Surfcity

El ple vol que es doni carpetada al projecte de la piscina d’onades

  • ERC i la Crida aconsegueixen aprovar una moció que demana a Farrés aparcar el projecte.
  • Cs i Junts s’abstenen i faciliten l’aprovació de la moció. El PSC acusa l’afer Rodríguez i perd la votació.

La Plataforma en Defensa del riu Ripoll, és a dir, la plataforma que va sorgir contra el projecte del SurfCity, ha demanat al govern municipal que desestimi el projecte aquest dimarts al ple. I l’han aconseguit aprovar. Ho han fet en el darrer ple municipal del mandat i a la vista que, un any després de la presentació de l’avantprojecte, consideren que va contra l’entorn natural, més encara en context de sequera i emergència climàtica.

La cessió del solar es va aprovar en fase inicial el 5 de juliol passat amb els vots del PSC, Ciutadans i Junts. Han passat 10 mesos. Des de llavors, s’han presentat al·legacions però el projecte no ha avançat més. Sí hi va haver una novetat fa alguns mesos. El govern municipal ha elevat l’expedient al departament d’Acció Climàtica de la Generalitat (ERC). L’executiu de Farrés va guanyar temps i d’altra banda es compromet a respectar el resultat, malgrat que ningú no li obligava. D’aquesta postura ja no s’ha mogut el PSC aquest dimarts.

“Hi ha un dubte raonable sobre l’afectació ambiental. Davant d’això hem encarregat estudis a la Generalitat perquè pugui garantir si té afectació o no. El tràmit garanteix al màxim la protecció. Com Ajuntament no podem fer-hi més. I ho fem perquè volem perquè no ens obliga ningú. Volem garanties absolutes que és sostenible. Si no ho és, no es farà. Ara bé, sabem que el surf és munició electoral. Per què no esperen els informes?”, ha assegurat el portaveu municipal del PSC, Pol Gibert, dirigint-se a ERC i la Crida.

El PSC no s’ha mogut. Però sí els companys de viatge. Matas (Junts) ha reiterat el seu suport estival al “primer tràmit” com a responsable del programa de Projecció de la Ciutat. I ha qualificat la moció d’electoralista. Però si al juliol va votar a favor, ara ha anunciat la seva abstenció perquè “estem a l’espera d’un tràmit transcendental”. Ciutadans ara acusa el govern d’un gran “silenci”. “La inacció del govern municipal podria paralitzar el Surfcity. O pot ser que el govern no vulgui entrar en jardins incòmodes a les portes de les eleccions. Tot ens fa pensar que el projecte no era prou sòlid”. García també ha anunciat l’abstenció.

Fernàndez (ERC): “el 28-M és un referèndum sobre el Surfcity”

Morell s’ha mostrat, com llavors, en contra del Surfcity. I ERC i la Crida han reiterat arguments. Gabriel Fernàndez ha definit les eleccions del 28 de maig com un “referèndum sobre aquest projecte”. Així mateix ha assegurat que el PSC té una enquesta que mostra un rebuig generalitzat al projecte. “Per això el govern ha frenat el projecte”, ha insistit, acusant el PSC de voler “encolomar-li el mort ara a la Generalitat. El que fem a Sabadell ho hem de decidir a Sabadell”. Per la seva part, Valero (Crida) “si estem en emergència climàtica i sequera, la piscina d’onades és més que inoportuna”.

La moció s’ha aprovat. 10 vots favorables (6 d’ERC, a qui li faltava una regidora, 3 de la Crida i Morell), sis abstencions i 9 regidors en contra. Per primer cop el PSC ha trobat a faltar en una votació a Jesús Rodríguez, expulsat del govern municipal i del PSC i de baixa mèdica.