Foto portada: el portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A.

L’oposició reclama esclarir els fets després de les acusacions creuades entre Farrés i Rodríguez

  • ERC posa el focus en el correu on Rodríguez denuncia tracte de favors a l’empresa de residus: “són els de sempre [el PSC] fent el de sempre”.
  • La Crida i Cs demanen la màxima transparència al govern de Marta Farrés i també assenyalen el contracte d’SMATSA.

Primeres repercussions de l’oposició sobre la destitució fulminant de Jesús Rodríguez, el fins ara tinent d’alcaldessa i regidor de l’Ajuntament, per presumptes coaccions i amenaces a Marta Farrés. Aquest matí ha tingut lloc una Junta de Portaveus d’emergència per donar a conèixer els fets a la resta de grups municipals. Els partits opositors volen arribar al fons de la qüestió sobre SMATSA, sense desconfiar de les presumptes coaccions rebudes per Farrés.

El principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana, exigeix al govern municipal que doni totes les explicacions sobre el “focus” de l’assumpte. Segons ells, és el correu electrònic on Rodríguez denuncia un presumpte tracte de favor a l’empresa de neteja i residus. Aquí ens trobem com davant d’un problema intern d’un partit polític per les llistes apareixen una sèrie de denúncies que ens preocupen”, assegura el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. “Exigim posar llum a la foscor perquè no podem ser notícia de nou per moviments com aquests vinculats a pràctiques irregulars, denunciats ara per qui formava part del govern fins ahir mateix”.

Fernàndez es refereix al correu electrònic que el fins ara regidor socialista Jesús Rodríguez va dirigir a Farrés fa pocs dies, després de saber que no comptava amb ell de cara a les llistes electorals. El candidat republicà l’ha vist i assegura que conté dubtes raonables sobre una factura i l’aplicació de l’IPC. Però sobretot fa referència a un informe extern en relació a com abonar els interessos a SMATSA pels litigis que l’Ajuntament va perdre. En total mig milió d’euros. Segons Fernàndez, l’informe recomana una acció i el govern municipal ha fet justament la contrària, que afavoreix més l’empresa.

“Parlem de 550.000 euros de diners públics. Volem veure aquest informe sencer i saber que ha passat. Aquí ens trobem els de sempre [el PSC] fent el de sempre. Són el que són. Els mateixos de sempre. Ho tenen a l’ADN. No ens ho mereixem com a ciutat i tampoc acceptarem una cortina de fum. Cal arribar al final i saber si el que denuncia Rodríguez és cert o no ho és. Nosaltres farem la màxima pressió fins que s’arribi al final”

ERC lamenta haver tingut coneixement dels fets a través dels mitjans de comunicació. Així mateix, palesen que la denúncia presentada per Farrés contra Rodríguez existeix, i es va presentar al jutjat de guàrdia aquest mateix dilluns. Han tingut accés a ella, com també a la denúncia davant la Comissió d’Ètica Pública de l’Ajuntament, i també al correu electrònic de Rodríguez, tot i que només l’han pogut veure i llegir i no tenen còpia, cosa que demanen.

La Crida demana transparència sobre el cas

La Crida ha exigit públicament esclarir el contingut del mail al qual fa referència Rodríguez, així com l’expedient sobre SMATSA al qual s’ha referit el ja extinent d’alcaldessa a través del seu perfil de Facebook. En aquest sentit, la portaveu del grup, Nani Valero, ha recordat que el contracte amb l’empresa de neteja va ser adjudicat l’any 2012 i forma part de les investigacions del Cas Mercuri. “Demanem que el PSC deixi d’embrutar el nom de la ciutat amb les seves pugnes de poder”, ha declarat Valero.

Les regidores de la Crida Anna Lara i Nani Valero, amb el tinent d’alcaldessa Pol Gibert de fons, entrant a l’Ajuntament. Autor: J.d.A

A més, el partit ha denunciat que es van assabentar dels fets a través de la premsa, unes circumstàncies que consideren que són “una mostra de la falta de transparència de l’actual govern”, en paraules de la regidora Anna Lara. “Demanem a Jesús Rodríguez que aporti tota la informació a la Justícia, és la seva responsabilitat”, ha afegit Lara. Respecte a les presumptes amenaces i coaccions a Marta Farrés, Valero ha dit que “no posem en dubte el que ha denunciat l’alcaldessa” i que no entraran a cap tipus de valoració sobre això.

