Tret de sortida a la quarta edició del Premi Sabadellenc de l’Any, que destacarà el sabadellenc més destacat de l’any 2024. La publicació de l’Anuari de l’iSabadell fa arrencar el procés que, en aquesta ocasió, arriba abans. Les votacions s’obriran el dia 1 de març i es tancaran el dimarts 11 de març a la mitjanit. La gala del Sabadellenc de l’Any se celebrarà el dimecres 12 de març a les 19 hores. Us hi esperem!

En els propers dies i setmanes informarem amb detall del procés, de la gala, de les votacions i parlarem amb detall dels finalistes. De fet, amb la publicació de l’Anuari els cinc finalistes ja s’han donat a conèixer. Són els següents.
Maica Garcia: waterpolista. Campiona de la Champions i or als JJ.OO de París
La waterpolista Maica García Godoy va tocar el cel esportivament el 10 d’agost de 2024, quan la selecció espanyola de Miki Oca va aconseguir la medalla d’or als JJOO de París. Va ser el primer or olímpic de la història de la selecció i el títol que completava la trajectòria d’una generació irrepetible de jugadores que ja havia guanyat la plata a Londres 2012 i Tòquio 2020.
Aleix Gómez. Jugador d’Handbol. Campió de la Champions i bronze olímpic
El jugador d’handbol sabadellenc Aleix Gómez va protagonitzar un 2024 per al record. Consolidat com un dels millors extrems drets d’Europa, va aconseguir la Champions League amb el FC Barcelona i la medalla de bronze als Jocs Olímpics amb la selecció espanyola de la mà dels també sabadellencs Ian Tarrafeta i Dani Fernández.
Aleix González: activista per la Torre d’en Feu, o castell de Can Feu.
Aleix González ha abanderat durant més d’una dècada la lluita per conservar la Torre d’en Feu, una obra arquitectònica a l’entrada de Sabadell que actualment es troba deteriorada, però que a començaments de segle XX comptava amb uns preciosos jardins romàntics i s’erigia sobre un bosc de grans dimensions. A principis de 2024 es va saber que la Generalitat reconeixia el castell com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). A més, al llarg de l’any, González va publicar el seu tercer llibre sobre la Torre: Can Feu i l’heràldica nobiliària.
Mirna Lacambra: soprano, fundora dels Amics de l’Òpera, la Simfònica del Vallès i alma màter de la Fundació Òpera Catalunya
Mirna Lacambra és tota una institució en el món de l’òpera. Nascuda a Sabadell el 7 de juny de 1933, va ser una cantant de reconegut prestigi durant tres dècades. A mitjans dels anys 80 del segle passat, va deixar els escenaris per bolcar-se en l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOC) i l’Orquestra Simfònica del Vallès. Va crear el Circuit d’Òpera a Catalunya, una iniciativa que porta les produccions a diverses ciutats catalanes. El 2024, amb 90 anys, va anunciar que deixava la direcció artística de la Fundació Òpera Catalunya. Ho va fer amb el relleu ben lligat i amb la consciència tranquil·la per la tasca feta durant més de 40 anys de promoció artística. “He fet tot el que volia en la vida, estic en pau”, assegurava.
Dolors Pallàs: 20 anys de presidenta d’Andi. 30e aniversari de l’entitat
Dolors Pallàs Crespo (Barcelona, 1948) ha estat una de les figures imprescindibles per entendre les tres dècades d’història d’Andi. Mestra de professió, va arribar al projecte cercant un espai on la seva filla petita, Laia, amb la síndrome de Down, pogués fer amics i dur a terme activitats. Des del 2004 ha desenvolupat el rol de presidenta amb gran entrega i compromís. Andi va celebrar el seu 30è aniversari al llarg del 2024 amb nombroses propostes. Allò que un dia va començar com una petita agrupació de pares i mares, dona suport a dos centenars de famílies de Sabadell i els seus voltants.
Fases del premi
En la primera fase, que es va fer al desembre, els membres, col·laboradors i els subscriptors de l’iSabadell van aprovar les bases de l’edició 2024 i van fer una primera proposta, que va superar la vintena de candidats. Gent nascuda, resident o vinculada a la ciutat amb trajectòries interessants i mèrits aconseguits al llarg de l’any 2024. Amb aquesta primera selecció, els col·laboradors i subscriptors de l’iSabadell van fer una primera votació, de caràcter intern. Les cinc persones més votades són les que ara passen a la fase final.
Votacions: de l’1 al 11 de març
En la segona fase, la més popular, s’obrirà un procés de votació a través de la pàgina web. Tothom podrà votar el seu Sabadellenc de l’Any 2024 a partir de l’1 de març fins el dia de l’entrega del premi. Atenció perquè, a més, si hi voteu tindreu la possibilitat de guanyar una nit d’hotel a l’Hotel Sant Roc de Solsona, amb spa, esmorzar i sopar al Restaurant El Buffi, cortesia de Kareba, patrocinador del Sabadellenc de l’Any.
La gala: el 12 de març
La gala del Sabadellenc de l’Any se celebrarà el dimecres 12 de març a les 19 hores al Teatre Principal. Comptarà amb actuacions i amb l’assistència dels finalistes. Les invitacions seran gratuïtes i es podran aconseguir a través de la web de l’Ajuntament uns dies abans de l’esdeveniment. N’informarem amb tot detall en breu.

Els subscriptors de l’iSabadell, a més de participar en la tria dels finalistes, tenen entrada garantida amb acompanyant.
Foto portada: detall de les tres escultures del Sabadellenc de l’Any 2021, 2022 i 2023. L’autor és Ramiro Fernández Saus i cada any l’escultura és diferent. Autor: D.Jiménez.