuntament demanar a la Generalitat que declari la ciutat com a àrea amb mercat d’habitatge tens. Un nom que, entre altres mesures, permet regular els preus màxim del lloguer, segons l’aprovat al Parlament amb la llei 11/2020. Fins ara la declaració era transitòria. Ara l’Ajuntament demana que es prorrogui cinc anys.

Abstenció de Cs; escepticisme del PSC

El punt s’ha aprovat amb l’única abstenció de Ciutadans, qui es mostra contrari a la regulació de preus ja que creuen que és contraproduent a llarg termini. El partit taronja es basa en el que ha passat als mercats europeus on s’ha regulat el preu del lloguer. El PSC, crític amb la llei i la regulació de preus, ha votat a favor malgrat que el govern central ha derivat la llei catalana al Tribunal Constitucional. Però el regidor d’Habitatge, Eloi Cortés, ha defensat que l’Ajuntament s’aculli als paràmetres marcats per la llei per combatre els preus del lloguer, en línia amb altres mesures com la construcció d’habitatge públic o l’ús del tanteig i retracte per adquirir-ne de propietat privada. La resta de formacions municipals (Esquerra, la Crida, Junts i Podem) han votat a favor.

Foto portada: balcons, al barri de Can Llong, durant l’estat d’alarma. Autor: J.d.A.