Foto portada: incivisme en un carrer del centre de Sabadell. Autor: cedida.

L’ordenança de civisme supera el primer pas al ple

  • L’ordenança de civisme, que preveu sancions de fins a 3.000 euros, obté llum verda (PSC, Cs, Junts i Morell a favor; ERC s’absté, Crida en contra).
  • La Crida denuncia que “s’abusa de la sanció” i acusa el text “d’acompanyar” la llei mordassa per “controlar el ciutadà”.

El ple ha validat en fase inicial l’ordenança de civisme i convivència, un dels textos normatius que hi havia pendents al llarg de tot el mandat. La nova tinenta d’alcaldessa de Cohesió Territorial, Mar Molina, ha destacat que s’aprova per preservar la convivència a l’espai públic i ha anunciat que les sancions econòmiques aniran també de la mà dels treballs comunitaris. La Crida ha criticat la normativa per ser excessivament “sancionadora”.

El text ha comptat amb el consens del ple. ERC s’ha abstingut per facilitar-ne la tramitació i només la Crida ha plantejat grans crítiques de fons. El regidor Raúl García Barroso (ERC) ha valorat en positiu “l’existència d’aquesta norma” que tenien altres ciutats com Barcelona o Terrassa però no Sabadell. Garcia Barroso ha recordat que s’obre ara un període d’esmenes i al·legacions. Des de Ciutadans, José Luis Fernández, demana que s’apliqui de forma ràpida. El regidor de Junts Francesc Baró ha reclamat seguiment per fer complir el text a la pràctica.

Murillo (Crida): “acompanya una mica més la llei mordassa”

La Crida s’ha desmarcat del tot. Considera que s’abusa de la “sanció”, “penalitza les entitats i col·lectius” i “acompanya una mica més la llei mordassa per controlar el ciutadà” perquè penalitza la gent sense recursos: està prohibit defecar i orinar al carrer en espais no habilitats i es parla de conceptes subjectius com “netedat visual”. No es permet “agafar aigua de les fonts públiques per a ús privat”. “Al final serà una ordenança molt sancionadora i poc restaurativa”, ha vaticinat la regidora Aurora Murillo, qui creu que calen més recursos en educació, lleure o treball comunitari.

Farrés: drets i deures

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha agafat la paraula recordant que per gestionar una ciutat “cal tenir clars els drets però també els deures”.

“Recollir els excrements dels gossos ja hauria de sortir de la gent; no orinar al carrer també. No podem estar en el Far West. Cal reivindicar els drets però també recordar les obligacions. Les multes més cares, de 3.000 euros, són per vexacions de racisme o xenofòbia. I hi ha coses que tan de bo no les haguéssim de fer però ens trobem conductes que no són de gent que viu en societats avançades. No volem recaptar sinó donar instruments per actuar i sobretot fer pedagogia a la gent però alguns per desgràcia només entenen el pal de la sanció”.

Ara s’obrirà un procés d’exposició pública i presentació d’al·legacions. L’ordenança de civisme entrarà en vigor un cop s’aprovi de forma definitiva, de nou al ple, però al proper mandat.

Més informació:

Foto portada: incivisme en un carrer del centre de Sabadell. Autor: cedida.

Comments are closed.