Foto portada: el pas de la cavalcada pel Passeig Manresa. Autor: D.Jiménez.

“Ens podem permetre el Llaminer i tot plegat quan pugem els impostos un 15%?”

  • La despesa nadalenca arriba al ple un mes abans de l’encesa de l’enllument. Rifer (Crida): “decoració nadalenca sí, però no a qualsevol preu i sempre amb transparència”.
  • PSC i Junts tomben una moció de la Crida per la transparència de les despeses nadalenques, descentralitzar activitats i vetllar pels drets laborals i l’impacte ambiental.

“Ens podem permetre el Llaminer i totes les activitats nadalenques quan acabem de pujar els impostos un 15 per cent a tothom?”. La pregunta, pronunciada pel portaveu d’En Comú Podem, Joan Mena, ha estat el teló de fons del debat polític sobre la campanya nadalenca, que la Crida ha elevat al ple. “Nadal sí; però no a qualsevol preu”, ha dit el regidor anticapitalista, Oriol Rifer. Proposaven més transparència i més descentralització. El govern ha tombat la seva proposta, al·legant que l’oposició vol posar pals a les rodes a una fórmula que funciona i va atraure 150.000 persones l’an passat.

La programació nadalenca ha arribat al ple un mes abans del seu inici, i dos mesos abans de les festes nadalenques. Ho ha fet la Crida a través d’una moció. Els anticapitalistes han demanat transparència sobre les despeses de la campanya nadalenca, que es descentralitzin les activitats a diversos barris, es vetlli pels drets laborals dels treballadors i es tingui en compte l’impacte ambiental de les iniciatives de dinamització. La seva proposta ha tingut la complicitat d’ERC, En Comú Podem i el PP. “Dinamitzar el comerç està bé però a tota la ciutat”, ha apuntat Sílvia Renom. “Ens podem permetre el Llaminer, la fira de nadal, la cavalcada i totes les activitats en un moment de pujada de 15 per cent d’impostos? La ciutadania ho entendrà?”, s’ha preguntat Joan Mena (En Comú Podem). “El cert és que totes les activitats potents es van fer al Centre”, ha sostingut Cuca Santos (PP), com també Nuria Acacio de Vox, qui s’ha abstingut.

PSC i Junts acusen l’oposició de posar pals a les rodes

La tinenta d’alcaldessa de Comerç, Montse González (PSC), ha rebutjat de vell nou la proposta. “Tornen a intentar qüestionar la campanya que l’any passat va atreure més de 150.000 persones. Cada any incorporen crítiques noves. Ja els dic que continuarem destinant esforços i recursos perquè ens ha posicionat en el circuit dels grans esdeveniments de Catalunya, conegut pel públic familiar”. González emplaça l’oposició a consultar els expedients de contractació, que són públics. “Cada any facilitem la informació: no poden al·legar manca de transparència”, insisteix. Res a témer sobre els drets laborals: “els exigim a la campanya de Nadal i durant tot l’any”. Sobre la centralització: “a la immensa majoria de les ciutats el gruix de les activitats són als nuclis històrics. Especialment la campanya nadalenca”. No obstant nega la major: “organitzem més de 30 activitats als barris durant la campanya nadalenca”.

La regidora de Junts Katia Botta, ara regidora de Turisme, ha acusat la Crida de no ser “sempre entusiastes” amb la programació nadalenca. “Pot semblar que voleu descafeïnar el Nadal i no serà el nostre posicionament mai. Mai abans havíem vist tanta gent visitant Sabadell i ha ajudat a revitalitzar l’economia amb oci de qualitat”.

En la rèplica, el regidor de la Crida ha acusat el govern socialista de mentir amb les despeses: “l’any passat ens van dir que costava 700.000 euros i sumant partides vam superar el milió d’euros”. Mena ha acusat González d’estar a la “defensiva”. “No costaria res dir les xifres sense necessitat de fer-nos furgar entre tots els expedients”, ha finalitzat. “La despesa representa el 0,04 per cent del pressupost. Ens diuen que tirem la casa per la finestra amb una demagògia brutal!”, ha reblat González.

El govern (PSC i Junts, 16 regidors) han votat contra la proposta, que ha quedat tombada. Els dos regidors de Vox s’han abstingut. ERC, la Crida, En Comú Podem i el PP han votat a favor.

Enllumenat, el 24 de novembre

El tret de sortida a la campana nadalenca es farà el 24 de novembre. En les darreres setmanes ha començat el muntatge de les instal·lacions en cablejat. D’altra banda, fa un mes que es van avançar tràmits administratius per la compra de caramels per a la cavalcada, el vestuari o les instal·lacions necessàries per a l’espectacle del Llaminer.

Comments are closed.