Foto portada: un dentista. Autor: HM Nens.

L’Ajuntament es compromet a cobrir els serveis bucodentals de la població més vulnerable

La Crida per Sabadell ha buscat que l’Ajuntament cobreixi serveis d’odontologia a les persones vulnerables mentre no estiguin inclosos en la cartera de serveis de la sanitat pública catalana. Ho han fet a través d’una moció que proposava crear un servei municipal però que finalment ha tingut llum verda al no comprometre el consistori a crear el servei sinó obrint altres vies.

La proposta de la Crida emplaça el govern català a desenvolupar els seus compromisos en la matèria. Però mentrestant insten l’Ajuntament a cobrir els serveis de les persones més vulnerables, bàsicament als usuaris de serveis socials.

“Ens preocupa el mentrestant. Entri qui entri al govern català posar en marxa la llei no es farà d’un dia per un altre, es deixaran de cobrar els ERTO i hi ha gent que ja no té res. Qui té poc abans s’ho gastarà en menjar que no pas en la boca”, ha dit la regidora de la Crida Anna Lara.

Així la Crida volia que mentre es desenvolupa la llei catalana, es creï un servei municipal d’odontologia pública gratuïta per a les famílies vulnerables.

PSC i Podem no ho veuen: no és la nostra competència

La proposta de la Crida ha trobat aliats d’entrada a l’oposició municipal: ERC i Ciutadans. El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, s’ha sumat a la proposta, assegurant que la salut bucodental té un “biaix de classe social important perquè calen inversions importants i hi ha molta gent que queda fora”. Ha recordat que el govern central ha impulsat inversions per valor de 49 milions d’euros en aquest sentit i que el català s’ha compromès a desenvolupar la llei. Però emplaça l’Ajuntament a fer un pas endavant:

“Tenim a les nostres mans que Sabadell sigui una ciutat pionera amb una moció que no ens lliga de mans i ser la primera ciutat després de Barcelona que dona una resposta efectiva mentre es desenvolupa la llei catalana”, ha reblat anunciant el seu vot favorable. “Entre poder fer i dir-li a algú que faci prefereixo fer”, ha insistit.

Des de Ciutadans sí s’ha donat suport a la proposta d’entrada perquè, segons el portaveu Adrián Hernández, és “raonable”. “La cartera de serveis del CatSalut hauria d’incloure l’imprescindible del servei bucodental. Li hem d’exigir i és el prioritari”, diu. Mentrestant, veuen bé que l’Ajuntament cobreixi els serveis per les persones vulnerables, ja que el consistori té la informació i hi ha professionals disposats a fer-ho si es busca la fórmula.

Dubtes entre PSC i Podem

Però les aliances no han estat tan fàcils amb els partits que governen la ciutat. Des del PSC, la regidora de Salut, Sònia Sada, ha avisat que no podien estar d’acord amb la proposta inicial perquè “no és la nostra competència”. Sada s’ha compromès a trucar a la porta de la Generalitat tantes vegades com calgui en la mateixa línia. La portaveu municipal de Podem, Marta Morell, ha assegurat que l’odontologia pública l’ha de desenvolupar la Generalitat, com s’ha compromès fa uns mesos. “El que cal és desenvolupar la llei 12/2020. No donarem suport a fer un programa municipal mentre la Generalitat no implanta el programa a que s’ha compromès”, ha dit Morell.

Finalment, però, s’ha trobat un punt d’entesa, al qual també s’ha afegit Junts per Sabadell, sense comprometre l’Ajuntament a crear un servei públic sinó obrint altres vies (“un conjunt de mesures de suport”, diu literalment), que ja es van usar a Sabadell entre 2004 i 2008, com acords de col·laboració amb clíniques privades o altres vies. “Som conscients que qui hauria de fer els deures no és l’Ajuntament -ha assegurat Lara (Crida)- però com administració més propera hi ha coses que cal acabar fent”.

Comments are closed.