Les dues formacions no independentistes del govern municipal coincideixen amb matissos en interpretar el referèndum de l’1 d’octubre com una mobilització. “No és el nostre referèndum”, diu Joan Berlanga. “Cal complir la llei”, afegeix Marisol Martínez. No obstant, no posaran pals a les rodes a la col·laboració municipal si no posa en perill els treballadors municipals.
El portaveu d’Unitat pel Canvi, extensió local dels anomenats Comuns, Joan Berlanga, assegura que “molts volem votar però aquest no és el referèndum que volem perquè no té totes les garanties ni té suficient suports socials”, ja que es basa en els suports electorals de Junts pel Sí i la CUP, que van tenir el 47,8 per cent de vots a les eleccions (un 40 per cent a Sabadell). Precisant més, recorda que al districte 7 els suports van ser del 14 per cent o com no van superar el 17 per cent a la zona nord de Sabadell.
Berlanga manté que, no obstant, “no posarem impediments” per fer la “mobilització” o “consulta”, els dos termes que ha utilitzat. El portaveu d’UpC insisteix que cal protegir els treballadors municipals i, de moment, no emplaça la ciutadania a votar: “Catalunya en Comú ho decidirà en una consulta a les bases la setmana vinent; tenim opinions diverses”. Berlanga, militant d’ICV i del Procés Constituent, ha comparegut amb els regidors de Podem Ramon Vidal i Elena Hinojo, i el d’EUiA Edu Navarro.
Martínez (Guanyem): “cal complir la llei”
El grup municipal de Guanyem veu l’1-0 amb dues línies vermelles: no es posarà en perill la plantilla municipal i es complirà la llei. L’espanyola o la catalana? “Només hi ha una llei”, precisa la portaveu Marisol Martínez, qui recorda que el suport de l’Ajuntament al referèndum s’ha articulat mitjançant un decret d’alcaldia signat per Maties Serracant, i que queda per tant fora dels acords de govern. “No anem a un referèndum si no a una mobilització social”, afegeix, sense cridar al vot ni recomanar l’abstenció. “Guanyem som una plataforma ciutadana i local i tenim gent de diferents sensibilitats”, reconeix.