Foto portada: l'Artextil, aquest matí. Autor: Izan Vizuete.

L’Ajuntament donarà 4 milions a la UAB per rehabilitar l’Artextil

La factura Artextil segueix pujant per a les arques municipals. Aquest dimarts, si res no ho torce, està previst que el ple aprovi una subvenció de 4 milions d’euros a la Universitat Autònoma de Barcelona per rehabilitar l’antiga fàbrica Artextil i ubicar-hi el nou grau d’Infermeria a partir del curs 2026-2027. L’Ajuntament va comprar la nau l’any 2018 per 3,2 milions i a més la reforma del carrer Quevedo, a l’exterior però a tocar de l’entrada, costarà més de 400.000 euros. En el darrer quinquenni l’Ajuntament porta gastats prop de 8 milions per donar ús, encara a llarg termini, a l’antiga Catedral del Tèxtil del Vallès.

L’actual govern municipal vol convertir l’Artextil en l’epicentre del Campus de Ciències de la Vida i de la Salut, sempre de la mà de la UAB però dins l’eix Gran Via, amb presència també de la Universitat Ramon Llull a l’ESDi i de la mateixa Autònoma a l’antic Escorxador del carrer Bonavista, al Balcó del Ripoll.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

Ara aquest compromís arriba a l’hora de la veritat perquè l’Ajuntament s’haurà de gratar la butxaca i entregarà directament i per la via de la subvenció extraordinària 4 milions d’euros a l’Autònoma per rehabilitar la fàbrica i ubicar-hi el nou grau d’Infermeria. És una subvenció històrica, costosa, només equiparable en la darrera dècada a l’aportació, també de quatre milions, que el quatripartit va fer al Parc Taulí per ampliar les urgències l’any 2016.

L’Ajuntament correrà amb el 70% del cost de la rehabilitació

Amb aquesta subvenció cobriran gairebé el 70 per cent del cost estimat per rehabilitar l’antiga fàbrica. I és que el pressupost total ascendirà a 5,8 milions per convertir una antiga fàbrica en un equipament universitari. Tot això, a més, amb la protecció total de la que gaudeix l’edifici segons el Pla de Patrimoni.

Escola d’Infermeria

Des de fa dècada i mitja, la UAB ja imparteix Medicina a la Unitat Docent del Parc Taulí. S’hi afegeix des d’aquest curs, amb 75 places, el Grau d’Infermeria. A la llarga, l’Escola d’Infermeria, el lògic seria que també Medicina, aniran a l’Artextil, com a pal de paller del Campus de Ciències de la Vida i de la Salut. Segons el calendari de l’Ajuntament, una vegada que la UAB rebi els diners i comenci les obres, el Grau d’Infermeria podria arribar a l’Artextil el curs 2026-2027, és a dir, d’aquí a quatre cursos acadèmics.

Però l’Artextil és tan gran que encara quedarà si fa no fa la meitat de l’espai lliure. Tenen mig segle per trobar-li usos ja que l’Ajuntament ha d’aprovar de forma definitiva també la cessió durant aquest temps de la totalitat del complex a l’Autònoma. De moment, s’aposta per un pla funcional que contempla espais dedicats a formació, d’altres a recerca, un espai d’incubadora, un viver d’empreses i altres serveis, ja sigui interns (Gestió Administrativa i Docent) o per estudiants, tipus biblioteca.

Foto portada: l’Artextil, aquest matí. Autor: Izan Vizuete.

Comments are closed.