Ciutadans anuncia que prendrà mesures per conèixer tots els detalls

En la mateixa línia, Joan García, candidat a l’alcaldia de Ciutadans, ha declarat en roda de premsa que volen conèixer exactament quin és el contingut del correu que va enviar Jesús Rodríguez aquest diumenge. “És un tema que ens recorda al passat d’aquesta ciutat, precisament amb una persona [Farrés] que ja ha estat part d’aquells equips de govern que ens van portar a unes situacions judicials complexes”, ha dit García. Tot i això, diuen que “no voldríem pensar que hi ha cap tipus de relació amb el passat”.

Joan García i José Luis Fernández, durant la roda de premsa d’avui. Autor: Jordi M.

D’aquesta forma, el representant del partit liberal ha anunciat que faran un seguiment del tema i que, si cal, portaran el cas a la fiscalia. “Fins ara no tenim suficient informació, hi ha una sèrie de noms i de dates en aquest correu que volem que s’exposin”, ha declarat. “El convidem [a Rodríguez] a què prengui la iniciativa i denunciï el conjunt d’irregularitats que creu que s’estaven fent a l’Ajuntament”, ha afegit l’alcaldable.

“Recordem que Jesús Rodríguez era una persona de confiança de l’alcaldessa, ara no podem escoltar ningú del PSC dient que el senyor Rodríguez està apartat o lluny de l’acció de govern de l’alcaldessa perquè fins fa dos dies formava part del seu nucli més rellevant”, ha declarat Joan García

Finalment, preguntats per si els hi ha sorprès l’acusació de l’extinent d’alcaldessa, el portaveu del grup José Luís Fernández ha dit que “ens hem passat tota la legislatura dient que volem transparència”. “En el fons, el contracte d’SMATSA s’ha tornat a gestionar com es gestionava abans”, ha suggerit.

Junts es manté al marge del tema SMATSA: “no hi ha cap denuncia ni prova”

Pel que fa al grup municipal de Junts per Sabadell, l’alcaldable Lluís Matas ha mostrat “suport total a l’alcaldessa en quant a les denúncies que ha presentat, que segons l’acusació són uns fets molt greus, intolerables”. Sobre les suposades irregularitats apuntades per Jesús Rodríguez, Junts no s’ha volgut manifestar perquè, d’acord amb les declaracions de Matas, “no s’ha presentat cap denuncia al respecte ni prova”.

El portaveu de Junts, Lluís Matas, atenent a la premsa. Autor: cedida.

És per això que el portaveu del partit ha declarat que “[a Junts] no som jutges ni entrarem a fer de jutges” i que espera “que aquests lamentables fets no embrutin la propera campanya municipal”.

En Comú Podem i PDeCat demanen explicacions

Joan Mena, cap visible de Sabadell en Comú Podem, ha exigit a través del seu perfil de Twitter “les màximes explicacions per part de tothom”. “No ens podem permetre ni una ombra de dubte; cal contundència, transparència i rigor” ha publicat l’alcaldable de la formació.

En aquest sentit, Mena ha recordat que “no és la primera vegada que l’empresa concessionària de la neteja està sota sospita i es tracta d’un servei esencial per a la ciutat”, així que des d’En Comú Podem prendran “mesures contundents arribat el cas”. “L’alcaldessa ha de ser transparent i mostrar els termes concrets en què s’ha adreçat a Fiscalia per a què la ciutat tingui coneixement de l’abast de la situació”, ha conclós Mena.

En la mateixa línia, el PDeCat ha reclamat explicacions sobre l’afer. “Quan hi ha versions creuades, calen respostes clares i satisfactòries als veïns i veïnes”, clama el comunicat del partit difós a través de les seves xarxes. La formació liderada per Amadeu Papiol lamenta que “la política doni un altre pas per allunyar-se de la ciutadania”.

Més informació:

Foto portada: el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: J.d.A.