El debat sobre les taxes de residus -perquè des d’aquest any hi ha dues-, revifarà aquesta tardor. És ara quan es poden fer els canvis necessaris de cara a l’any vinent, que després arribaran de nou per la via de la carta de pagament o del rebut domiciliat als contribuents. En aquest sentit, hi ha algunes novetats.
El ple del Consell Comarcal va aprovar aquest dimecres una novetat en la taxa comarcal de tractament de residus (la nova). A partir de l’any vinent, i si el rebut supera els 100 euros, es podrà pagar en fraccions. Els representants comarcals del PSC, ERC, Junts, En Comú Podem, més Tot per Terrassa van votar-hi a favor. Els del PP, Vox i les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV), en contra.
D’altra banda, l’any vinent s’incorporaran nous municipals al servei comarcal. Aquest any va arrencar amb Sabadell, Terrassa i Rubí – amb gran polèmica ciutadana-. També a Santa Perpètua de Mogoda, amb menys soroll. I amb Sentmenat i Ullastrell, que fan recollida porta a porta. L’any vinent entren també Polinyà i Viladecavalls, sense porta a porta, i Rellinars i Vacarisses, amb porta a porta. D’aquesta forma, el Consell Comarcal gestionarà el servei d’una desena de municipis.
En Comú Podem demana canvis a Sabadell
D’altra banda, Sabadell En Comú Podem, que té dos regidors a l’oposició, ha anunciat que començarà una campanya informativa als barris repartint 25.000 flyers sobre la taxa, les “mitges veritats del govern del PSC i Junts” i posant sobre la taula les seves alternatives. “La manca d’informació ha generat un gran desconcert”, alerta la regidora Alejandra Sandoval.
La coalició d’esquerres demana canvis a Sabadell en dues línies. Per un costat, incorporar bonificacions a la taxa de recollida, que després s’aplicaria també a la nova. “Bonificacions socials perquè pagui més qui més té i bonificacions ambientals perquè pagui més qui més contamini”, assegura el portaveu municipal, Joan Mena, qui creu que fent els canvis la taxa baixaria entre el 40 i 70 per cent al gruix dels contribuents. Mena assegura que cal evitar com sigui que es recicli menys a causa del “desconcert” causat per la nova taxa.
“Som una de les ciutats que menys recicla i és l’Ajuntament qui ha de buscar un nou model. Perquè hem de ser clars amb la ciutadania: si l’any vinent es recicla menys, la gent haurà de pagar encara més. Cal ser clars, cosa que no ha fet el govern Farrés”
D’altra banda, volen “repensar” el sistema de recollida de residus, tenint en compte que el contracte de recollida de residus -ara gestionat per l’empresa SMATSA– acaba el 2027. Proposen tres canvis: incorporar tecnologia amb contenidors intel·ligents, impulsar la recollida porta a porta “però només en els eixos comercials” i fer que els polígons industrials col·laborin en el sistema.
Foto portada: planta comarcal de tractament de residus. Autor: Consell Comarcal.