La tarifa de l’aigua pujarà un 1,87%; el primer increment des del 2015

Després de sis anys amb les tarifes congelades, el preu de l’aigua pujarà un 1,87 per cent de les quotes de servei i les tarifes. Així ho ha aprovat el ple municipal aquest dimarts. El govern municipal defensa que dos de cada tres clients només pagaran 73 cèntims més cada tres mesos però que, per contra, això permetrà doblar les inversions de manteniment a la xarxa. L’oposició manté que l’executiu es plega als interessos de l’empresa Aigües Sabadell.

Pujant el preu de l’aigua un 1,87 per cent, i segons l’Ajuntament, es passarà d’invertir 1,5 milions d’euros a l’any a tres milions d’euros. La xarxa, és públic i notori, està antiquada i es basa sobretot en canonades de fibrociment que tenen entre 40 i 60 anys. El 70 per cent són d’uralita i el 95 per cent de les avaries es produeixen allà on hi ha fibrociment.

L’empresa mitxa Aigües Sabadell va presentar el mes de juliol un expedient de tarifa que preveu increment un 1,87 per cent les quotes tant de tarifa com de servei. El primer increment des de l’any 2015, ja que les tarifes estaven congelades des de llavors. L’Ajuntament ho ha aprovat. L’executiu municipal assegura que el rebut només notarà un increment de 73 cèntims trimestrals pel que fa a l’habitatge estàndard, que correspon al 65 per cents dels abonats. A la resta els pujarà més.

La regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina (PSC), considera que el Pla Director aprovat per l’anterior govern, el full de ruta a 15 anys vista, tenia un gran “desequilibri” entre les tarifes i les inversions de manteniment.

“Ara ens toca una revisió i entomar el problema. Amb aquest increment de tarifa, podrem garantir la continuïtat del servei passant a tres milions d’euros anuals per inversions”, ha assegurat Molina.

Segons el regidor Lluis Perarnau (Crida), l’increment d’inversió encara queda encara lluny del que preveia el Pla Director de l’Aigua. Ciutadans considera “poc ambiciós” l’expedient tenint en compte que la xarxa està “caducada perquè ha arribat al final de la seva vida útil i cada dos per tres s’està trencant”, segons José Luis Fernández. Per la seva part, el regidor d’Esquerra Raúl García Barroso lamenta que pujar el preu és un “pas enrere” en la garantia del servei i acusa Molina de pronunciar-se més com a representant de CASSA que com a dirigent socialista. Des de Junts, Francesc Baró ha garantit el seu “sí crític” a l’increment. Les noves tarifes entraran en funcionament un cop s’aproven per la Comissió de Preus de Catalunya.

El Pla Director del 2017

El Pla Director es va aprovar l’any 2017. A 15 anys vista. En aquest període de temps, s’havien d’invertir 64 milions per millorar la xarxa de subministrament, bàsicament les canonades. Però en aquell moment l’oposició de l’època (PSC, CiU, Cs i PP) van criticar molt que no s’aclaria qui ni com es pagarien els 64 milions: si amb aportacions extraordinàries de l’Ajuntament, a partir de la tarifa del consumidor o reduint beneficis de l’empresa. Ara el que s’ha aprovat és un increment de les inversions a compte d’un increment de la tarifa perquè “si no toquem la tarifa no tindrem inversió”, segons ha dit Molina.

Més informació:

Foto portada: un gos, bevent aigua a la plaça Sant Roc. Autor: David B.

Comments are closed.