Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i la regidora de Transparència, Elena Hinojo. Auto:. J.d.A.

Sabadell posarà en marxa un pla d’integritat per prevenir i evitar “conductes impròpies”

  • “Volem tornar a excel·lir en la funció pública”, diu Juli Fernàndez.

  • S’entrarà en aspectes com l’acceptació de regals o l’extensió d’un codi ètic a la plantilla municipal.

L’ajuntament de Sabadell posa en marxa un pla de llarga durada (durant gairebé tot el mandat) per prevenir, evitar i prendre mesures si cal contra conductes impròpies. És l’anomenat Pla d’integritat que perseguirà no només els comportaments irregulars sinó també aquelles que es considerin impròpies d’un càrrec públic, com l’acceptació de regals.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha presentat aquest dijous el pla d’integritat, que coordina la regidora de Transparència, amb la regidora Elena Hinojo (UpC) al capdavant. No hi ha gaires precedents en la matèria, més enllà de les obligacions que estableix la nova Llei de Transparència catalana, i la feina de l’Oficina Antifrau de Catalunya, que assessorarà el consistori en la fase inicial del procés. “Es tracta d’un pla de mandat: no volem una anàlisi ràpida sinó una de rigorosa i per això cal temps”, avança Hinojo, tot i que sí hi ha algunes concrecions. Durant aquest any es publicarà el codi ètic per a càrrecs electes i directius, obligatori per llei, però que el consistori vol estendre (aquí la novetat) al conjunt de la plantilla municipal.

En tot aquest temps, es faran sessions de formació als càrrecs electes (tant del govern com de l’oposició i a l’estructura de comandament municipal). Així mateix, es buscaran persones referents en cada departament municipal per ser puntals en l’aplicació del pla.

Volem que la cultura ètica impregni tota la institució municipal. Obrirem un espai en l’organització municipal que pugui donar resposta i canalitzar els possibles indicis de conductes impròpies”, assegura Hinojo. “És la nostra voluntat tornar a excel·lir en la funció pública i el comportament públic, com ja va fer l’Ajuntament en anteriors etapes”, assegura Fernàndez.

El pla d’integritat anirà més enllà de la lluita contra la corrupció, i entrarà en aspectes com la recepció de regals o els procediments administratius, introduint dispositius de detecció de conductes impròpies, dispositius d’investigació i, si s’escau, mecanismes de resposta i procediments d’actuació. A la intranet municipal s’obrirà un apartat amb eines guia per aplicar el pla en base als principis rectors que es concretin.

De moment, el pla està en la seva primera fase d’aplicació. Ja s’ha fet una reunió de sensibilització amb els càrrecs electes de l’executiu quatripartit. El proper dia 18 hi haurà una nova sessió, ja amb tots els càrrecs electes, també de l’oposició. Més endavant, una trobada amb un centenar de comandaments municipals. I així fins culminar totes les etapes, l’any vinent.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i la regidora de Transparència, Elena Hinojo. Auto:. J.d.A.

Comments are closed.