40 anys vaga general CCOO

Sabadell recorda la vaga general de 1976, que va acabar amb la dimissió de l’últim alcalde franquista

Comissions Obreres ha recordat la vaga general de 1976 a Sabadell amb una marxa que ha tingut inici a la plaça Doctor Robert fins arribar a Sant Julià d’Altura, on s’ha fet un acte amb diversos parlaments.

A l’acte s’ha recordat la lluita de fa 40 anys, on han participat molts dels protagonistes d’aquella vaga general de Sabadell de l’any 1976. Els fets van acabar amb la dimissió de l’últim alcalde franquista de Sabadell, José Burrull. La mobilització “va ser un dels grans fars de la lluita antifranquista”, ha manifestat l’historiador sabadellenc i portaveu de En comú Podem, Xavier Domènech:

En aquella època les vagues estaven prohibides i que tots els que hi van participar es podien enfrontar a penes importants, fins i tot pagar-ho amb la vida. En canvi a Sabadell hi van participar 30.000 persones”, ha recordat Domènech.

Durant tot l’acte s’han realitzat diversos i emotius records a la figura del periodista sabadellenc, Xavier Vinader, quan tot just aquest dissabte es va complir un any de la seva mort (més info: ‘Un any sense Vinader… i ni rastre d’homenatges‘). Els ponents han reclamat que es faci un homenatge en la seva memòria o fins i tot, Domènech ha demanat que es canviï el nom de la plaça Marcet a plaça Xavier Vinader, fet que el públic present ha aplaudit calorosament. En la seva intervenció, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha admès que la ciutat li deu un homenatge a Xavier Vinader i ha assegurat que “se li farà”.

En aquest sentit l’historiador i exdiputat de la CUP David Fernàndez ha manifestat que “el Xavier va ser un mirall, un refugi i una barricada. Va ser el mirall de la nostra pròpia història i és un mirall del futur que voldríem per les nostres ciutats”.

El secretari general de Comissions Obreres al Vallès Occidental i la Catalunya Central, Enrique Rodríguez, ha demanat “recuperar l’essència de lluita laboral i pels drets més fonamentals”. Per la seva part el secretari general de CC.OO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha recordat la importància dels sindicats en tots aquests anys de lluita.

Foto portada: intervenció de Xavier Domènech a Sant Julià d’Altura. Foto: David B.

Comments are closed.