-
L’alcalde, Juli Fernàndez, es rebaixarà el sou finalment més d’un 30 per cent.
-
El consistori ofereix a l’oposició cotitzar a la Seguretat Social o cobrar indemnitzacions.
Si no hi ha un daltabaix a hores d’ara inesperat, Sabadell donarà finalment aquest dilluns, a la segona, el tret de sortida al mandat municipal. El ple aprovarà l’organització municipal amb el consens entre el govern en minoria i la majoria de l’oposició. Es corregirà així el bloqueig produït fa dues setmanes, quan 15 regidors de l’oposició (PSC, CiU, Cs, Guanyem i PP) van obligar l’executiu d’Esquerra i la Crida a fer marxa enrere per no perdre totes les votacions en la seva estrena.
Així en aquest temps, i bàsicament en una reunió dijous passat, govern i oposició han pactat les regles del joc pel mandat: quan es faran els plens i quines competències tindrà, de què es parlarà i quan es reuniran la Junta de Govern i la de Portaveus o quantes comissions informatives i especials hi hauran. També quants càrrecs de confiança (seran quatre finalment). I un punt molt sensible: les retribucions, tant del govern com de l’oposició i dels grups municipals.
Segons la proposta, l’alcalde de Sabadell, cobrarà 55.734 euros anuals (més d’un 30 per cent menys que l’anterior). Els dos tinents d’alcalde amb dedicació exclusiva, Maties Serracant i Gabriel Fernández, cobraran 48.306 euros, mentre que la segona tinent d’alcalde, Glòria Rubio, cobrarà 36.229 euros ja que treballarà al 75 per cent de dedicació. La resta de regidors del govern cobraran 45.105 euros.
Doble opció per l’oposició
Pel que fa als regidors de l’oposició (a la pràctica, 19 dels 27 edils del ple) cobraran 2.256 euros mensuals (27.072 anuals) en concepte d’indemnització per assistència al ple i a la Junta de Portaveus (1.296 per ple i 960 per Junta de portaveus). És el cas de Josep Ayuso (PSC), Joan Berlanga (Unitat pel Canvi), Carles Rossinyol (CiU), Joan Garcia (Cs), Marisol Martínez (Guanyem) i Esteban Gesa (PP). Però s’obre una nova via inèdita fins ara: s’ofereix la possibilitat de donar-los d’alta a la Seguretat Social i cotitzar per una dedicació al 50 per cent pagada amb 22.552 euros anuals bruts.
La resta de regidors de l’oposició, pels quals es calcula una dedicació del 25 per cent, cobraran 1.296 euros en concepte d’indemnització per assistència a ple (15.552 euros anuals). O si volen cotitzar a una dedicació del 25 per cent ho podran fer a canvi de 11.776,40 euros anuals.
Les retribucions, un per un
Sent així, les retribucions econòmiques dels 27 regidors seran les següents:
· Juli Fernández, alcalde de Sabadell: 55.734,76 euros.
· Maties Serracant, primer tinent d’alcalde, i Gabriel Fernández, tercer tinent d’alcalde: 48.306,54 euros.
· Glòria Rubio, segona tinent d’alcalde: 45.105,60 euros per una dedicació del 75 per cent.
· Montserrat Chacón, Xavier Guerrero, Albert Boada i Míriam Ferràndiz, regidors de l’equip de govern amb dedicació completa : 45.105,60 euros.
· Portaveus municipals dels grups de l’oposició: Josep Ayuso (PSC), Joan Berlanga (UpC), Carles Rossinyol (CiU), Joan Garcia (Cs), Marisol Martínez (Guanyem) i Esteban Gesa. 22.552,80 euros cotitzant a una dedicació del 50 per cent o bé 27.072 euros en concepte d’indemnitzacions per assistència a ple i Junta de portaveus.
· Resta de regidors de l’oposició: Cristian Sánchez, Anna Carrasco, Manel Giménez, Carles Bosch, Ramon Vidal, Edu Navarro, Elena Hinojo, Toni Font, Josep Beltran, Sílvia Renom, José Luis Rodríguez, Adrián Hernández i Miquel Soler: 11.776,40 euros cotitzant a una dedicació del 25 per cent o bé 15.572 en concepte d’indemnitzacions per assistència a ple.
Codis ètics
Cal dir que els regidors de la Crida estan sotmesos al seu codi ètic, que els impedeix cobrar més de 2,5 vegades el salari mínim (aproximadament uns 1.500 euros mensuals). La diferència la destinaran a projectes socials, que explicaran en les properes setmanes.
Per la seva part, Unitat pel Canvi manté que la retribució de l’alcalde sobrepassa en uns 3.000 euros anuals la relació 1:3 que volien establir (que el millor pagar del consistori no cobri més del triple del salari del pitjor pagat).
Ens venen com una gran fita cosa que no ho és. Els comptes cal fer-les partint no d’on es va, sinó d’on es ve. La majoria de tots aquests vénen el mileurisme i de l’atur (amb tots els meus respectes), per tant es rebaixin el que es rebaixin sempre guanyaran el que mai guanyarien fora de la política. Seguim així i en la pròxima legislatura serem governats per indigents que són els que majors rebaixes poden oferir-nos i al mateix temps millorar la seva qualitat de vida.
i d’on venia el Bustos i la seva camarilla, que cobraven molt més d’un 30 % més ??? la gran majoria de regidors de l’equip de govern actual són, com a mínim, llicenciats.
i on han anat a parar els anteriors regidors municipals?? d’on cobren ara? quina empresa ha captat el seu talent?? no cal que em contestis… és una pregunta retòrica.. ironia pura.
Efectivament, a mi tampoc no em sembla una gran fita la rebaixa de sous. és simplement una mostra de decència. No crec que la decència sigui una gran fita, encara que també cal reconèixer que a l’Ajuntament de Sabadell, la decència és una gran novetat i tot un canvi de tendència.
No t’ho prenguis tan “a pecho”, que dónes un cop de peu a una pedra i surten cent llicenciats (també entre els amics de Bustos). Això no és garantia de res. Simplement és gent que han trobat en la política la seva primera feina “segura”, que no deixarà anar llevat que se’ls obligui. També entre els indigents, i més si són il·legals, hi ha llicenciats i a mes amb experiència professional, segur que podrien fer-nos una rebaixa superior per la mateixa feina i fins i tot crec que amb més eficàcia.
Es un vergüenza que sigan cobrando por cada pleno, Por 2 horas casi 1300 euros. a 650 euros la hora. casi nada.
De que sirve que se bajen el sueldo si luego hacen 2 plenos al mes y solucionado sueldazo.
todo sigue igual
No se cobra por pleno, se cobran 1296 brutos x 12, se hagan 12 plenos o se hagan 56.
Lo que dice la ley es que para cobrar estas obligado a ir a la comisión informativa y los plenos, aunque probablemente eso sea lo que menos trabajo genere.
Queda feo hablar de dietas o indemnizaciones, se tendría que fijar salario para no crear confusión en lo que percibe la oposición.