Fotos: David Jiménez

Ple del cartipàs: aprovades sense sorpresa les retribucions, els assessors, el dia del ple…

  • Els salaris dels càrrecs públics es congelen. Hi haurà 20 assessors, cinc del govern i 15 dels grups municipals.
  • La Crida vota contra les retribucions als regidors. PSC, Vox i PP, a favor.

Aprovat sense sorpresa l’organigrama del nou govern municipal, que ha tingut llum verda a través de diverses votacions en un ple extraordinari aquest dilluns. L’estructural salarial de l’executiu es manté, ja que els sous s’han congelat respecte el mandat anterior. Els plens es faran els dilluns a final de mes i l’Ajuntament tindrà 20 assessors (o càrrecs de confiança): 5 del govern i 15 dels grups municipals a banda de la Síndica Municipal de Greuges.

Ple sense tensió. La majoria absoluta hi ajuda perquè el govern té gairebé tota la iniciativa política. L’executiu de Marta Farrés va decidir congelar-se i congelar el sou als regidors i càrrecs públics, i també mantenir una proposta d’assessors de govern i de grups municipals molt continuista en relació al mandat anterior. Farrés cobrarà 71.000 euros bruts anuals, els seus tinents d’alcaldessa 62.000 i la resta de regidors del govern i els sis portaveus municipals prop de 58.000.

Tot plegat s’ha aprovat amb gran facilitat. Només la Crida ha posat aigua al vi criticant els salaris (fa quatre anys van votar en contra perquè pujaven i ara també perquè no s’han baixat) i els diners públics que rebran els grups municipals. “Cal repensar-ho”, ha dit la regidora Anna Lara. Els sous congelats han sortit endavant amb el vot favorable del PSC, Vox i el PP, l’abstenció de la resta de grups i el vot contrari de la Crida.

Fotos: David Jiménez
El portaveu del PSC i primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. Fotos: David Jiménez

Els plens, el màxim òrgan de l’Ajuntament, se celebraran ara els dilluns, i a final de mes. El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha celebrat que es torni a celebrar a final de mes, tot i que no li convenç que es faci en dilluns. Lara, de la Crida, tampoc està satisfeta amb el canvi de dia. Considera que desincentiva la participació ciutadana al fer-se en dilluns. Sobre els fons que rep cada grup, ha criticat que grups de tres regidors com el seu rebin més de 70.000 euros al mandat, però esmentant també els més de 330.000 euros que rebrà el PSC. “Hem de garantir que els grups puguin funcionar però les xifres són brutals i caldria repensar-les”, ha insistit.

Fotos: David Jiménez
En primera fila, els regidors de la Crida. Darrera a l’esquerra els dos de Vox, a la dreta la regidora popular Cuca Santos. Fotos: David Jiménez

Joan Mena, d’En Comú Podem, ha definit com a “sensible” la delegació de funcions a la Junta de Govern “més en temps de majoria absoluta”. El portaveu socialista, Pol Gibert, ha recordat que l’oposició també assisteix a la Junta de Govern, on poden preguntar. Però a porta tancada, ha reblat el republicà Fernàndez. Per la seva part, Lluis Matas (Junts) ha anunciat un clàssic: donarà 100 dies de gràcia al nou govern. Espera que l’executiu cuida el Programa Gran Via- Ripoll i Projecció de la Ciutat i Turisme, així com la reclamació de la Ronda Nord. Vox ha criticat la quantitat d’organismes autònoms, prop de 40 segons ha dit la seva portaveu, Nuria Acacio. “Segurament serà l’Agenda 2030”, ha dit amb certa sorna. No obstant, els representants del partit d’Abascal han votat a favor de pràcticament tot.

Fotos: David Jiménez
Un moment del ple. Fotos: David Jiménez

L’Ajuntament tindrà una vintena d’assessors d’inici (les xifres es van modificant després): Farrés en tindrà un per a ella, la resta del govern quatre i els grups municipals 15 en total (un el PP, que té una regidora, dos la resta de grups, que tenen entre dos i tres regidors, i tres el PSC, que té 14 regidors). Pol Gibert ha anunciat que a nivell tècnic l’Ajuntament estrenarà una figura de gerència inèdita des de fa molts anys a Sabadell.

Més informació:

Foto portada: els regidors del PSC, votant. Autor: David Jiménez.