La història de Sabadell està estretament lligada a la història de l’aigua. De fet, ja els antics pobladors d’Arrahona i els primers habitants de Sabadell van lluitar per garantir-se uns recursos hídrics que mai han estat suficients.
Les primeres fonts naturals es trobaven en cotes inferiors de la vila i a certa distància dels primers habitatges. Així doncs, la primera solució va arribar amb l’excavació de pous, entre els segles XI i XIV. Més endavant, l’aigua del riu Ripoll va ser conduïda i aprofitada per a usos domèstics, agrícoles i ramaders. Però les èpoques de sequera, els problemes de salubritat dels pous privats i el creixement de la vila, que cada cop requeria més recursos hídrics, van agreujar el problema de manca d’aigua.
Al llarg de la seva història, la ciutat de Sabadell ha hagut de trobar noves captacions d’aigua per garantir el creixement i desenvolupament de la ciutat: la font Rosella, el torrent de Sobarber, la mina de Terrassa, Ribatallada… A més, entre els segles XIX i XX, Sabadell es va convertir en un dels nuclis de producció tèxtil més importants de Catalunya. En paral·lel, la població es va triplicar, una situació que va fer més evident la necessitat d’augmentar el cabal d’aigua a disposició de la ciutat.
Després de diversos intents, tant públics com privats, la solució definitiva va arribar de la mà d’una col·laboració publicoprivada. Ara fa 75 anys, l’Ajuntament de Sabadell i un grup de sabadellencs representants de les entitats econòmiques locals més rellevants del moment van constituir la companyia mixta Aigües Sabadell. Gràcies a la inversió privada i a la visió de servei públic de l’Ajuntament de l’època, les aigües procedents de Barcelona, a través de Vallvidrera, van arribar a la nostra ciutat.
L’any 1949 esdevé, doncs, un punt d’inflexió en la història de la nostra ciutat. Des de llavors, la gestió del servei d’aigües municipal es professionalitza i s’universalitza.
De les fonts d’aigua als carrers i els safareigs públics, es passa a disposar d’aigua de qualitat a totes les llars. De manca de recursos, a cabals suficients i de qualitat per a les indústries, comerços i els veïns i veïnes. De l’aigua, sempre insuficient, de pous, mines i riu Ripoll, a grans portades procedents de Barcelona i del sistema Ter-Llobregat.
La constitució d’Aigües Sabadell és una fita col·lectiva que ens demostra que amb col·laboració i suma de talents es pot fer front a qualsevol desafiament; és, per tant, un motiu d’orgull per a tota la ciutat.
Al llarg de tots aquests anys, Aigües Sabadell ha estat pionera en molts aspectes: L’EDUCASSA va ser el programa de sensibilització ambiental per a escolars degà a tot l’Estat. Sabadell va ser la primera ciutat d’Espanya en disposar d’un servei d’alertes d’incidències en el servei d’aigües via SMS. I la nostra ciutat va ser també pionera en obtenir la primera concessió de Catalunya de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la descàrrega de cisternes sanitàries amb aigua regenerada. Els parcs solars de les dues depuradores de la ciutat han estat els més grans de l’àmbit del sanejament de Catalunya i l’EDAR Riu Sec és referent del sud d’Europa pel que fa al seu tractament avançat amb un sistema de biomembranes.
75 anys després, Aigües Sabadell es posiciona com una companyia referent a Catalunya en la gestió de l’aigua. 75 anys després, la ciutat no només compta amb un servei d’excel·lència, sinó que es prepara per a la transformació de la gestió dels recursos hídrics. Amb el projecte ‘Sabadell Aigua Circular’, actualment en fase d’execució i que finalitzarà les obres durant el primer trimestre de 2025, la ciutat substituirà l’equivalent al 20% de l’aigua que consumeix en tot un any per aigua regenerada o freàtica. La regenerada, procedent de la instal·lació de Sabadell Riu Sec, arribarà a curt termini a Can Gambús, augmentant així els seus usos i reduint el consum d’aigua potable. I les aigües freàtiques, dels antics pous i mines del Ripoll, es recuperaran, canalitzaran i potabilitzaran per incorporar-les al proveïment domèstic, reduint la dependència de recursos supramunicipals.
75 anys després, Sabadell passa de necessitar recursos hídrics externs a convertir-se en una ciutat referent, capaç d’exportar aigua regenerada al Vallès.
Però garantir la resiliència hídrica no és l’únic objectiu actual d’Aigües Sabadell. A través del projecte de col·laboració publicoprivada Biotop, que impulsa de la mà de l’Ajuntament, es pretén també contribuir a la transformació ecològica, digital i socialment justa de la ciutat. Perquè el desafiament actual per fer front a l’emergència climàtica i a la sequera ens crida a tots i totes a l’acció i, de nou, cal un abordatge global, amb la contribució tant de l’àmbit públic com el privat.
Fa 75 anys que un grup de sabadellencs i sabadellenques treballen, amb passió, saber fer i compromís, al servei de la resta de la ciutat. Un equip professional que se n’orgulleix de veure com la depuradora contribueix a la recuperació del parc fluvial del Ripoll; de treballar colze a colze amb l’Ajuntament per garantir l’accés a l’aigua a totes les persones; de contribuir a la descarbonització de la ciutat amb l’electrificació del parc mòbil de vehicles i la potenciació de l’autogeneració energètica en les instal·lacions del cicle de l’aigua; de convertir en recurs allò que abans es tractava com a residu. Un equip professional implicat i proper, amb voluntat d’escolta activa i de donar resposta a les principals inquietuds dels veïns, veïnes, entitats i associacions. Un equip compromès amb la sensibilització i implicat amb el tercer sector, el moviment veïnal i l’associacionisme social i cultural.
En 75 anys han canviat molt les coses. Però Aigües Sabadell manté intacta la voluntat de servei públic, de protecció del medi ambient, de creació d’aliances i de compromís amb la ciutat i les persones amb què va néixer l’any 1949.
Enhorabona, Sabadell, perquè l’èxit és de tots i totes!